Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 10. 2010 11:53

blanvan
Reputace:   

limita s odmocninou

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jaký bude výsledek u této limity:

lim, kde x jde k nekonečnu: [2x + sqr (x^2 + 3)] / [ x + sqr (4x^2 + 1)]

Počítala jsem to všemožnýma způsobama a každý vyšel záhadně jinak :)

správně asi bude, že si rozšířim zlomek, abych se zbavila odmocnin:

= { [2x + sqr (x^2 + 3)] * [2x - sqr (x^2 + 3)] * [ x - sqr (4x^2 + 1)] }  / { [ x + sqr (4x^2 + 1)] *

* [2x - sqr (x^2 + 3)] * [ x - sqr (4x^2 + 1)] } = {(4x^2 - x^2 + 3) * [ x - sqr (4x^2 + 1)] } / {(x^2 - 4x^2 + 1) *

[2x - sqr (x^2 + 3)] } = ...

a v tomhle místě nechápu, na co mi byla ta úprava dobrá, když jsem se odmocnin nezbavila.. dál jsem použila 1/x = 0 (jen nevim, jestli se v tomto případě může použít) a vyšlo mi 2.

Pak jsem to ještě zkoušela vypočítat tak, abych nemusela zlomek rozšiřovat a rovnou použila 1/x = 0, když je limita ve tvaru nekonečno/nekonečno a to mi zase vyšlo 3/2. Koukala jsem se snad všude, do skript, zde na fórum, trial, ale nenašla jsem limitu, která má odmocninu v čitateli i jmenovateli, tak nevim, jestli se můj postup alespoň trochu blíží pravdě :)

Děkuji za každou připomínku nebo radu!!!

• (téma jako vyřešené označil(a) LukasM)

#2 09. 10. 2010 12:32 — Editoval Olin (09. 10. 2010 12:37)

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: limita s odmocninou

Zdravím,

doporučuji následující úpravu:

$\frac{2x + \sqrt{x^2 + 3}}{x + \sqrt{4x^2+1}} = \frac{2 + \sqrt{1 + \frac{3}{x^2}}}{1 + \sqrt{4 + \frac{1}{x^2}}} \text{ pro } x>0 $

a pokračovat aritmetikou limit, větou o limitě složené funkce atd.

Pro kontrolu výsledků lze použít "stroje" uvedené v úvodním tématu sekce, např. Wolfram|Alpha.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 09. 10. 2010 13:04

blanvan
Reputace:   

Re: limita s odmocninou

Tak nějak jsem to asi počítala v tom mém druhém způsobu, jen jsem tam udělala chybu, tak mi to vyšlo blbě. Přepočítala jsem to tedy znova a ověřila sí správnost výsledku na Wolfram/Alpha, tak bych to už měla mít dobře.

Děkuji moc za návod!!!

Zápatí