Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 10. 2010 19:53 — Editoval Metalcore (19. 10. 2010 21:00)

Metalcore
Zelenáč
Místo: Pelhřimov

Pohled na Zemi z výšky

Z jaké výšky lze vidět 0,1% povrchu Země?   (511 186 km2)

(Myslím, že se to bude počítat přes kužel, jehož podstavou bude jakýsi kulový vrchlík právě s tímto povrchem (511 186 km2).  Co dál s tim?)

Tuto úlohu máme v učebnici pro gymnázium pro 3. ročník, ale nevyřešil jí ani náš profesor. Do zítřka jí můžem za jedničku spočítat, tak honem :D

Paní učitelka se ptá 1. září v první třídě dětí:    "Tak kdopak ví kolik je 1+2 ?"    Nikdo se nehlásí...    "To to opravdu nikdo neví?"    V tom se nesměle přihlásí jedna holčička: "Paní učitelko, nevím sice kolik je 1+2, ale určitě je to to stejné jako 2+1, protože operace sčítání je v oboru reálných čísel komutativní."

#2 19. 10. 2010 21:07

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Pohled na Zemi z výšky

Snad nechceš dostat jedničku za práci někoho jiného. Sám se snaž :-). Když ji nevyřešil profesor, neznamená to, že ji nemůžeš vyřešit ty. Žádné speciální znalosti potřeba nejsou, jen je potřeba si situaci nakreslit, sestavit nějaké rovnice… (Víc už napovídat nebudu.)

#3 19. 10. 2010 21:27 — Editoval zdenek1 (19. 10. 2010 22:40)

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ Metalcore:

http://www.sdilej.eu/pics/c78398336ddb38aed1810fdc2f9dbcd9.JPG

Povrch koule je $4\pi r^2$, povrch kulové úseče $2\pi rv$
podle zadání $\frac1{1000}4\pi r^2=2\pi rv$, vypočítáš $v$

V trojúhelníku $ABS$ je $\cos\alpha=\frac{r-v}r$
V trojúhelníku $SAV$ je $\cos\alpha=\frac{r}{r+h}$, kde $h$ je hledaná výška.

A z toho už to snad spočítáš

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#4 19. 10. 2010 21:50

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ zdenek1:

Zdravím, Zdeňku, moc se omlouvám.

Máš pocit, že toto je tá správná cesta - poskytnou celé řešení? Zejmena když o 20 min dřív má Pavel odpověď ? Určitě bylo vidět z náhledu. A s ohledem na zdůvodnění účelu řešení - "jednička".

Nemám zájem, aby došlo k nějakému konfliktu, ale Ty sam SŠ situaci okomentoval v "O nás :-)" (něco o perlách to bylo). Ani nemám zájem o to, aby řešení se neposkytovalo - v tom případě napíš, prosím, komentář, proč na předchozí odpověď kolegy navazuje další odpověď, aniž by byla odezva od autora dotazu.

Děkuji a promiň, prosím. Jelena

#5 19. 10. 2010 21:58 — Editoval Metalcore (19. 10. 2010 22:40)

Metalcore
Zelenáč

Ne, nebudu prezentovat práci jiného jako mou. To, že slíbíl jedničku za vyřešení samozřejmě mělo být myšleno jako vtip :) Zítra to řeknu našemu panu profesorovi, že jste na matforů vymysleli tohle. ;-) Děkuji za řešení, sice se mi nad ním teď moc nechce přemýšlet, ale vypadá to správně. :D Děkuji

Paní učitelka se ptá 1. září v první třídě dětí:    "Tak kdopak ví kolik je 1+2 ?"    Nikdo se nehlásí...    "To to opravdu nikdo neví?"    V tom se nesměle přihlásí jedna holčička: "Paní učitelko, nevím sice kolik je 1+2, ale určitě je to to stejné jako 2+1, protože operace sčítání je v oboru reálných čísel komutativní."

#6 19. 10. 2010 22:13

zdenek1
Administrátor
Web

↑ jelena:

To máš těžký. Já jsem si přečetl zadání a šel se dívat na Teorii velkého třesku a přitom jsem si to tak napůl počítal (a myslel si své o tom učiteli). Pak jsem to sem poslal a až pak si všiml Pavlova příspěvku. Tak jsem zvažoval, že to smažu, ale dospěl jsem k závěru, že jsem vlastně žádné výsledky neuvedl, jen napsal 3 rovnice, takže bez práce stejně žádný výsledek ↑ Metalcore: nemá. A tak jsem to tam nechal.

↑ Metalcore:  Jsi si jistý, že operace sčítání je "komunikativní"?

#7 19. 10. 2010 22:23 — Editoval Metalcore (19. 10. 2010 22:26)

Metalcore
Zelenáč

↑ zdenek1:

Počkej, ale vždyť to co jsi napsal jsou 3 rovnice o 4 neznámých ne? (v,R,alfa,h) Jak si z té první rovnice dopočítám "v" když neznám "R"?

↑ zdenek1: Jo dík, citoval jsem web, měli tam chybu - opraveno.

#8 19. 10. 2010 22:28

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Metalcore:

"To máš těžký." (c)

-------------------------------------------
s kolegou Zdeňkem situaci rozeberu při jiné příležitosti a v jiném tématu (tady ukončuji své OT). Děkuji a zdravím.

#9 19. 10. 2010 22:36

Metalcore
Zelenáč

↑ jelena:

Rada nad zlato, děkuji, moc si mi pomohl/a.

↑ zdenek1:

Pochopil jsem správně, že R je poloměr vrchlíku (vzdálenost AB) ? Jak tedy tohle vyřeším? Zkouším to řešit, ale stále se k ničemu nemůžu dobrat...

#10 19. 10. 2010 22:40

zdenek1
Administrátor
Web

↑ Metalcore:
Ne, $r$ je poloměr Země (vzdálenost $AS$).

#11 19. 10. 2010 22:42 — Editoval Metalcore (19. 10. 2010 22:53)

Metalcore
Zelenáč

↑ zdenek1:

Myslel jsem, že při výpočtu povrchu "kulové úseče" se počítá s poloměrem podstavné kružnice - tedy AB ? Mýlil jsem se já nebo ty? :D

#12 20. 10. 2010 08:35

zdenek1
Administrátor
Web

↑ Metalcore:
Kdyby jsi si dal tu práci a podíval se na wikipedii jako jsem to udělal já, tak by ses tak hloupě neptal.

Zápatí