Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 04. 2020 15:17

2M70
Reputace:   

2. integrál - reziduová věta

Zdravím, ještě mám potíže s dalším komplexním integrálem:

$\int_{-\infty }^{\infty }\frac{cos(tx)}{x^{3}+1}dx, t\in \mathbb{R}$

Stručně:

kosinus nahradím reálnou částí exponenciály, $Re(e^{itz})$

obkroužím polokružnicí horní polovinu komplexní roviny, podle Jordanova lemmatu je integrál přes ní nulový (integrand klesá s 3.mocninou R, limita pro R do nekonečna je nula.

Na reálné ose: pól 1, násobnosti 1. Lemma o obcházení pólu násobnosti jedna dá

$\lim_{\varepsilon \to 0}\int \frac{e^{itz}}{1+z^{3}}=i(0-\pi )Res_{-1} \frac{e^{itz}}{1+z^{3}}=-i\pi \frac{e^{-it}}{2}$

Uvnitř křivky je pól $e^{i\frac{\pi }{3}}$, jednonásobný

Reziduum se spočte podle metody f(x) = g(x) . h(x), Res = g(x) / h' (x),
$Res(e^{\frac{i\pi }{3}})=\frac{e^{itz}}{3z^{2}},z=e^{\frac{i\pi }{3}},$

$Res(e^{\frac{i\pi }{3}})=\frac{e^{iti\frac{\pi }{3}}}{3(e^{i\frac{\pi }{3}})(e^{i\frac{\pi }{3}})}=\frac{e^{-t\frac{\pi }{3}}}{3(e^{\pi i})^{\frac{2}{3}}}=\frac{e^{-t\frac{\pi }{3}}}{3(-1)^{\frac{2}{3}}}=\frac{e^{-t\frac{\pi }{3}}}{3}$

Podle reziduové věty
Integrál = $2\pi i\frac{e^{-t\frac{\pi }{3}}}{3}=\frac{2}{3}\pi ie^{-t\frac{\pi }{3}}$

Součet s výsledkem z obcházení pólu (-1) dá

$-i\pi \frac{e^{-it}}{2}+\frac{2}{3}\pi ie^{-t\frac{\pi }{3}}=-i\pi (\frac{e^{-it}}{2}+\frac{2}{3}e^{-t\frac{\pi }{3}})$

Pro t<0: t = - |t|

a výsledek
$=-i\pi (\frac{e^{-|t|}}{2}+\frac{2}{3}e^{|t|\frac{\pi }{3}})$

Což je však evidentně špatně, protože má vyjít

$\frac{\pi }{4}(e^{-|t|}-sin|t|)$

Dokáže někdo s tímto příkladem poradit? Předem díky!

#2 29. 04. 2020 22:09

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: 2. integrál - reziduová věta

Zdravím, děkuji za zprávu, že se podařilo dojit k výsledku.

K tomuto tématu - zatím jen upřesnění:
a) na reálné ose je pol prvního řádu (-1)? Bylo tak počítáno v prvním častí výpočtu a byl pro výpočet Res použit vzorec pro rozklad $(1+z^3)$ na součin ve jmenovateli? 
b) $\frac{\pi}{3}$ v "Uvnitř křivky je pól $e^{i\frac{\pi }{3}}$, jednonásobný" - jak se zjistilo?

Děkuji za upřesnění.

#3 01. 05. 2020 21:54

2M70
Reputace:   

↑ jelena:

ad a) Plyne z rozkladu $(z^{3}+1)=(z+1)(z+\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2})(z+\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2})$

ad b) Vztah $(z^{3}+1)$ vlastně vyjadřuje komplexní 3.odmocninu z (-1), ta má na imaginární polorovině (a pod dostatečně velkou půlkružnicí) pouze kořen, v exponenciálním tvaru zapsaný $e^{i\frac{\pi }{3}}$. Jednonásobný pól - protože je jednonásobným kořenem $(z^{3}+1)$.

Jinak ale fakt netuším, jestli je výsledek správně, a kolik chyb ve výpočtu je.

