Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 08. 2010 17:52

check_drummer
Reputace:   106 

Vyjádření kořenů neřešitelné rovnice za pomocí kořenů jiné rovnice

Označme podmínku P(n) jako:
Kořeny obecné rovnice n-tého stupně nejsou vyjádřitelné pomocí "elementárních" operací (+,-,*,/, odmocnina) mezi koeficienty této rovnice.
Např. platí P(5).

Otázka: existuje obecná rovnice n-tého stupně taková, že platí P(n) a že kořeny této rovnice jsou vyjádřitelné pomocí "elementárních" operací (+,-,*,/, odmocnina) mezi koeficienty této rovnice a mezi kořeny nějakých rovnic, jejichž stupeň je menší než n?

(Tj. rovnice R sama není řešitelná, avšak pokud můžeme použít ve vyjádření jejich kořenů kořeny jiné neřešitelné rovnice (nebo rovnic) s nižším stupněm, pak již za jejich pomoci rovnice R řešitelná je. Je to taková "relativizovaná" řešitelnost.)

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#2 29. 08. 2010 18:07

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Vyjádření kořenů neřešitelné rovnice za pomocí kořenů jiné rovnice

no pokud mám polynom stupně n>=5 a znám n-1 jeho kořenů (tj. kořeny nějakého polynomu stupně n-1), pak i pátý kořen snandno dopočítám. ale možná jsi to myslel nějak jinak

#3 29. 08. 2010 18:45

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Vezmu "neřešitelnou" rovnici $P(x) = 0$ (P je polynom stupně alespoň 5) a vytvořím z ní rovnici $P(x^2)=0$. Tato je taky "neřešitelná" (jinak bychom pomocí ní snadno vyřešili původní rovnici) a má vyšší stupeň než původní, avšak její kořeny zase snadno vyjádříme pomocí kořenů původní rovnice.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#4 29. 08. 2010 20:34

check_drummer
Reputace:   106 

↑ Olin:

To je pravda, ale $P(x^2)=0$ není obecná ve smyslu "libovolných" koeficientů u mocnin $x^i$ (neřekl jsem, pravda, co mám na mysli pod pojmem "obecná rovnice").
Pod pojmem "obecná rovnice n-tého stupně" mám na mysli rovnici $\sum_{i=0}^{n}{a_ix^i}=0$ pro obecné hodnoty $a_i$, $a_n \neq 0$. A úkolem je vyjádřit kořeny této rovnice dle výše uvedených pravidel. Rovnice $P(x^2)=0$ je jistý speciální případ nějaké obecné rovnice, není však obecná.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

Zápatí