Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 12. 2009 09:10

Maca
Reputace:   

Výpočet limity

Dobrý den,
mám zadán následující příklad:
                                    6x^3 - 6x
Vypočtěte limitu    lim    -------------------            x jde k "a"    , je-li postupně a= -2, 0 , 1.
                                    x^3 + x^2 - 2x

udělala jsem úpravu           6x* (x^2 - 1)                                        6*[(-2)^2  -1]                       -18
  pro a = -2                lim   -----------------    dále jsem "dosadila"  -------------------------- a vyšlo    ----
                                         x* (x^2 + x - 2)                                   (-2)^2 + (-2) - 2                     0

ale asi je to špatně.
Vím, že někdo ještě rozkládal na 6*(x+1)*(x-1)/(x+1)*(x+2), pak krátil (x-1)  a výsledek je -6/0.  Proč to nevchází stejně?
Můžete mi,prosím, poradit?
Děkuji.

#2 02. 12. 2009 09:17 — Editoval BgDestroy (02. 12. 2009 09:26)

BgDestroy
Zelenáč
Reputace:   

Re: Výpočet limity

ja by som to pocital takto:

6x^3 - 6x                      6x^3/x^3 - 6x/x^3                             6 - 6/x^2                 6 - 0
Vypočtěte limitu      lim    -------------------  = lim   ------------------------------------- = lim  ---------------------- = ------------ = 6       
                          x->oo    x^3 + x^2 - 2x               x^3/x^3 + x^2/x^3 - 2x/x^3             1 + 1/x + 2/x^2       1 + 0 + 0
                                       /\
                                        |
                                  najvyssi mocnitel x

uz neviem ako sa vola ta veta vola ale menavetel a citatel zvlast derovoval az do vtedy po pokedy nebude menovatel rozny od nuly no pome nato:   

6x^3 - 6x                          18x^2 - 6               18(-2)^2 - 6                66
Vypočtěte limitu      lim    -------------------  = lim   --------------------- = ------------------------ = ------ = 11         
                          x->-2    x^3 + x^2 - 2x                 3x^2 + 2x -2         3(-2)^2 + 2(-2) -2        6

Albert Einstein:
* Dôležitá vec je neprestať sa pýtať.
* Len dve veci sú nekonečné - vesmír a ľudská hlúposť. Ale tou prvou si nie som istý.
* Nie je dôležité, čo si dokázal v škole, ale to, čo dokážeš v živote.

#3 02. 12. 2009 09:21 — Editoval Tychi (02. 12. 2009 09:23)

Tychi
Škola: MFF UK
Reputace:   56 
Web

Ona je jedno, jestli ti vyjde $\frac 50$ nebo $\frac {30000}0$, protože je výsledek vždy stejný, vždy je to $\infty$
Můžeš to brát tak, jako že někomu vyjde $\frac 12$ a jinému $\frac 24$. Jen u tohoto je vidět, že to jde krátit, zatímco u toho dělení nulou asi tolik ne..

Vesmír má čas.

#4 02. 12. 2009 09:23 — Editoval u_peg (02. 12. 2009 09:26)

u_peg
Reputace:   

Na tom nezalezi, ze raz vyslo -18/0 a raz -6/0. Podstatne je, ze je to vzdy b/0, kde b je z R.
Kazdopadne to nema v bode -2 limitu, lebo limita zlava je +oo a limita zprava je -oo

#5 02. 12. 2009 09:33

BgDestroy
Zelenáč
Reputace:   

Maca riad sa podla mna ja to mam urcite spravne

Albert Einstein:
* Len dve veci sú nekonečné - vesmír a ľudská hlúposť. Ale tou prvou si nie som istý.

#6 02. 12. 2009 09:33

sportbug
Místo: Praha
Reputace:   

6x(x^2 - 1)                 6x(x - 1)(x +1)
lim -------------------- = lim   ------------------        tento začátek je vhodný pro všechna tvoje "a" , protože počítáš limitu racionální lomené funkce
x--2   x(x^2 + x -2)     x--2   x(x + 2)(x - 1)        ve vlastních bodech

na začátku je vhodné zkusit dosadit, zda se dokonce limita nerovná funkční hodnotě
                                                                         pokud Ti po dosazení vychází v řádku nula (čitateli, jmenovateli nebo obou) , znamená to, že
                                                                         číslo a ( 0, -2, 1 ) je kořenem polynomu v řádku ... jestliže ano, pak se vytýká (x - a)
můžeme krátit...

