Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 11. 2009 19:23

rakem
Místo: Ostrava
Reputace:   

Moment setrvačnosti-trojný integrál

Ahoj, mohl by mi někdo pomoct s tímto příkladem?
http://forum.matweb.cz/upload/1259605286-mn.jpg

#2 30. 11. 2009 20:46

plisna
Místo: Brno
Reputace:   

Re: Moment setrvačnosti-trojný integrál

↑ rakem: $J = \int_V r^2 \varrho \,\mathrm{d}V$, kde $r$ je vzdalenost bodu telesa od osy, ke ktere je moment pocitan. v nasem pripade $\varrho = 1$, tedy $J = \int_V r^2 \,\mathrm{d}V$. je treba si udelat obrazek a trochu si rozmyslet, jak vlastne cela situace vypada. namaluj si dany kvadr do prvniho oktantu tak, aby jeden jeho vrchol byl v pocatku souradnic. uvazujme vypocet J k ose z. z obrazku je videt, ze $r = \sqrt{x^2 + y^2$. diferencial $\mathrm{d}V$ v integralu nahradime jako $\mathrm{d}V = \mathrm{d}x\mathrm{d}y\mathrm{d}z$. pak tedy $J = \int_V r^2\,\mathrm{d}V = \iiint_V x^2 + y^2\,\mathrm{d}x\mathrm{d}y\mathrm{d}z$, kde $V$ je oblast odpovidajici tvemu nakresu. analogicky se to udela i pro momenty ke zbyvajicim osam x, y. okay?

#3 03. 12. 2009 19:07

rakem
Reputace:   

takže vyšel mi moment k ose z, ale tak trochu jsem nepochopil jak udělat ty zbývající dva.Meze zůstavají pořád stejné, ale nevím který bod hrany si vyjádřit.
http://forum.matweb.cz/upload/1259863607-Scan-091203-0001.jpg

#4 03. 12. 2009 19:35

plisna
Místo: Brno
Reputace:   

↑ rakem: udela se to naprosto analogicky, $I_x = \iiint_V y^2 + z^2 \,\mathrm{d}x\mathrm{d}y\mathrm{d}z$, $I_y = \iiint_V x^2 + z^2 \,\mathrm{d}x\mathrm{d}y\mathrm{d}z$, meze integralu zustavaji stejne. je to jasnejsi? (mimochodem, tvuj zapis integralu $\int \mathrm{d}x \int \mathrm{d}y \int \dots \mathrm{d}z$ je dost kuriozni)

#5 03. 12. 2009 21:05

rakem
Reputace:   

↑ plisna:
teďka je mi to jasné...děkuju moc:)....nám to tak ukazoval profesor, z mojí hlavy to není:)

Zápatí