Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 12. 2009 09:10

Maca
Reputace:   

Výpočet limity

Dobrý den,
mám zadán následující příklad:
                                    6x^3 - 6x
Vypočtěte limitu    lim    -------------------            x jde k "a"    , je-li postupně a= -2, 0 , 1.
                                    x^3 + x^2 - 2x

udělala jsem úpravu           6x* (x^2 - 1)                                        6*[(-2)^2  -1]                       -18
  pro a = -2                lim   -----------------    dále jsem "dosadila"  -------------------------- a vyšlo    ----
                                         x* (x^2 + x - 2)                                   (-2)^2 + (-2) - 2                     0

ale asi je to špatně.
Vím, že někdo ještě rozkládal na 6*(x+1)*(x-1)/(x+1)*(x+2), pak krátil (x-1)  a výsledek je -6/0.  Proč to nevchází stejně?
Můžete mi,prosím, poradit?
Děkuji.

#2 02. 12. 2009 09:17 — Editoval BgDestroy (02. 12. 2009 09:26)

BgDestroy
Zelenáč
Reputace:   

Re: Výpočet limity

ja by som to pocital takto:

6x^3 - 6x                      6x^3/x^3 - 6x/x^3                             6 - 6/x^2                 6 - 0
Vypočtěte limitu      lim    -------------------  = lim   ------------------------------------- = lim  ---------------------- = ------------ = 6       
                          x->oo    x^3 + x^2 - 2x               x^3/x^3 + x^2/x^3 - 2x/x^3             1 + 1/x + 2/x^2       1 + 0 + 0
                                       /\
                                        |
                                  najvyssi mocnitel x

uz neviem ako sa vola ta veta vola ale menavetel a citatel zvlast derovoval az do vtedy po pokedy nebude menovatel rozny od nuly no pome nato:   

6x^3 - 6x                          18x^2 - 6               18(-2)^2 - 6                66
Vypočtěte limitu      lim    -------------------  = lim   --------------------- = ------------------------ = ------ = 11         
                          x->-2    x^3 + x^2 - 2x                 3x^2 + 2x -2         3(-2)^2 + 2(-2) -2        6

Albert Einstein:
* Dôležitá vec je neprestať sa pýtať.
* Len dve veci sú nekonečné - vesmír a ľudská hlúposť. Ale tou prvou si nie som istý.
* Nie je dôležité, čo si dokázal v škole, ale to, čo dokážeš v živote.

#3 02. 12. 2009 09:21 — Editoval Tychi (02. 12. 2009 09:23)

Tychi
Škola: MFF UK
Reputace:   56 
Web

Ona je jedno, jestli ti vyjde $\frac 50$ nebo $\frac {30000}0$, protože je výsledek vždy stejný, vždy je to $\infty$
Můžeš to brát tak, jako že někomu vyjde $\frac 12$ a jinému $\frac 24$. Jen u tohoto je vidět, že to jde krátit, zatímco u toho dělení nulou asi tolik ne..

Vesmír má čas.

#4 02. 12. 2009 09:23 — Editoval u_peg (02. 12. 2009 09:26)

u_peg
Reputace:   

Na tom nezalezi, ze raz vyslo -18/0 a raz -6/0. Podstatne je, ze je to vzdy b/0, kde b je z R.
Kazdopadne to nema v bode -2 limitu, lebo limita zlava je +oo a limita zprava je -oo

#5 02. 12. 2009 09:33

BgDestroy
Zelenáč
Reputace:   

Maca riad sa podla mna ja to mam urcite spravne

Albert Einstein:
* Len dve veci sú nekonečné - vesmír a ľudská hlúposť. Ale tou prvou si nie som istý.

#6 02. 12. 2009 09:33

sportbug
Místo: Praha
Reputace:   

6x(x^2 - 1)                 6x(x - 1)(x +1)
lim -------------------- = lim   ------------------        tento začátek je vhodný pro všechna tvoje "a" , protože počítáš limitu racionální lomené funkce
x--2   x(x^2 + x -2)     x--2   x(x + 2)(x - 1)        ve vlastních bodech

na začátku je vhodné zkusit dosadit, zda se dokonce limita nerovná funkční hodnotě
                                                                         pokud Ti po dosazení vychází v řádku nula (čitateli, jmenovateli nebo obou) , znamená to, že
                                                                         číslo a ( 0, -2, 1 ) je kořenem polynomu v řádku ... jestliže ano, pak se vytýká (x - a)
můžeme krátit...