6(x + 1)
lim ------------  odtud už je vidět, že lim pro x- 0 je 3 , pro x- 1 je 0 a konečně pro x- -2 neexistuje. (protože lim zleva a zprava se  nerovnají)
x--2 (x +2)

#7 02. 12. 2009 09:34

sportbug
Místo: Praha
Reputace:   

↑ BgDestroy: počítá limity ve vlastních bodech....

#8 02. 12. 2009 09:42

u_peg
Reputace:   

↑ BgDestroy:
Ked chces pouzit l'Hospitalovu vetu, tak si najprv over, ze ta limita splne jej predpoklady. Zial tato ich nesplna a preto to nemozes takto pocitat.

Sportbug to ma velmi pekne napisane a hlavne spravne.

#9 02. 12. 2009 09:47

Maca
Reputace:   

jejda, děkuji všem za reakce, doslova jste mě zahltili ....

zatím takto:
ad BgDestroy: ta limita je : x jde k "a"   a "a" dosazuji, jak se tam tedy dostalo  "oo"?

ad Tychi:  omlouvám se za hloupou otázku: ono 5/0 není "0"?????   ono je to "oo"?????
               teď s dcerou beru malou násobilku a tam je 5*0 = 0    a     5/0=0
               vím, že tohle není malá násobilka, ale brala jsem to jako vždy platný základ

Doufám, že vás mé "mimoňské" dotazy neodradí. Děkuji.

#10 02. 12. 2009 09:47

BgDestroy
Zelenáč
Reputace:   

↑ u_peg:

uz som si to uvedomil, na podmienky som zabudol, toto sme brali pred cca  1 a pol rokom

Albert Einstein:

#11 02. 12. 2009 09:49

BgDestroy
Zelenáč
Reputace:   

↑ Maca:

ten prvy si nevsimaj, som mylel ze k oo ale ked som si znova precital co si chcela tak to slo ku -2, a uz som to to nechel mazat

aj tak prepocet je zly, o ku oo je OK, ale ku -2 je zly, pouzil som vetu ktoru nemozem pouzit lebo nesplna limita podmienky

Albert Einstein:

#12 02. 12. 2009 10:46 — Editoval Tychi (02. 12. 2009 10:48)

Tychi
Škola: MFF UK
Reputace:   56 
Web

↑ Maca:$\frac 05=0$, ale $\frac50=\infty$, představ si to jako limitu, jmenovatel se postupně zmenšuje, takže se zlomek zvětšuje, čím prťavější číslo dáš do jmenovatele, tím bude zlomek větší. A v 0 je to prostě to největší, tedy nekonečno.

Jen mě mate, že v malé násobilce je definováno dělení nulou. Já si ze základní školy odnášela fakt, že dělit nulou nejde.

Vesmír má čas.

#13 02. 12. 2009 11:02

u_peg
Reputace:   

To bude nejaky omyl.

5 / 0 = 0 je nezmysel. To by muselo potom platit, ze 0*0 = 5.

#14 02. 12. 2009 12:01 — Editoval BgDestroy (02. 12. 2009 12:18)

BgDestroy
Zelenáč
Reputace:   

↑ u_peg:

v limite plati 5/0 = oo

cim mensim cislom delis tym vo vysledku vacsie cislo a v limite to je nekonecno

ked vyjde:

0 / 5 tak je to v limte 0

0 / oo v limite to je 0

oo / 0 v limte to je oo

oo / oo limita nema riesenie, nevieme aka je jej limita

oo^0 je v limite 1

EDIT:

↑ Tychi:

nulov sa delit neda, len v limite ano

su veci ktore radsej ucietalia zataja lebo deti by to nepochopili alebo velmi tazko chapali
takisto sa ucilo ze napr. odmocina z -25 sa neda pocitat, neskor v case povedali ze ano odmocina z 25i^2 a t.j 5i a uz mas komplexne cislo

Albert Einstein:

#15 02. 12. 2009 12:28

u_peg
Reputace:   

↑ BgDestroy:
Citujem: "teď s dcerou beru malou násobilku a tam je 5*0 = 0    a     5/0=0"
Myslis, ze sme sa v tomto pripade bavili o limitnom chovani?

