Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
dohledal jsem že u posloupností je definovaná diference posloupnosti která se značí symbolem [mathjax]\Delta [/mathjax]
Potom diference posloupnosti v bodě [mathjax]n [/mathjax] je definována jako rozdíl dvou sousedních členú posloupnosti značíme [mathjax]\Delta a(n)=a(n+1)-a(n)[/mathjax]
Dohledal jsem dále, že kvocient se značí písmenem [mathjax]q [/mathjax]. Rozumím tomu ale tak, že je tento kvocient vztažen pouze ke geometrické posloupnosti [mathjax]q=\frac{a(n+1)}{a(n)}[/mathjax].
Teď k mému dotazu. Jak se vyjádří a značí podíl dvou sousedních členů obecné posloupnosti (nemusí být geometrická)? Je tato moje ůvaha a zápis správný? Podíl dvou sousedních členů libovolné (tedy i negeometrické) posloupnosti a(n) se nazývá kvocient a značí se [mathjax]q a(n)=\frac{a(n+1)}{a(n)}[/mathjax]
Děkuji Vám předem za odpověď a případnou opravu.
↑ Petr Kovář:
Zdravím. Nejsem si jist, zda existuje nějaký standardní symbol, ale značení asi není to podstatné, prostě si ten podíl nějak označ, pokud ho chceš někde dále používat a pak se odkazuj na toto značení.
↑ check_drummer:
Děkuji za odpověď. Právě jsem standardní symbol nedohledal, tak jsem si nebyl jistý. Nerad bych vymýšlel vymyšlené. Tak si tedy nějaký symbol zavedu, oki, děkuji moc.
Takhle, symbol [mathjax]\Delta[/mathjax] značí operátor, to je tak nějak všeobecně zaběhlá konvence. Rozdíl dvou hodnot.
Pro podíl dvou hodnot žádný běžně známý operátor není. To q v geometrické posloupnosti není operátor, je to prostě konstanta. U jiné než geometrické posloupnosti bych to označil [mathjax]q_n[/mathjax], což je tedy "konstanta závislá na n", jinými slovy je to další posloupnost. Akorát že její užitek není moc velký.
Nic samozřejmě nebrání definovat si vlastní operátor, problém je akorát s jeho označením, aby bylo poznat, že to není nějaká konstanta. A pamatovat, že vstupem takového operátoru není číslo, ale posloupnost, a výstupem zase jiná posloupnost.
Operátor je prostě předpis, který jedné posloupnosti přiřazuje jinou posloupnost.
↑ MichalAld:
Zdravím. Já bych to potřeboval označit spíš jako operátor, podobně jako u rozdílu dvou sousedních členů posloupnosti se používá operátor [mathjax]\triangle [/mathjax] .
Jak bych potom označil podíl dvou sousedních členů posloupnosti a(n) ? Jako že bych napsal [mathjax]q_{n} a(n)[/mathjax]? Tím by byl definován podíl dvou sousedních členů [mathjax]q_{n} a(n)=\frac{a(n+1)}{a(n)}[/mathjax]
Pokud bych to označil pouze jako [mathjax]q_{n} =\frac{a(n+1)}{a(n)}[/mathjax], tak by mě vznikl problém u zápisu podílu sousedních členů více různých posloupností [mathjax]b(n) ; c(n) ; d(n)[/mathjax] atd. Nebylo by zřejmé z jednoho označení[mathjax]q_{n}[/mathjax], pro kterou posloupnost je podíl dvou sousedních členů zamýšlen. Jestli pro posloupnost [mathjax]b(n)[/mathjax], nebo posloupnost [mathjax]c(n)[/mathjax], nebo posloupnost [mathjax]d(n)[/mathjax] atd. Musel bych zase vymýšlet tři různá označení. Smysluplnější mě přijde zavést nový operátor.
Jenom pro doplnění, ono v podstatě ta konstanta [mathjax] g [/mathjax] je přece taktéž posloupnost, tedy předpis, kdy geometrické posloupnosti [mathjax]a(n)=g^{n}[/mathjax] přiřadím jinou posloupnost [mathjax]b(n)=q[/mathjax]. Při podílu dvou sousedních členů ta závislost na [mathjax]n[/mathjax] zmizí. [mathjax][b(n)=\frac{q^{n+1}}{q^{n}}]\Rightarrow [b(n)=q][/mathjax]
Jinak děkuji za potvrzení mé původní domněnky, že operátor pro podíl dvou sousedních členů posloupnosti zavedený není.
↑ Petr Kovář:A v com je problem so zapisom [mathjax]\frac{a_{n+1}}{a_n}[/mathjax]?
↑ vlado_bb:
Samozřejmě je i tento zápis možný. Jen ten podíl dvou po sobě jdoucích členů má pro mě větší význam, tak asi dodefinuji unární operátor, který budu dále používat u posloupností. Přece jen mě to připadá v dalším textu jako snadnější způsob pro vyjádřování.
Jinak děkuji všem za odpovědi, byly přínosné. Téma uzavírám.