6(x + 1)
lim ------------  odtud už je vidět, že lim pro x- 0 je 3 , pro x- 1 je 0 a konečně pro x- -2 neexistuje. (protože lim zleva a zprava se  nerovnají)
x--2 (x +2)

#7 02. 12. 2009 09:34

sportbug
Místo: Praha
Reputace:   

↑ BgDestroy: počítá limity ve vlastních bodech....

#8 02. 12. 2009 09:42

u_peg
Reputace:   

↑ BgDestroy:
Ked chces pouzit l'Hospitalovu vetu, tak si najprv over, ze ta limita splne jej predpoklady. Zial tato ich nesplna a preto to nemozes takto pocitat.

Sportbug to ma velmi pekne napisane a hlavne spravne.

#9 02. 12. 2009 09:47

Maca
Reputace:   

jejda, děkuji všem za reakce, doslova jste mě zahltili ....

zatím takto:
ad BgDestroy: ta limita je : x jde k "a"   a "a" dosazuji, jak se tam tedy dostalo  "oo"?

ad Tychi:  omlouvám se za hloupou otázku: ono 5/0 není "0"?????   ono je to "oo"?????
               teď s dcerou beru malou násobilku a tam je 5*0 = 0    a     5/0=0
               vím, že tohle není malá násobilka, ale brala jsem to jako vždy platný základ

Doufám, že vás mé "mimoňské" dotazy neodradí. Děkuji.

#10 02. 12. 2009 09:47

BgDestroy
Zelenáč
Reputace:   

↑ u_peg:

uz som si to uvedomil, na podmienky som zabudol, toto sme brali pred cca  1 a pol rokom

Albert Einstein:

#11 02. 12. 2009 09:49

BgDestroy
Zelenáč
Reputace:   

↑ Maca:

ten prvy si nevsimaj, som mylel ze k oo ale ked som si znova precital co si chcela tak to slo ku -2, a uz som to to nechel mazat

aj tak prepocet je zly, o ku oo je OK, ale ku -2 je zly, pouzil som vetu ktoru nemozem pouzit lebo nesplna limita podmienky

Albert Einstein:

#12 02. 12. 2009 10:46 — Editoval Tychi (02. 12. 2009 10:48)

Tychi
Škola: MFF UK
Reputace:   56 
Web

↑ Maca:$\frac 05=0$, ale $\frac50=\infty$, představ si to jako limitu, jmenovatel se postupně zmenšuje, takže se zlomek zvětšuje, čím prťavější číslo dáš do jmenovatele, tím bude zlomek větší. A v 0 je to prostě to největší, tedy nekonečno.

Jen mě mate, že v malé násobilce je definováno dělení nulou. Já si ze základní školy odnášela fakt, že dělit nulou nejde.

Vesmír má čas.

#13 02. 12. 2009 11:02

u_peg
Reputace:   

To bude nejaky omyl.

5 / 0 = 0 je nezmysel. To by muselo potom platit, ze 0*0 = 5.

#14 02. 12. 2009 12:01 — Editoval BgDestroy (02. 12. 2009 12:18)

BgDestroy
Zelenáč
Reputace:   

↑ u_peg:

v limite plati 5/0 = oo

cim mensim cislom delis tym vo vysledku vacsie cislo a v limite to je nekonecno

ked vyjde:

0 / 5 tak je to v limte 0

0 / oo v limite to je 0

oo / 0 v limte to je oo

oo / oo limita nema riesenie, nevieme aka je jej limita

oo^0 je v limite 1

EDIT:

↑ Tychi:

nulov sa delit neda, len v limite ano

su veci ktore radsej ucietalia zataja lebo deti by to nepochopili alebo velmi tazko chapali
takisto sa ucilo ze napr. odmocina z -25 sa neda pocitat, neskor v case povedali ze ano odmocina z 25i^2 a t.j 5i a uz mas komplexne cislo

Albert Einstein:

#15 02. 12. 2009 12:28

u_peg
Reputace:   

↑ BgDestroy:
Citujem: "teď s dcerou beru malou násobilku a tam je 5*0 = 0    a     5/0=0"
Myslis, ze sme sa v tomto pripade bavili o limitnom chovani?