#16 02. 12. 2009 12:30 — Editoval BgDestroy (02. 12. 2009 12:38)

BgDestroy
Zelenáč
Reputace:   

↑ u_peg:

precitaj si nazov tejto temy pokial sa nemylim tak je to Výpočet limity, a nie mala nasobilka

EDIT:
ked sa bavime v tejto teme o limitach tak sa bavime o limitach a nie o malej nasobilke alebo o hruskach ...
a mimichodom v malej nasobilke by nemalo byt 5/0 = 0 lebo v tom pripade nulou sa neda delit

Albert Einstein:

#17 02. 12. 2009 12:49 — Editoval jelena (02. 12. 2009 17:37)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ BgDestroy:

Zdravím,

omluva, že zasahuji a mám velkou prosbu - pokud potřebuješ debatovat o limitě obecně - založ si prosím vlastní téma, s případným odkazem na toto téma.

Autorka tématu Maca  studuje dálkově, i tak to má náročné, aby se vyznala v materiálu, natož aby ještě zjišťovala, co z té debaty platí a co ne.

O stejné prosím i v tomto tématu. Pokud někdo z kolegů bude tak ochotný a vyznačí příspěvky, co má Maca považovat za platné a relavantní problému, budu moc vděčná, já bych to provedla až v pozdních večerních hodinách. Za případnou pomoc kolegům děkuji.

Děkuji za pochopení.

EDIT: Doplním, že shodně s kolegou u_peg považuji za srozumitelné a úplné řešení v příspěvku 6 od sportbug, děkuji. 

Ohledně dělení 0:

pro ZŠ - nulou dělit nesmíme.

pro VŠ - nulou dělit nesmíme (jinak bychom ani nemuseli řešit například definiční obory funkci s promennou v jmenovateli), ovšem na VŠ zavádíme pojem nekonečně malých a nekonečně velkých veličin, které dál používame například pri vyšetřování limit funkce.

Jelikož předpokládám, že kolegyňka Maca používá materiály od p. P. Dolanského, tak všechno potřebné k problému neurčitých výrazů a podobných zádrhelů, co objevilo v tématu úspěšně dohledá. Pokud ne, Mathonline nebo Přehled definicí a vět. Doufám, že jsem níc podstatného v debatě nepřehledla, ještě jednou omluva za zásah do tématu.

#18 02. 12. 2009 21:42

Maca
Reputace:   

Dobrý večer,
mohu-li, budu pokračovat.
Podařilo se vypočítat limity od a=1  a   a=0.
Ale jak je to,prosím, s tím  a= -2?  Vyšlo mi  -6/0 . Což by tedy mělo být  -oo.
Můžete mi, prosím, napsat, proč a jak mám určovat limitu zprava a zleva?
Děkuji.

#19 02. 12. 2009 22:11

jelena
Jelena

↑ Maca:

Hezký večer přes jiné komunikační prostředky :-)

- tady jsem vysvětlovala tak polopaticky, snad pomůže, případně se ozví.

#20 02. 12. 2009 22:28

Maca
Reputace:   

To je jak ušité pro mě na míru.
Moc děkuji  :)

#21 03. 12. 2009 11:31

Maca
Reputace:   

Dobré poledne,
ještě jednou se k tomu vracím. Ať počítám, jak počítám při   a=1 mi vychází 4     ne 0.         x jde k "a" tzn k "1"

6* (x+1)          6*2        12
lim   -------------  =  --------  = ---  =  4
          x + 2                 3          3

Dělám někde chybu?
Děkuji.

#22 03. 12. 2009 11:43

jelena
Jelena

↑ Maca:

Zdravím, máš to v pořádku (v zadání je skutečně x-> 1, moje nepozornost, omluva)

#23 04. 12. 2009 12:43

Maca
Reputace:   

Děkuji. :)

Zápatí