Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry vecer, riesim takyto priklad mohli by sme mi prosim vas pomoct ako zacat ? :) dakujem
Najdite v poli realnych cisel rozklad polynomu p_6(x) = x^6 + x^5 -5x^4 +5x^2 -x -1 na sucin
korenovych cinitelov.
Odštěpením racionálních kořenů dostaneme , rozložit na součin znamená řešit kvadratickou rovnici.
Doporučená četba k odštěpování: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=1039
Ať se daří :o)
tak prisiel som sem len neviem ci som zacal spravne :)
↑ Fester182lanarik:Ano, to je dobře.
a dalej sa potom postupujem tak ze zase spisem jednom a spravim ten isty krok ?
je aj toto spravne ? Ak nie tak kde je chyba ? :)
Dakujem.
Jestli to má být hornerovo schéma tak nechápu poslední čtyři řádky, když testované číslo není kořen, tak se řádek škrtne a pro další kořen se pokračuje s posledním řádkem, který vyhovoval.
První tři máš dobře poslední celočíselný kořen je -1.
takze ked mi vide 1 4 4 1 je posledny mozny ? alebo kao dalej ? :)
která čísla zkoušet píše Kondr v posledním příspěvku z odkazu, který psal výše (http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=1039)
chcel by som sa spytat preco v riadku 5. 6. je na zaciatku -1 ?
co znamenaju cisla v riadku 4. ? 1 1 5 9 10 -preco sme pokracovali vlastne dalej ?
ako sme dostali x= -3/2 +1/2 * sqrt5 ?
chceme najít všechny kořeny a ty jsou 1 1 1 a -1 a -3/2 +1/2 * sqrt5 a -3/2 -1/2 * sqrt5
první čtyři řádky jsme zkoušely číslo jedna to je tam 3krát, takže 1 ve čtvrtém řádku už nevyhovuje proto jsem ji udělala šedou, aby se nepletl - pro další výpočet použiji řádek 3 a ne tento
dále testuji -1 ta je tam pouze jednou, takže poslední řádek je opět šedý.
ty poslední dva kořeny -3/2 +1/2 * sqrt5 a -3/2 -1/2 * sqrt5 získáš vyřešením kvadrické rovnice - čísla, která vypočítáváš k jednotlivým kořenům jsou koeficienty rovnic, takže
předposlední řádek: 1 3 1 0: x^2 + 3x + 1 = 0
neni chyba vo 4tom riadku ? nema tam byt len 1 5 9 10 ?
chcel by som sa este spytat ze preco je (x + 2/3 + 1/2sqrt5) // ide mi o to plus co je za x preco tam nieje minus ? tak ako mi vysiel koren ? cize - 3/2 + 1/2 sqrt5 /// pravdepodobne preto lebo je -b +- sqrt D ?
inak dakujem :)
Fester182lanarik napsal(a):
neni chyba vo 4tom riadku ? nema tam byt len 1 5 9 10 ?
inak dakujem :)
Máš pravdu mám tam o jednu jedničku navíc, nepozornost při přepisování.
když píšeš kořeny ve tvaru (x+něco) , (x-něco) tak tam je vždy opačné znaménko než je ve skutečnosti, např. jeden z kořenů je 1, tak píšu ve tvaru (x-1) u tohoto kořenu máš -3/2 + 1/2 sqrt5, takže napíšeš (X+3/2 + 1/2 sqrt5)
dakujem velice pekne :) velmi ste mi pomohli.
↑ Benny.RxT: bylo řešeno zde
A co, prosím, zas děláš v Zajimavých úlohách a ještě v tématu považovaném za odpovězené?