Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 10. 2010 11:53

blanvan
Reputace:   

limita s odmocninou

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jaký bude výsledek u této limity:

lim, kde x jde k nekonečnu: [2x + sqr (x^2 + 3)] / [ x + sqr (4x^2 + 1)]

Počítala jsem to všemožnýma způsobama a každý vyšel záhadně jinak :)

správně asi bude, že si rozšířim zlomek, abych se zbavila odmocnin:

= { [2x + sqr (x^2 + 3)] * [2x - sqr (x^2 + 3)] * [ x - sqr (4x^2 + 1)] }  / { [ x + sqr (4x^2 + 1)] *

* [2x - sqr (x^2 + 3)] * [ x - sqr (4x^2 + 1)] } = {(4x^2 - x^2 + 3) * [ x - sqr (4x^2 + 1)] } / {(x^2 - 4x^2 + 1) *

[2x - sqr (x^2 + 3)] } = ...

a v tomhle místě nechápu, na co mi byla ta úprava dobrá, když jsem se odmocnin nezbavila.. dál jsem použila 1/x = 0 (jen nevim, jestli se v tomto případě může použít) a vyšlo mi 2.

Pak jsem to ještě zkoušela vypočítat tak, abych nemusela zlomek rozšiřovat a rovnou použila 1/x = 0, když je limita ve tvaru nekonečno/nekonečno a to mi zase vyšlo 3/2. Koukala jsem se snad všude, do skript, zde na fórum, trial, ale nenašla jsem limitu, která má odmocninu v čitateli i jmenovateli, tak nevim, jestli se můj postup alespoň trochu blíží pravdě :)

Děkuji za každou připomínku nebo radu!!!

• (téma jako vyřešené označil(a) LukasM)

#2 09. 10. 2010 12:32 — Editoval Olin (09. 10. 2010 12:37)

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: limita s odmocninou

Zdravím,

doporučuji následující úpravu:

$\frac{2x + \sqrt{x^2 + 3}}{x + \sqrt{4x^2+1}} = \frac{2 + \sqrt{1 + \frac{3}{x^2}}}{1 + \sqrt{4 + \frac{1}{x^2}}} \text{ pro } x>0 $

a pokračovat aritmetikou limit, větou o limitě složené funkce atd.

Pro kontrolu výsledků lze použít "stroje" uvedené v úvodním tématu sekce, např. Wolfram|Alpha.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 09. 10. 2010 13:04

blanvan
Reputace:   

Re: limita s odmocninou

Tak nějak jsem to asi počítala v tom mém druhém způsobu, jen jsem tam udělala chybu, tak mi to vyšlo blbě. Přepočítala jsem to tedy znova a ověřila sí správnost výsledku na Wolfram/Alpha, tak bych to už měla mít dobře.

Děkuji moc za návod!!!

Zápatí