Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
https://ibb.co/hC17bWQ
Dopracoval jsem se k výsledku pomocí rovnic traektorie [mathjax]x(t); y(t)[/mathjax] a teorií rázu z které vyplyne, že po odrazu bude mít míček rychlost [mathjax]v_{xII}=v_{0}; v_{yII}=v_{0}*\varepsilon [/mathjax], ale řešení vede na velmi složitou kvadratickou rovnici https://ibb.co/jJYy7qR , kterou nejspíš nezvládnu vyřešit. Nevěděl by někdo o jednodušším řešení například z ZZE?
↑ Stepy2:
Pro šikmý vrh (zanedbáme odpor vzduchu) platí:
x(t) = v0*t*cos(alfa)
y(t) = v0*t*sin(alfa)-(1/2)*g*(t^2)
Trajektorie je parabola (viz též můj web www.tucekweb.info (sekce fyzika)
Jak je to s tím odrazem, přesně nevím. Úlohy týkající se rázu těles nepatří mezi jednoduché.
Musí se rozlišit pružný a nepružný ráz.
↑ Richard Tuček: Díky, ale tohle mám vyřešené a správně i s tím odrazem, ale jak píšu v textu vede to na hodně složitou rovnici. Proto se ptám jestli to nejde vyřešit nějakou jednodušší metodou.
Já jsem došel k těmto dvěma rovnicím:
[mathjax]V_{0}\,\cos \alpha\,t-{{\varepsilon^2\,\left(g\,t-V_{0}\right)^2\,
\sin \left(2\,\arctan \left({{V_{0}\,\sin \alpha-g\,t}\over{V_{0}\,
\cos \alpha}}\right)\right)}\over{g}}=L+D[/mathjax]
[mathjax]{V_{0}}\,\sin \alpha\,t-{{g\,t^2}\over{2}}=H[/mathjax]
které jsem řešil pouze numericky [mathjax]V_{0}\doteq 11.84955 \, m/s[/mathjax]
První dopad byl rychlostí cca 8.613 m/s a odraz tím pádem rychlostí 5.1678 m/s (60 %)
↑ mák: Díky takto to vyjde správně. Přesně tuto hodnotu mám v nabízených výsledcích. I přes to bych to chtěl umět vyřešit nějak jednodušeji. Takový příklad můžu dostat u zkoušky a tam určitě nebude čas na numerické řešení. Ale i tak děkuji.
↑ Stepy2:
Tak mi to nedalo a ještě jsem se nad tím zamyslel. V mém příspěvku č.5 jsem mylně předpokládal že ten koeficient je poměr výšky odrazu k výšce odkud je předmět spuštěn. Má to být poměr rychlostí.
Zde máš obrázek včetně analytického výpočtu problému.
Pozn.:
1. Ten výpočet ↑ mák: není asi dobře, protože při vypočtené počáteční rychlosti by rychlost dopadu v bodu A byla 9.0306055 m/s. Špatně je asi výraz [mathjax]\varepsilon ^{2}(gt-v_{0})^{2}[/mathjax], správně podle mě má být [mathjax]\varepsilon ^{2}(v_{0}^{2}-2gh)[/mathjax]
↑ Honzc:
Znovu jsem to přepočítal a máš pravdu, mám to špatně. Při přepočtu rychlosti na jinou výšku jsem provedl korekci pouze v jedné souřadnici Y (nevím na co jsem myslel). Správný výsledek je ten tvůj.
Po opravě mého výpočtu by obě rovnice (po zjednodušení) vypadaly takto:
[mathjax]{{v_{0}\,\cos \alpha\,\left(\left(2\,\varepsilon^2+1\right)\,g\,t
-2\,v_{0}\,\sin \alpha\,\varepsilon^2\right)}\over{g}}=L+D[/mathjax]
[mathjax]-{{t\,\left(g\,t-2\,v_{0}\,\sin \alpha\right)}\over{2}}=H[/mathjax]
A po dosazení zadaných hodnot vyjde kvadratická rovnice, která jde už řešit.
Nicméně tvoje řešení je mnohem lepší a jednoduší, vím že si to počítal přes parabolu, ale nechápu to (ani to přiřazení hodnot p a q). Moje matematika na to nestačí...
Ahojte, našiel som že súčiniteľ epsilon by mal byť pomer kvadratov rychlostí. (suvis s energiou)
http://www.mizici.com/article.php?aid=735
A nemáš tam Stepy2 nejaký takýto vysledok? v0=15.8638m/s