Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám zadán následující příklad:
6x^3 - 6x
Vypočtěte limitu lim ------------------- x jde k "a" , je-li postupně a= -2, 0 , 1.
x^3 + x^2 - 2x
udělala jsem úpravu 6x* (x^2 - 1) 6*[(-2)^2 -1] -18
pro a = -2 lim ----------------- dále jsem "dosadila" -------------------------- a vyšlo ----
x* (x^2 + x - 2) (-2)^2 + (-2) - 2 0
ale asi je to špatně.
Vím, že někdo ještě rozkládal na 6*(x+1)*(x-1)/(x+1)*(x+2), pak krátil (x-1) a výsledek je -6/0. Proč to nevchází stejně?
Můžete mi,prosím, poradit?
Děkuji.
ja by som to pocital takto:
6x^3 - 6x 6x^3/x^3 - 6x/x^3 6 - 6/x^2 6 - 0
Vypočtěte limitu lim ------------------- = lim ------------------------------------- = lim ---------------------- = ------------ = 6
x->oo x^3 + x^2 - 2x x^3/x^3 + x^2/x^3 - 2x/x^3 1 + 1/x + 2/x^2 1 + 0 + 0
/\
|
najvyssi mocnitel x
uz neviem ako sa vola ta veta vola ale menavetel a citatel zvlast derovoval az do vtedy po pokedy nebude menovatel rozny od nuly no pome nato:
6x^3 - 6x 18x^2 - 6 18(-2)^2 - 6 66
Vypočtěte limitu lim ------------------- = lim --------------------- = ------------------------ = ------ = 11
x->-2 x^3 + x^2 - 2x 3x^2 + 2x -2 3(-2)^2 + 2(-2) -2 6
Ona je jedno, jestli ti vyjde nebo , protože je výsledek vždy stejný, vždy je to
Můžeš to brát tak, jako že někomu vyjde a jinému . Jen u tohoto je vidět, že to jde krátit, zatímco u toho dělení nulou asi tolik ne..
Maca riad sa podla mna ja to mam urcite spravne
6x(x^2 - 1) 6x(x - 1)(x +1)
lim -------------------- = lim ------------------ tento začátek je vhodný pro všechna tvoje "a" , protože počítáš limitu racionální lomené funkce
x--2 x(x^2 + x -2) x--2 x(x + 2)(x - 1) ve vlastních bodech
na začátku je vhodné zkusit dosadit, zda se dokonce limita nerovná funkční hodnotě
pokud Ti po dosazení vychází v řádku nula (čitateli, jmenovateli nebo obou) , znamená to, že
číslo a ( 0, -2, 1 ) je kořenem polynomu v řádku ... jestliže ano, pak se vytýká (x - a)
můžeme krátit...
6(x + 1)
lim ------------ odtud už je vidět, že lim pro x- 0 je 3 , pro x- 1 je 0 a konečně pro x- -2 neexistuje. (protože lim zleva a zprava se nerovnají)
x--2 (x +2)
↑ BgDestroy:
Ked chces pouzit l'Hospitalovu vetu, tak si najprv over, ze ta limita splne jej predpoklady. Zial tato ich nesplna a preto to nemozes takto pocitat.
Sportbug to ma velmi pekne napisane a hlavne spravne.
jejda, děkuji všem za reakce, doslova jste mě zahltili ....
zatím takto:
ad BgDestroy: ta limita je : x jde k "a" a "a" dosazuji, jak se tam tedy dostalo "oo"?
ad Tychi: omlouvám se za hloupou otázku: ono 5/0 není "0"????? ono je to "oo"?????
teď s dcerou beru malou násobilku a tam je 5*0 = 0 a 5/0=0
vím, že tohle není malá násobilka, ale brala jsem to jako vždy platný základ
Doufám, že vás mé "mimoňské" dotazy neodradí. Děkuji.