#4 02. 05. 2020 14:19

jelena
Jelena

↑ 2M70:

děkuji, ano, z rozkladu $(z^{3}+1)$ plyne první pol (-1), v prvním příspěvku však píšeš "Na reálné ose: pól 1, násobnosti 1...", v dalším zápisu se používá už (-1). Ale po rozkladu $(z^{3}+1)=(z+1)(z^2-z+1)$ v prvním výpočtu rezidua ve výsledku v jmenovateli musí být $3$ (ne 2, nebo jak vznikla ta 2?).

Dál asi chybu z nepozornosti nevidím, ale nenarážíme na obdobné "teoretické omezení", jak je rozebráno v příkladu 20.9.17 v odkazu? Jelikož čitatel ze zadání v takovém smyslu žádné omezení nevytváří a pro každý pol můžeme využit princip výpočtu "Reziduum se spočte podle metody f(x) = g(x) . h(x), Res = g(x) / h' (x)". Jestli tedy zádrhel nebude v přezkoumání některého předpokladu pro výpočet.

Doufejme, že se zapojí více teoreticky zdatný kolega, kolegům děkuji.

#5 02. 05. 2020 15:04

2M70
Reputace:   

↑ jelena:

Ten první pól označený "1" místo "-1" byl překlep.

Tu dvojjku místo trojky tam nějak nevidím.

Nejsem si jistý, zda není v tomhle výpočtu špatně vypočtené reziduum:

$\lim_{\varepsilon \to 0}\int \frac{e^{itz}}{1+z^{3}}=i(0-\pi )Res_{-1} \frac{e^{itz}}{1+z^{3}}=-i\pi \frac{e^{-it}}{2}$

#6 02. 05. 2020 16:10

jelena
Jelena

↑ 2M70:

já vidím, že má být trojka místo dvojky v jmenovateli. Podle mne reziduum pro první pol (-1) je vypočteno "nějak zvláštně": buď použiji první vzorec v odkazu a potřebuji rozklad $(z^{3}+1)=(z+1)(z^2-z+1)$ nebo použiji druhý vzorec v odkazu (s derivaci jmenovatele) Odkaz, oba postupy mi dávají 3 ve výsledku v jmenovateli. Souhlasí? Děkuji.

#7 02. 05. 2020 16:33

2M70
Reputace:   

↑ jelena:

Díky, už to konečně vidím a pochopil jsem chybu: místo počítání rezidua jsem tam jen dosadil (-1) a navíc špatně (ve jmenovateli bych dostal 0).

$Res_{-1}=\lim_{z\to -1}\frac{e^{itz}(z+1)}{(z+1)(z^2-z+1)}=\frac{e^{-it}}{1-(-1)+1}=\frac{e^{-it}}{3}$

Zkusím, co to udělá s výsledkem.

#8 02. 05. 2020 16:48

2M70
Reputace:   

Teď dostávám

$\frac{i\pi }{3}(e^{-it}+2e^{-t\frac{\pi }{3}})$

resp.

$\frac{i\pi }{3}(e^{-|t|}+2e^{|t|\frac{\pi }{3}})$

Což je však stále hodně vzdáleno výsledku,

$\frac{\pi }{4}(e^{-|t|}-sin|t|)$

Navíc se exponenciálou nahrazoval cosinus, takže bych měl dostat reálný výsledek, ovšem ve svém výpočtu mám na začátku i-čko. Tak to určitě nebude dobře.

#9 03. 05. 2020 20:42

jelena
Jelena

Zdravím,

↑ 2M70: děkuji, já mám ještě dotazy, ale spíš formální:

rozklad je $\(z^{3}+1\)=\(z+1\)\(z-\(\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2}\)\)\(z-\(\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}\)\)$, je tak?

Samotný druhý jednonásobný pól $z_0=e^{i\frac{\pi }{3}}$ je zapsán dobře. Akorát jak jsme ho dosadili při výpočtu druhého rezidua do čitatele (kde je $z$ v exponentu)? V tomto zápisu:

$Res(e^{\frac{i\pi }{3}})=\frac{e^{itz}}{3z^{2}}\ldots$?

