Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
potřebovala bych prosím poradit, jak mám spočítat jeden příklad - na toto učivo píšu zítra písemku a naše fyzikářka je bohužel slabšího ducha, takže veškeré učivo musím pochopit sama. Předem děkuji za odpoběď
Je dána žárovka, která svítí všemi směry o výkonu 100 W a její světelný tok je 1260 lm. Jaká je její svítivost? (má to vyjít 100 cd ale za boha na to nemůžu dojít)
↑ vera2012:
Zdravím, teorie a další teorie, je potřeba uvažovat plný prostorový úhel, který je
. Stačí tak?
A prosím bez komentáře o síle ducha učitelů.
↑ jelena:
Děkuji moc, to je přesně to, co jsem potřebovala vědět. A také moc děkuji za odkaz na teorii, mnohé jsem si ujasnila.
Za komentář se omlouvám, ale má zoufalá situace si vyžádala tento komentář.
takže ještě jednou díky!
↑ vera2012: tak ať už situace není zoufala, případně se zeptej, co potřebuješ. Doufám, že i kolega BrozekP vidí, že problém všesměrného světla jsem po jeho výkladu už pochopila (snad :-) zadání bylo trochu jinak, ale třeba také použiješ v jiné úloze.

Ano, vidím, že to ovládáš :-)
Ony tyhle úlohy na světlo jsou poměrně jednoduché, jen je potřeba vědět, jak je co definováno. Já si to vždycky radši někde ověřím. Jen pro zajímavost uvedu seznam fotometrických a radiometrických veličin z wikipedie. Přestože to jsou samá známá slova, těžko bych dával dohromady, co má přesně jaký význam :-)
expozice • hustota zářivého toku • hustota světelného toku • jas • intenzita světlení • intenzita osvětlení/osvětlivost • intenzita ozáření • intenzita vyzařování • osvit • spektrální intenzita vyzařování • spektrální ozáření • spektrální zář • spektrální zářivost • spektrální zářivý tok • světelné množství • světelný tok • svítivost • zář • zářivá energie • zářivost • zářivý tok/zářivý výkon
Stránky: 1