Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, počítám jeden příklad, který vyžaduje rovnice, jedna z těchto rovnic je pro mě problémová, sice jsem si dohledal, jak vyjde a postup, ale chtěl bych vědět, jak tomu dojít. Děkuji moc za pomoc.
[mathjax]\frac{\mathrm{16} }{\mathrm{t_{1}} +\frac{\mathrm{13t_{1}} }{\mathrm{16t_{1}}+3 }}=\frac{\mathrm{6} }{\mathrm{t_{1}} }[/mathjax]
Toto je část dané rovnice, nevím, jak se zbavit složeného zlomku.
Nevím, jak se dostanu z bodu jedna do bodu dva.
Je potřeba nejdříve vytvořit jeden zlomek z tohoto výrazu
[mathjax]t_{1}+\frac{13t_{1}}{16t_{1}+3}[/mathjax]
Navíc tvůj bod dva je špatně
Děkuju moc, jsem nějaký hloupý, je to jednoduché. Prostě to vynásobím [mathjax]16t_{1}+3[/mathjax], což je [mathjax]16t^{2}_{1}+16t_{1}[/mathjax], vytknu [mathjax]16t[/mathjax], a je to. Jak jsem si toho nemohl všimnout... :D
Pardon, ale zase nevím jak dál, asi se mi něco stalo po tom otřesu mozku... :D
Poradíte, jak z bodu 2 do bodu 3?
↑ mirek_happy24:
Zdravím,
ten postupk ktorý máš v príspevku #2 nie je správny. Z prvého riadku na druhý sa žiadnou úpravou dostať nedá.
Odkiaľ je tá pôvodná rovnosť? Ak totiž neznáma [mathjax]t_1[/mathjax] má mať fyzikálny rozmer času (keďže je v údajnom výsledku uvedená v hodinách) a ostatné členy sú bezrozmerné čísla, tak výraz [mathjax]16t_1+3[/mathjax] a vôbec celý menovateľ oženého zlomku nemá fyzikálny zmysel. Sčítavať a odčítavať možno len výrazy s rovnakým fyzikálnym rozmerom (jednotkou).
↑ Ferdish: Také zdravím, přišla mě ta rovnice divná, pošlu odkaz, odkud jsem jí zkopíroval, je tam celý řešený problém, který počítám >>> Zde
↑ mirek_happy24:
Jj, už to vidím. To už tak býva, keď sa vo výpočte zanedbávajú fyzikálne jednotky...
A mohl byste mi prosím poradit, jak mám pokračovat?
↑ mirek_happy24:
Postup, který jsi našel, sice vede ke správnému výsledku, ale jsou v něm jisté nepřesnosti.
Poté zkus vytknout, pokrátit, ...
Jooo, jasný. Už to chápu, vyřešeno, děkuji moc za Vaší ochotnou pomoc. :D