Váš studijní materiál vč. tohoto zadání a výsledku je k náhledu online? Pořád si ještě myslím, že musí být lépe ošetřen teoretický předpoklad použití metody (ale ani tak se zatím k uváděnému výsledku neblížím). Jak to vidí kolegové? Děkuji.

#10 03. 05. 2020 23:32

2M70
Reputace:   

↑ jelena:

V tom případě je to reziduum

$Res(e^{\frac{i\pi }{3}})=\frac{e^{ite^{i\frac{\pi }{3}}}}{3(e^{i\frac{\pi }{3}})(e^{i\frac{\pi }{3}})}=\frac{e^{ite^{i\frac{\pi }{3}}}}{3(e^{\pi i})^{\frac{2}{3}}}=\frac{e^{ite^{i\frac{\pi }{3}}}}{3(-1)^{\frac{2}{3}}}=\frac{e^{ite^{i\frac{\pi }{3}}}}{3}$

Což je ještě podivnější :-(

#11 04. 05. 2020 21:11

jelena
Jelena

↑ 2M70:

to určitě je (možná nebudeme pracovat s exponenciálním, ale algebraickým tvarem v exponentu?). Mně se zdálo hlavně velmi nepravděpodobné, že bychom přišli o výskyt "3" ve výsledku (minimálně v jmenovateli výsledku - předpokládám, že je to patrné), tak jsem se podívala po možných zdrojích úlohy: 

"Klasická sbírka" - úloha 4.157 na str. 83 originálu (výsledek, který uvádíš, patří k 4.158 - str. 241), dle zadání je požadován integrál ve smyslu hlavní hodnoty. Tak snad pokračovat v tomto směru, bez ohledu na výsledek uváděný v předchozích příspěvcích jako "platný".

#12 06. 05. 2020 15:02

2M70
Reputace:   

↑ jelena:

Zatím ještě nevím řešení, ale dozvím se ho :-)

#13 08. 05. 2020 09:21

jelena
Jelena

↑ 2M70:

děkuji, počkám :-) Já jsem se v mezičase dopočítala cca k výsledku v odkazu, tj $\frac{\pi}{3}\(\sin  |t|+e^{-\frac{\sqrt{3}}{2}|t|}\(\sin |\frac{t}{2}|+\sqrt{3}\cos \frac{t}{2}\)\)$

při úpravě $e^{ite^{i\frac{\pi }{3}}}$ jsem dosadila do exponenty algebraický tvar $e^{i\frac{\pi }{3}}=\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2}$ a v dalších úpravách 2. řádek vzorců, že věty "připomeňme, že platí ..., kde..." z kapitoly 20.1 odkazu, který již v tématu máme (MA pro fyziky). Raději ale vše překontroluji, prosím. + zda sedí teoretické předpoklady. S p. v. pracuješ v prvním příspěvku, spíše by mělo být použito pro celý výpočet (ale to už jsou předpoklady).

Podstatné, že $3$ v jmenovateli zůstala, to by bylo velmi podezřelé, kdyby neměla být.

Pro kontrolu můžeš spočítat zadání 1.158 z odkazu na sbírku, tj. $\int_{-\infty }^{\infty }\frac{\cos (tx)}{1-x^{4}}\d x, t\in \mathbb{R}$, zda se vztahuje k původně uváděnému výsledku $\frac{\pi }{4}(e^{-|t|}-\sin |t|)$ (4 v jmenovateli tomu docela nasvědčuje). Přeji zdar.

--------
"Ale máš hezké imaginární jednotky, to musím ocenit :-)" (c) - nemám, ale vím o tom :-)

#14 09. 05. 2020 11:12

2M70
Reputace:   

↑ jelena:

Jeleno, díky moc, ale teď musím na chvíli řešení příkladu přerušit, protože naléhavě přibyl jiný příklad - bude v sousedním tématu.

Díky moc!

#15 09. 05. 2020 22:07

jelena
Jelena

↑ 2M70: děkuji za zprávu, změna plánu není problém :-), nehoří.
K tomu druhému tématu zkusit popř. odkaz.

Zápatí