Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 10. 2010 12:24

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

Ziadny odpor - nulovy odpor ?

Ahoj,
nikdy som sa nezamyslel nad tým, že ak som mal v obvode napätie 0V -> prúd 0A. Aký je odpor obvodu ?
Odpoveď je asi  jasná...
Pýtam sa z matematického hľadiska, pretože už som videl(čítal) zopár takýchto "jasných" vecí, a boli presne naopak :)))...

Tak ja som to zhrnul takto:
$\lim_{I \to 0}{\frac{U}{I}=R$

alebo nejako inak ?

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

#2 24. 10. 2010 19:21

pietro
Reputace:   187 

Re: Ziadny odpor - nulovy odpor ?

↑ hradecek:Ahoj !
Ja som sa asi takto snazil s tym vyrovnat.
V nasej snahe tvorit modely reality nam casto pomaha linearizovanie prirodnych javov. Ohmov zakon je jednym z nich. V dost sirokom rozsahu je intenzita toku naboja umerna rozdielu hnacich potencialov. Taktiez v tepelnej technike prestup tepla je umerny rozdielu teplot a nasli by sme urcite aj ine priklady tejto (mierne nasilnej) linearizacie, kde tok hmoty ( jej prejavov) je umerny rozdielu nami pozorovaných potenciálov.

V okoli nuly a pri velkych intenzitach sa to sprava odlišne . Matematicky model ..linearny.. uz nema opodstatnenie.

#3 24. 10. 2010 19:46

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ hradecek:

Pokud se budeme bavit o Ohmově zákoně pro kovy, za konstantní teploty vodiče atd. tak odpor vodiče je KONSTANTA, která na napětí a proudu nezávisí. Závisí na materiálu a geometrii toho vodiče.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#4 25. 10. 2010 22:46

pietro

↑ hradecek:Posielam len pre osvieženie :-)

http://faraday.physics.utoronto.ca/IYea … alogy.html

a doplňam debatu o Ohmovom zákone názorom, že prúd ktorý tečie kovom je kauzálne dôsledkom napätia, v časovej následnosti je myslím najprv napätie a potom sa "rozhýbu" náboje po kryštálickej mriežke. Preto by mi viac vyhovovalo keby prúd a napätie boli na opačných stranách rovnice..niečo na spôsob vstup/výstup. Tak by sme nedostávali v menovateli nulu a bola by zachovaná aj priama úmera pokrývajúca široký rozsah meraní. (in)U--->R*I(out). Tak by sa dalo povedať potom, že pri nulovom rozdiele potenciálov tečie nulový prúd.

#5 05. 11. 2010 23:11

jrn
Reputace:   11 

Ahoj, taky jsem se nad timhle problémem zamýšlel.. taky jsem svoji matikou došel k názoru, že bude odpor nulový.
Ale odpor bude mít obvod stále, podle tohoto vzorečku (s TeXem si zatím nerozumím) :

R= (ρ.l)/s
ρ- sigma = tzv. měrný elektrický odpor, rezistivita; konstanta materiálu
l= délka vodiče [m]
s- průřez vodiče [m^2]

doplňte mě, opravte mě, jestli jsem správně nepochopil otázku a mluvím z cesty. Děkuji

#6 06. 11. 2010 10:45 — Editoval pietro (06. 11. 2010 11:09)

pietro

↑ jrn:To sme už asi na hrane s "filozofiou" existencie ?

Elektrický odpor ( nami (Haplorrhini) vymyslená veličina) ako materiálová konštanta jestvuje,  je súčasťou hmoty,  aj keď ním netečie prúd, však?
Prejaví sa iba pri vložení napätia a následne vzniklom, merateľnom toku.

#7 06. 11. 2010 19:25

jrn
Reputace:   11 

↑ pietro:

Jojo s tím já absolutně souhlasím, špatně jsem se vyjádřil.

Zápatí