Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, chtěla bych poprosit o pomoc při výpočtu následující úlohy.
Krabička má rozměry a= 6 cm,b=8 cm,c=1 dm. Kolik krabiček zabalíme do archu papíru o rozměrech a= 1,5 m , b=100m.
Vypočítela jsem si objem kvádru a ten mi vyšel 0,00048m3, dále obsah archu papíru = 150m2, ale nevím jak dál...
↑ Mr.Pinker:
jejda díky moc za radu, ale mě vyšlo 3989 , ale to se mě zdá nějaké divné

Hlavně si dej pozor na jednotky, o jejich správné pochopení a převedení hlavně jde. A pak jak říká kolega, vydělíš plochu archu povrchem krabičky, vyjde ti počet krabiček na arch :) (V ideálním případě, žádný odpad a překryvy na slepování....)
EDIT: vzorec pro povrch:
, dosadíme, vše v centimetrech: 
Plocha archu papíru (je to opravdu zadané v METRECH??
dosadíme v centimetrech: 
Počet krabiček: Arch papíru děleno povrchem, to již zvádneš?

Ano :) Aha, psala jsi to hned na začátku (příspevek č. 3). To jsme se se nepochopili, já myslel, že ti tak vyšel povrch :) :) Co ti na tom přijde divné? Jestli ten arch má opravdu 1,5x100 METRU, tak je to ok :)
EDIT: ano, to máš sice pravdu, ale uvažuj takto: z toho archu si vystřiháš obal stejně velký a ve tvaru sítě toho kvádru (to vypadá jako panák, ve kterém malé deti skáčou, tak ve tvaru jeho těla, určite jsi to někdyviděla, v páté nebo šesté třídě to bývá jako úkol -narýsovat, vystřihnout a složit z toho krychličku ;)) a neuvažujeme-li nějaký materiál na slepování, tak ti to vyjde tak. Zadáno nemáš, že máš uvažovat plochu slepu, praxe na ZŠ říká, že se s tím nepočítá, pokud není výslovně uvedeno :)

↑ loran:
Měl by, ale pokud nemáš zadáno, na ZŠ se k tomu početně nedopracuješ (maximálně tak experimentem, ale tam jsou zase faktory co je to za papír, materiál(není papír jako papír), jeho gramáž, pružnost, pevnost, ohebnost, velikost slepů... nic z toho nemáš, a protože jsme v sekci základní škola, tak se takovéto věci asi zanedbávají. Ale líbí se mi, že o tom přemýšlíš ;)