↑ u_peg:
uz som si to uvedomil, na podmienky som zabudol, toto sme brali pred cca 1 a pol rokom
↑ Maca:
ten prvy si nevsimaj, som mylel ze k oo ale ked som si znova precital co si chcela tak to slo ku -2, a uz som to to nechel mazat
aj tak prepocet je zly, o ku oo je OK, ale ku -2 je zly, pouzil som vetu ktoru nemozem pouzit lebo nesplna limita podmienky
↑ Maca:, ale , představ si to jako limitu, jmenovatel se postupně zmenšuje, takže se zlomek zvětšuje, čím prťavější číslo dáš do jmenovatele, tím bude zlomek větší. A v 0 je to prostě to největší, tedy nekonečno.
Jen mě mate, že v malé násobilce je definováno dělení nulou. Já si ze základní školy odnášela fakt, že dělit nulou nejde.
↑ u_peg:
v limite plati 5/0 = oo
cim mensim cislom delis tym vo vysledku vacsie cislo a v limite to je nekonecno
ked vyjde:
0 / 5 tak je to v limte 0
0 / oo v limite to je 0
oo / 0 v limte to je oo
oo / oo limita nema riesenie, nevieme aka je jej limita
oo^0 je v limite 1
EDIT:
↑ Tychi:
nulov sa delit neda, len v limite ano
su veci ktore radsej ucietalia zataja lebo deti by to nepochopili alebo velmi tazko chapali
takisto sa ucilo ze napr. odmocina z -25 sa neda pocitat, neskor v case povedali ze ano odmocina z 25i^2 a t.j 5i a uz mas komplexne cislo
↑ BgDestroy:
Citujem: "teď s dcerou beru malou násobilku a tam je 5*0 = 0 a 5/0=0"
Myslis, ze sme sa v tomto pripade bavili o limitnom chovani?
↑ u_peg:
precitaj si nazov tejto temy pokial sa nemylim tak je to Výpočet limity, a nie mala nasobilka
EDIT:
ked sa bavime v tejto teme o limitach tak sa bavime o limitach a nie o malej nasobilke alebo o hruskach ...
a mimichodom v malej nasobilke by nemalo byt 5/0 = 0 lebo v tom pripade nulou sa neda delit
↑ BgDestroy:
Zdravím,
omluva, že zasahuji a mám velkou prosbu - pokud potřebuješ debatovat o limitě obecně - založ si prosím vlastní téma, s případným odkazem na toto téma.
Autorka tématu Maca studuje dálkově, i tak to má náročné, aby se vyznala v materiálu, natož aby ještě zjišťovala, co z té debaty platí a co ne.
O stejné prosím i v tomto tématu. Pokud někdo z kolegů bude tak ochotný a vyznačí příspěvky, co má Maca považovat za platné a relavantní problému, budu moc vděčná, já bych to provedla až v pozdních večerních hodinách. Za případnou pomoc kolegům děkuji.
Děkuji za pochopení.
EDIT: Doplním, že shodně s kolegou u_peg považuji za srozumitelné a úplné řešení v příspěvku 6 od sportbug, děkuji.
Ohledně dělení 0:
pro ZŠ - nulou dělit nesmíme.
pro VŠ - nulou dělit nesmíme (jinak bychom ani nemuseli řešit například definiční obory funkci s promennou v jmenovateli), ovšem na VŠ zavádíme pojem nekonečně malých a nekonečně velkých veličin, které dál používame například pri vyšetřování limit funkce.
Jelikož předpokládám, že kolegyňka Maca používá materiály od p. P. Dolanského, tak všechno potřebné k problému neurčitých výrazů a podobných zádrhelů, co objevilo v tématu úspěšně dohledá. Pokud ne, Mathonline nebo Přehled definicí a vět. Doufám, že jsem níc podstatného v debatě nepřehledla, ještě jednou omluva za zásah do tématu.
↑ Maca:
Hezký večer přes jiné komunikační prostředky :-)
- tady jsem vysvětlovala tak polopaticky, snad pomůže, případně se ozví.