Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 02. 2023 16:29

Petr Kovář
Zelenáč
Příspěvky: 5
Škola: SPŠS
Pozice: Samouk
Reputace:   
 

kvocient posloupnosti

Dobrý den,
dohledal jsem že u posloupností je definovaná diference posloupnosti která se značí symbolem [mathjax]\Delta [/mathjax]
Potom diference posloupnosti v bodě [mathjax]n [/mathjax] je definována jako rozdíl dvou sousedních členú posloupnosti značíme [mathjax]\Delta a(n)=a(n+1)-a(n)[/mathjax]
Dohledal jsem dále, že kvocient se značí písmenem [mathjax]q [/mathjax]. Rozumím tomu ale tak, že je tento kvocient vztažen pouze ke geometrické posloupnosti [mathjax]q=\frac{a(n+1)}{a(n)}[/mathjax].
Teď k mému dotazu. Jak se vyjádří a značí podíl dvou sousedních členů obecné posloupnosti (nemusí být geometrická)? Je tato moje ůvaha a zápis správný? Podíl dvou sousedních členů libovolné (tedy i negeometrické) posloupnosti a(n) se nazývá kvocient a značí se [mathjax]q a(n)=\frac{a(n+1)}{a(n)}[/mathjax]
Děkuji Vám předem za odpověď a případnou opravu.

Offline

  • (téma jako vyřešené označil(a) Petr Kovář)

#2 01. 02. 2023 18:02

check_drummer
Příspěvky: 4623
Reputace:   99 
 

Re: kvocient posloupnosti

↑ Petr Kovář:
Zdravím. Nejsem si jist, zda existuje nějaký standardní symbol, ale značení asi není to podstatné, prostě si ten podíl nějak označ, pokud ho chceš někde dále používat a pak se odkazuj na toto značení.


"Máte úhel beta." "No to nemám."

Offline

 

#3 01. 02. 2023 18:35

Petr Kovář
Zelenáč
Příspěvky: 5
Škola: SPŠS
Pozice: Samouk
Reputace:   
 

Re: kvocient posloupnosti

↑ check_drummer:
Děkuji za odpověď. Právě jsem standardní symbol nedohledal, tak jsem si nebyl jistý. Nerad bych vymýšlel vymyšlené. Tak si tedy nějaký symbol zavedu, oki, děkuji moc.

Offline

 

#4 02. 02. 2023 00:45

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 4865
Reputace:   125 
 

Re: kvocient posloupnosti

Takhle, symbol [mathjax]\Delta[/mathjax] značí operátor, to je tak nějak všeobecně zaběhlá konvence. Rozdíl dvou hodnot.

Pro podíl dvou hodnot žádný běžně známý operátor není. To q v geometrické posloupnosti není operátor, je to prostě konstanta. U jiné než geometrické posloupnosti bych to označil [mathjax]q_n[/mathjax], což je tedy "konstanta závislá na n", jinými slovy je to další posloupnost. Akorát že její užitek není moc velký.

Nic samozřejmě nebrání definovat si vlastní operátor, problém je akorát s jeho označením, aby bylo poznat, že to není nějaká konstanta. A pamatovat, že vstupem takového operátoru není číslo, ale posloupnost, a výstupem zase jiná posloupnost.

Operátor je prostě předpis, který jedné posloupnosti přiřazuje jinou posloupnost.

Offline

 

#5 02. 02. 2023 20:31 — Editoval Petr Kovář (02. 02. 2023 20:53)

Petr Kovář
Zelenáč
Příspěvky: 5
Škola: SPŠS
Pozice: Samouk
Reputace:   
 

Re: kvocient posloupnosti

↑ MichalAld:
Zdravím. Já bych to potřeboval označit spíš jako operátor, podobně jako u rozdílu dvou sousedních členů posloupnosti se používá operátor [mathjax]\triangle [/mathjax] .

Jak bych potom označil podíl dvou sousedních členů posloupnosti a(n) ? Jako že bych napsal [mathjax]q_{n} a(n)[/mathjax]? Tím by byl definován podíl dvou sousedních členů [mathjax]q_{n} a(n)=\frac{a(n+1)}{a(n)}[/mathjax]
Pokud bych to označil pouze jako [mathjax]q_{n} =\frac{a(n+1)}{a(n)}[/mathjax], tak by mě vznikl problém u zápisu podílu sousedních členů více různých posloupností [mathjax]b(n) ; c(n) ; d(n)[/mathjax] atd. Nebylo by zřejmé z jednoho označení[mathjax]q_{n}[/mathjax], pro kterou posloupnost je podíl dvou sousedních členů zamýšlen. Jestli pro posloupnost [mathjax]b(n)[/mathjax], nebo posloupnost [mathjax]c(n)[/mathjax], nebo posloupnost [mathjax]d(n)[/mathjax] atd. Musel bych zase vymýšlet tři různá označení. Smysluplnější mě přijde zavést nový operátor.

Jenom pro doplnění, ono v podstatě ta konstanta [mathjax] g [/mathjax] je přece taktéž posloupnost, tedy předpis, kdy  geometrické posloupnosti [mathjax]a(n)=g^{n}[/mathjax] přiřadím jinou posloupnost [mathjax]b(n)=q[/mathjax]. Při podílu dvou sousedních členů ta závislost na [mathjax]n[/mathjax] zmizí. [mathjax][b(n)=\frac{q^{n+1}}{q^{n}}]\Rightarrow [b(n)=q][/mathjax]

Jinak děkuji za potvrzení mé původní domněnky, že operátor pro podíl dvou sousedních členů posloupnosti zavedený není.

Offline

 

#6 02. 02. 2023 20:57

vlado_bb
Moderátor
Příspěvky: 6211
Škola:
Reputace:   142 
 

Re: kvocient posloupnosti

↑ Petr Kovář:A v com je problem so zapisom [mathjax]\frac{a_{n+1}}{a_n}[/mathjax]?

Offline

 

#7 05. 02. 2023 17:56

Petr Kovář
Zelenáč
Příspěvky: 5
Škola: SPŠS
Pozice: Samouk
Reputace:   
 

Re: kvocient posloupnosti

↑ vlado_bb:
Samozřejmě je i tento zápis možný. Jen ten podíl dvou po sobě jdoucích členů má pro mě větší význam, tak asi dodefinuji unární operátor, který budu dále používat u posloupností. Přece jen mě to připadá v dalším textu jako snadnější způsob pro vyjádřování.
Jinak děkuji všem za odpovědi, byly přínosné. Téma uzavírám.

Offline

 

#8 05. 02. 2023 17:57 Příspěvek uživatele Petr Kovář byl skryt uživatelem Petr Kovář. Důvod: Duplicita

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson