Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Z jaké výšky lze vidět 0,1% povrchu Země? (511 186 km2)
(Myslím, že se to bude počítat přes kužel, jehož podstavou bude jakýsi kulový vrchlík právě s tímto povrchem (511 186 km2). Co dál s tim?)
Tuto úlohu máme v učebnici pro gymnázium pro 3. ročník, ale nevyřešil jí ani náš profesor. Do zítřka jí můžem za jedničku spočítat, tak honem :D

Snad nechceš dostat jedničku za práci někoho jiného. Sám se snaž :-). Když ji nevyřešil profesor, neznamená to, že ji nemůžeš vyřešit ty. Žádné speciální znalosti potřeba nejsou, jen je potřeba si situaci nakreslit, sestavit nějaké rovnice… (Víc už napovídat nebudu.)
↑ Metalcore:
Povrch koule je
, povrch kulové úseče 
podle zadání
, vypočítáš 
V trojúhelníku
je 
V trojúhelníku
je
, kde
je hledaná výška.
A z toho už to snad spočítáš
↑ zdenek1:
Zdravím, Zdeňku, moc se omlouvám.
Máš pocit, že toto je tá správná cesta - poskytnou celé řešení? Zejmena když o 20 min dřív má Pavel odpověď ? Určitě bylo vidět z náhledu. A s ohledem na zdůvodnění účelu řešení - "jednička".
Nemám zájem, aby došlo k nějakému konfliktu, ale Ty sam SŠ situaci okomentoval v "O nás :-)" (něco o perlách to bylo). Ani nemám zájem o to, aby řešení se neposkytovalo - v tom případě napíš, prosím, komentář, proč na předchozí odpověď kolegy navazuje další odpověď, aniž by byla odezva od autora dotazu.
Děkuji a promiň, prosím. Jelena
Ne, nebudu prezentovat práci jiného jako mou. To, že slíbíl jedničku za vyřešení samozřejmě mělo být myšleno jako vtip :) Zítra to řeknu našemu panu profesorovi, že jste na matforů vymysleli tohle. ;-) Děkuji za řešení, sice se mi nad ním teď moc nechce přemýšlet, ale vypadá to správně. :D Děkuji
↑ jelena:
To máš těžký. Já jsem si přečetl zadání a šel se dívat na Teorii velkého třesku a přitom jsem si to tak napůl počítal (a myslel si své o tom učiteli). Pak jsem to sem poslal a až pak si všiml Pavlova příspěvku. Tak jsem zvažoval, že to smažu, ale dospěl jsem k závěru, že jsem vlastně žádné výsledky neuvedl, jen napsal 3 rovnice, takže bez práce stejně žádný výsledek ↑ Metalcore: nemá. A tak jsem to tam nechal.
↑ Metalcore: Jsi si jistý, že operace sčítání je "komunikativní"?
↑ zdenek1:
Počkej, ale vždyť to co jsi napsal jsou 3 rovnice o 4 neznámých ne? (v,R,alfa,h) Jak si z té první rovnice dopočítám "v" když neznám "R"?
↑ zdenek1: Jo dík, citoval jsem web, měli tam chybu - opraveno.
↑ Metalcore:
"To máš těžký." (c)
-------------------------------------------
s kolegou Zdeňkem situaci rozeberu při jiné příležitosti a v jiném tématu (tady ukončuji své OT). Děkuji a zdravím.
↑ jelena:
Rada nad zlato, děkuji, moc si mi pomohl/a.
↑ zdenek1:
Pochopil jsem správně, že R je poloměr vrchlíku (vzdálenost AB) ? Jak tedy tohle vyřeším? Zkouším to řešit, ale stále se k ničemu nemůžu dobrat...
↑ Metalcore:
Ne,
je poloměr Země (vzdálenost
).
↑ zdenek1:
Myslel jsem, že při výpočtu povrchu "kulové úseče" se počítá s poloměrem podstavné kružnice - tedy AB ? Mýlil jsem se já nebo ty? :D
↑ Metalcore:
Kdyby jsi si dal tu práci a podíval se na wikipedii jako jsem to udělal já, tak by ses tak hloupě neptal.