Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Tychi:
Nebo
s kvocientem
.

A tohle ti nestačí?
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=14852
Můžeš to nějak vysvětlit?
↑ BrozekP: Když mě matika vůbec nic neřiká.. to je průser.. naznačit něco.. to je bohužel pro mě málo.. rád bych viděl ten postup abych to mohl pochopit.

↑ xxxxx:
To ale přece není důvod pro to, abys ignoroval něčí pomoc. Měl jsi pokračovat v původním tématu.
↑ BrozekP:ale já tu pomoc přeci neignoruji, jen nerozumím postupu a chci ho objasnit..

↑ xxxxx:
A proč jsi tohle nenapsal do původního tématu? Kolega Wotton zřejmě ví, jak na geometrické posloupnosti, na tvé dotazy by jistě dokázal odpovědět.

Mohl jsi to zkusit nebo alespoň v prvním příspěvku tohoto tématu na staré téma odkázat. Navíc témata se řadí podle nejnovějšího příspěvku, to znamená, že ve chvíli, kdy vložíš příspěvek, je téma jako první v dané sekci. Ostatní ho tak hned uvidí, mohou navázat na kolegu a nemusí začínat od začátku.
Už toho necháme, teď jsi snad dost poučen jak to tady na fóru funguje.
Předpokládám, že ještě řešení není jasné, tak se ptej konkrétněji zde, původní téma zamknu.

Wotton napsal(a):
1) víš že
z toho vypočteš q a pak pomocí stejného vzorce zjistíš co máš zjistit.
Tedy využiješ toho, že v geometrické posloupností pro všechna
platí
(následující člen posloupnosti je q-násobkem toho předchozího). Když si za
dosadíš
, dostaneš
.
Prvý polomer