Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 11. 2009 19:23

rakem
Místo: Ostrava
Reputace:   

Moment setrvačnosti-trojný integrál

Ahoj, mohl by mi někdo pomoct s tímto příkladem?
http://forum.matweb.cz/upload/1259605286-mn.jpg

#2 30. 11. 2009 20:46

plisna
Místo: Brno
Reputace:   

Re: Moment setrvačnosti-trojný integrál

↑ rakem: $J = \int_V r^2 \varrho \,\mathrm{d}V$, kde $r$ je vzdalenost bodu telesa od osy, ke ktere je moment pocitan. v nasem pripade $\varrho = 1$, tedy $J = \int_V r^2 \,\mathrm{d}V$. je treba si udelat obrazek a trochu si rozmyslet, jak vlastne cela situace vypada. namaluj si dany kvadr do prvniho oktantu tak, aby jeden jeho vrchol byl v pocatku souradnic. uvazujme vypocet J k ose z. z obrazku je videt, ze $r = \sqrt{x^2 + y^2$. diferencial $\mathrm{d}V$ v integralu nahradime jako $\mathrm{d}V = \mathrm{d}x\mathrm{d}y\mathrm{d}z$. pak tedy $J = \int_V r^2\,\mathrm{d}V = \iiint_V x^2 + y^2\,\mathrm{d}x\mathrm{d}y\mathrm{d}z$, kde $V$ je oblast odpovidajici tvemu nakresu. analogicky se to udela i pro momenty ke zbyvajicim osam x, y. okay?

#3 03. 12. 2009 19:07

rakem
Reputace:   

takže vyšel mi moment k ose z, ale tak trochu jsem nepochopil jak udělat ty zbývající dva.Meze zůstavají pořád stejné, ale nevím který bod hrany si vyjádřit.
http://forum.matweb.cz/upload/1259863607-Scan-091203-0001.jpg

#4 03. 12. 2009 19:35

plisna
Místo: Brno
Reputace:   

↑ rakem: udela se to naprosto analogicky, $I_x = \iiint_V y^2 + z^2 \,\mathrm{d}x\mathrm{d}y\mathrm{d}z$, $I_y = \iiint_V x^2 + z^2 \,\mathrm{d}x\mathrm{d}y\mathrm{d}z$, meze integralu zustavaji stejne. je to jasnejsi? (mimochodem, tvuj zapis integralu $\int \mathrm{d}x \int \mathrm{d}y \int \dots \mathrm{d}z$ je dost kuriozni)

#5 03. 12. 2009 21:05

rakem
Reputace:   

↑ plisna:
teďka je mi to jasné...děkuju moc:)....nám to tak ukazoval profesor, z mojí hlavy to není:)

Zápatí