Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
nikdy som sa nezamyslel nad tým, že ak som mal v obvode napätie 0V -> prúd 0A. Aký je odpor obvodu ?
Odpoveď je asi jasná...
Pýtam sa z matematického hľadiska, pretože už som videl(čítal) zopár takýchto "jasných" vecí, a boli presne naopak :)))...
Tak ja som to zhrnul takto:
alebo nejako inak ?
↑ hradecek:Ahoj !
Ja som sa asi takto snazil s tym vyrovnat.
V nasej snahe tvorit modely reality nam casto pomaha linearizovanie prirodnych javov. Ohmov zakon je jednym z nich. V dost sirokom rozsahu je intenzita toku naboja umerna rozdielu hnacich potencialov. Taktiez v tepelnej technike prestup tepla je umerny rozdielu teplot a nasli by sme urcite aj ine priklady tejto (mierne nasilnej) linearizacie, kde tok hmoty ( jej prejavov) je umerny rozdielu nami pozorovaných potenciálov.
V okoli nuly a pri velkych intenzitach sa to sprava odlišne . Matematicky model ..linearny.. uz nema opodstatnenie.
↑ hradecek:
Pokud se budeme bavit o Ohmově zákoně pro kovy, za konstantní teploty vodiče atd. tak odpor vodiče je KONSTANTA, která na napětí a proudu nezávisí. Závisí na materiálu a geometrii toho vodiče.
↑ hradecek:Posielam len pre osvieženie :-)
http://faraday.physics.utoronto.ca/IYea … alogy.html
a doplňam debatu o Ohmovom zákone názorom, že prúd ktorý tečie kovom je kauzálne dôsledkom napätia, v časovej následnosti je myslím najprv napätie a potom sa "rozhýbu" náboje po kryštálickej mriežke. Preto by mi viac vyhovovalo keby prúd a napätie boli na opačných stranách rovnice..niečo na spôsob vstup/výstup. Tak by sme nedostávali v menovateli nulu a bola by zachovaná aj priama úmera pokrývajúca široký rozsah meraní. (in)U--->R*I(out). Tak by sa dalo povedať potom, že pri nulovom rozdiele potenciálov tečie nulový prúd.
Ahoj, taky jsem se nad timhle problémem zamýšlel.. taky jsem svoji matikou došel k názoru, že bude odpor nulový.
Ale odpor bude mít obvod stále, podle tohoto vzorečku (s TeXem si zatím nerozumím) :
R= (ρ.l)/s
ρ- sigma = tzv. měrný elektrický odpor, rezistivita; konstanta materiálu
l= délka vodiče [m]
s- průřez vodiče [m^2]
doplňte mě, opravte mě, jestli jsem správně nepochopil otázku a mluvím z cesty. Děkuji
↑ jrn:To sme už asi na hrane s "filozofiou" existencie ?
Elektrický odpor ( nami (Haplorrhini) vymyslená veličina) ako materiálová konštanta jestvuje, je súčasťou hmoty, aj keď ním netečie prúd, však?
Prejaví sa iba pri vložení napätia a následne vzniklom, merateľnom toku.