Matematické Fórum

22. 8. 2021 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 10. 2010 19:53 — Editoval Metalcore (19. 10. 2010 21:00)

Metalcore
Zelenáč
Místo: Pelhřimov

Pohled na Zemi z výšky

Z jaké výšky lze vidět 0,1% povrchu Země?   (511 186 km2)

(Myslím, že se to bude počítat přes kužel, jehož podstavou bude jakýsi kulový vrchlík právě s tímto povrchem (511 186 km2).  Co dál s tim?)

Tuto úlohu máme v učebnici pro gymnázium pro 3. ročník, ale nevyřešil jí ani náš profesor. Do zítřka jí můžem za jedničku spočítat, tak honem :D

Paní učitelka se ptá 1. září v první třídě dětí:    "Tak kdopak ví kolik je 1+2 ?"    Nikdo se nehlásí...    "To to opravdu nikdo neví?"    V tom se nesměle přihlásí jedna holčička: "Paní učitelko, nevím sice kolik je 1+2, ale určitě je to to stejné jako 2+1, protože operace sčítání je v oboru reálných čísel komutativní."

#2 19. 10. 2010 21:07

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Pohled na Zemi z výšky

Snad nechceš dostat jedničku za práci někoho jiného. Sám se snaž :-). Když ji nevyřešil profesor, neznamená to, že ji nemůžeš vyřešit ty. Žádné speciální znalosti potřeba nejsou, jen je potřeba si situaci nakreslit, sestavit nějaké rovnice… (Víc už napovídat nebudu.)

#3 19. 10. 2010 21:27 — Editoval zdenek1 (19. 10. 2010 22:40)

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ Metalcore:

http://www.sdilej.eu/pics/c78398336ddb38aed1810fdc2f9dbcd9.JPG

Povrch koule je $4\pi r^2$, povrch kulové úseče $2\pi rv$
podle zadání $\frac1{1000}4\pi r^2=2\pi rv$, vypočítáš $v$

V trojúhelníku $ABS$ je $\cos\alpha=\frac{r-v}r$
V trojúhelníku $SAV$ je $\cos\alpha=\frac{r}{r+h}$, kde $h$ je hledaná výška.

A z toho už to snad spočítáš

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#4 19. 10. 2010 21:50

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ zdenek1:

Zdravím, Zdeňku, moc se omlouvám.

Máš pocit, že toto je tá správná cesta - poskytnou celé řešení? Zejmena když o 20 min dřív má Pavel odpověď ? Určitě bylo vidět z náhledu. A s ohledem na zdůvodnění účelu řešení - "jednička".

Nemám zájem, aby došlo k nějakému konfliktu, ale Ty sam SŠ situaci okomentoval v "O nás :-)" (něco o perlách to bylo). Ani nemám zájem o to, aby řešení se neposkytovalo - v tom případě napíš, prosím, komentář, proč na předchozí odpověď kolegy navazuje další odpověď, aniž by byla odezva od autora dotazu.

Děkuji a promiň, prosím. Jelena

#5 19. 10. 2010 21:58 — Editoval Metalcore (19. 10. 2010 22:40)

Metalcore
Zelenáč

Ne, nebudu prezentovat práci jiného jako mou. To, že slíbíl jedničku za vyřešení samozřejmě mělo být myšleno jako vtip :) Zítra to řeknu našemu panu profesorovi, že jste na matforů vymysleli tohle. ;-) Děkuji za řešení, sice se mi nad ním teď moc nechce přemýšlet, ale vypadá to správně. :D Děkuji

Paní učitelka se ptá 1. září v první třídě dětí:    "Tak kdopak ví kolik je 1+2 ?"    Nikdo se nehlásí...    "To to opravdu nikdo neví?"    V tom se nesměle přihlásí jedna holčička: "Paní učitelko, nevím sice kolik je 1+2, ale určitě je to to stejné jako 2+1, protože operace sčítání je v oboru reálných čísel komutativní."

#6 19. 10. 2010 22:13

zdenek1
Administrátor
Web

↑ jelena:

To máš těžký. Já jsem si přečetl zadání a šel se dívat na Teorii velkého třesku a přitom jsem si to tak napůl počítal (a myslel si své o tom učiteli). Pak jsem to sem poslal a až pak si všiml Pavlova příspěvku. Tak jsem zvažoval, že to smažu, ale dospěl jsem k závěru, že jsem vlastně žádné výsledky neuvedl, jen napsal 3 rovnice, takže bez práce stejně žádný výsledek ↑ Metalcore: nemá. A tak jsem to tam nechal.

↑ Metalcore:  Jsi si jistý, že operace sčítání je "komunikativní"?

#7 19. 10. 2010 22:23 — Editoval Metalcore (19. 10. 2010 22:26)

Metalcore
Zelenáč

↑ zdenek1:

Počkej, ale vždyť to co jsi napsal jsou 3 rovnice o 4 neznámých ne? (v,R,alfa,h) Jak si z té první rovnice dopočítám "v" když neznám "R"?

↑ zdenek1: Jo dík, citoval jsem web, měli tam chybu - opraveno.

#8 19. 10. 2010 22:28

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Metalcore:

"To máš těžký." (c)

-------------------------------------------
s kolegou Zdeňkem situaci rozeberu při jiné příležitosti a v jiném tématu (tady ukončuji své OT). Děkuji a zdravím.

#9 19. 10. 2010 22:36

Metalcore
Zelenáč

↑ jelena:

Rada nad zlato, děkuji, moc si mi pomohl/a.

↑ zdenek1:

Pochopil jsem správně, že R je poloměr vrchlíku (vzdálenost AB) ? Jak tedy tohle vyřeším? Zkouším to řešit, ale stále se k ničemu nemůžu dobrat...

#10 19. 10. 2010 22:40

zdenek1
Administrátor
Web

↑ Metalcore:
Ne, $r$ je poloměr Země (vzdálenost $AS$).

#11 19. 10. 2010 22:42 — Editoval Metalcore (19. 10. 2010 22:53)

Metalcore
Zelenáč

↑ zdenek1:

Myslel jsem, že při výpočtu povrchu "kulové úseče" se počítá s poloměrem podstavné kružnice - tedy AB ? Mýlil jsem se já nebo ty? :D

#12 20. 10. 2010 08:35

zdenek1
Administrátor
Web

↑ Metalcore:
Kdyby jsi si dal tu práci a podíval se na wikipedii jako jsem to udělal já, tak by ses tak hloupě neptal.

Zápatí