#16 02. 12. 2009 12:30 — Editoval BgDestroy (02. 12. 2009 12:38)

BgDestroy
Zelenáč
Reputace:   

↑ u_peg:

precitaj si nazov tejto temy pokial sa nemylim tak je to Výpočet limity, a nie mala nasobilka

EDIT:
ked sa bavime v tejto teme o limitach tak sa bavime o limitach a nie o malej nasobilke alebo o hruskach ...
a mimichodom v malej nasobilke by nemalo byt 5/0 = 0 lebo v tom pripade nulou sa neda delit

Albert Einstein:

#17 02. 12. 2009 12:49 — Editoval jelena (02. 12. 2009 17:37)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ BgDestroy:

Zdravím,

omluva, že zasahuji a mám velkou prosbu - pokud potřebuješ debatovat o limitě obecně - založ si prosím vlastní téma, s případným odkazem na toto téma.

Autorka tématu Maca  studuje dálkově, i tak to má náročné, aby se vyznala v materiálu, natož aby ještě zjišťovala, co z té debaty platí a co ne.

O stejné prosím i v tomto tématu. Pokud někdo z kolegů bude tak ochotný a vyznačí příspěvky, co má Maca považovat za platné a relavantní problému, budu moc vděčná, já bych to provedla až v pozdních večerních hodinách. Za případnou pomoc kolegům děkuji.

Děkuji za pochopení.

EDIT: Doplním, že shodně s kolegou u_peg považuji za srozumitelné a úplné řešení v příspěvku 6 od sportbug, děkuji. 

Ohledně dělení 0:

pro ZŠ - nulou dělit nesmíme.

pro VŠ - nulou dělit nesmíme (jinak bychom ani nemuseli řešit například definiční obory funkci s promennou v jmenovateli), ovšem na VŠ zavádíme pojem nekonečně malých a nekonečně velkých veličin, které dál používame například pri vyšetřování limit funkce.

Jelikož předpokládám, že kolegyňka Maca používá materiály od p. P. Dolanského, tak všechno potřebné k problému neurčitých výrazů a podobných zádrhelů, co objevilo v tématu úspěšně dohledá. Pokud ne, Mathonline nebo Přehled definicí a vět. Doufám, že jsem níc podstatného v debatě nepřehledla, ještě jednou omluva za zásah do tématu.

#18 02. 12. 2009 21:42

Maca
Reputace:   

Dobrý večer,
mohu-li, budu pokračovat.
Podařilo se vypočítat limity od a=1  a   a=0.
Ale jak je to,prosím, s tím  a= -2?  Vyšlo mi  -6/0 . Což by tedy mělo být  -oo.
Můžete mi, prosím, napsat, proč a jak mám určovat limitu zprava a zleva?
Děkuji.

#19 02. 12. 2009 22:11

jelena
Jelena

↑ Maca:

Hezký večer přes jiné komunikační prostředky :-)

- tady jsem vysvětlovala tak polopaticky, snad pomůže, případně se ozví.

#20 02. 12. 2009 22:28

Maca
Reputace:   

To je jak ušité pro mě na míru.
Moc děkuji  :)

#21 03. 12. 2009 11:31

Maca
Reputace:   

Dobré poledne,
ještě jednou se k tomu vracím. Ať počítám, jak počítám při   a=1 mi vychází 4     ne 0.         x jde k "a" tzn k "1"

6* (x+1)          6*2        12
lim   -------------  =  --------  = ---  =  4
          x + 2                 3          3

Dělám někde chybu?
Děkuji.

#22 03. 12. 2009 11:43

jelena
Jelena

↑ Maca:

Zdravím, máš to v pořádku (v zadání je skutečně x-> 1, moje nepozornost, omluva)

#23 04. 12. 2009 12:43

Maca
Reputace:   

Děkuji. :)

Zápatí