Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Označme podmínku P(n) jako:
Kořeny obecné rovnice n-tého stupně nejsou vyjádřitelné pomocí "elementárních" operací (+,-,*,/, odmocnina) mezi koeficienty této rovnice.
Např. platí P(5).
Otázka: existuje obecná rovnice n-tého stupně taková, že platí P(n) a že kořeny této rovnice jsou vyjádřitelné pomocí "elementárních" operací (+,-,*,/, odmocnina) mezi koeficienty této rovnice a mezi kořeny nějakých rovnic, jejichž stupeň je menší než n?
(Tj. rovnice R sama není řešitelná, avšak pokud můžeme použít ve vyjádření jejich kořenů kořeny jiné neřešitelné rovnice (nebo rovnic) s nižším stupněm, pak již za jejich pomoci rovnice R řešitelná je. Je to taková "relativizovaná" řešitelnost.)
no pokud mám polynom stupně n>=5 a znám n-1 jeho kořenů (tj. kořeny nějakého polynomu stupně n-1), pak i pátý kořen snandno dopočítám. ale možná jsi to myslel nějak jinak
Vezmu "neřešitelnou" rovnici (P je polynom stupně alespoň 5) a vytvořím z ní rovnici . Tato je taky "neřešitelná" (jinak bychom pomocí ní snadno vyřešili původní rovnici) a má vyšší stupeň než původní, avšak její kořeny zase snadno vyjádříme pomocí kořenů původní rovnice.
↑ Olin:
To je pravda, ale není obecná ve smyslu "libovolných" koeficientů u mocnin (neřekl jsem, pravda, co mám na mysli pod pojmem "obecná rovnice").
Pod pojmem "obecná rovnice n-tého stupně" mám na mysli rovnici pro obecné hodnoty , . A úkolem je vyjádřit kořeny této rovnice dle výše uvedených pravidel. Rovnice je jistý speciální případ nějaké obecné rovnice, není však obecná.
Stránky: 1