Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 10. 2010 12:24

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

Ziadny odpor - nulovy odpor ?

Ahoj,
nikdy som sa nezamyslel nad tým, že ak som mal v obvode napätie 0V -> prúd 0A. Aký je odpor obvodu ?
Odpoveď je asi  jasná...
Pýtam sa z matematického hľadiska, pretože už som videl(čítal) zopár takýchto "jasných" vecí, a boli presne naopak :)))...

Tak ja som to zhrnul takto:
$\lim_{I \to 0}{\frac{U}{I}=R$

alebo nejako inak ?

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

#2 24. 10. 2010 19:21

pietro
Reputace:   187 

Re: Ziadny odpor - nulovy odpor ?

↑ hradecek:Ahoj !
Ja som sa asi takto snazil s tym vyrovnat.
V nasej snahe tvorit modely reality nam casto pomaha linearizovanie prirodnych javov. Ohmov zakon je jednym z nich. V dost sirokom rozsahu je intenzita toku naboja umerna rozdielu hnacich potencialov. Taktiez v tepelnej technike prestup tepla je umerny rozdielu teplot a nasli by sme urcite aj ine priklady tejto (mierne nasilnej) linearizacie, kde tok hmoty ( jej prejavov) je umerny rozdielu nami pozorovaných potenciálov.

V okoli nuly a pri velkych intenzitach sa to sprava odlišne . Matematicky model ..linearny.. uz nema opodstatnenie.

#3 24. 10. 2010 19:46

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ hradecek:

Pokud se budeme bavit o Ohmově zákoně pro kovy, za konstantní teploty vodiče atd. tak odpor vodiče je KONSTANTA, která na napětí a proudu nezávisí. Závisí na materiálu a geometrii toho vodiče.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#4 25. 10. 2010 22:46

pietro

↑ hradecek:Posielam len pre osvieženie :-)

http://faraday.physics.utoronto.ca/IYea … alogy.html

a doplňam debatu o Ohmovom zákone názorom, že prúd ktorý tečie kovom je kauzálne dôsledkom napätia, v časovej následnosti je myslím najprv napätie a potom sa "rozhýbu" náboje po kryštálickej mriežke. Preto by mi viac vyhovovalo keby prúd a napätie boli na opačných stranách rovnice..niečo na spôsob vstup/výstup. Tak by sme nedostávali v menovateli nulu a bola by zachovaná aj priama úmera pokrývajúca široký rozsah meraní. (in)U--->R*I(out). Tak by sa dalo povedať potom, že pri nulovom rozdiele potenciálov tečie nulový prúd.

#5 05. 11. 2010 23:11

jrn
Reputace:   11 

Ahoj, taky jsem se nad timhle problémem zamýšlel.. taky jsem svoji matikou došel k názoru, že bude odpor nulový.
Ale odpor bude mít obvod stále, podle tohoto vzorečku (s TeXem si zatím nerozumím) :

R= (ρ.l)/s
ρ- sigma = tzv. měrný elektrický odpor, rezistivita; konstanta materiálu
l= délka vodiče [m]
s- průřez vodiče [m^2]

doplňte mě, opravte mě, jestli jsem správně nepochopil otázku a mluvím z cesty. Děkuji

#6 06. 11. 2010 10:45 — Editoval pietro (06. 11. 2010 11:09)

pietro

↑ jrn:To sme už asi na hrane s "filozofiou" existencie ?

Elektrický odpor ( nami (Haplorrhini) vymyslená veličina) ako materiálová konštanta jestvuje,  je súčasťou hmoty,  aj keď ním netečie prúd, však?
Prejaví sa iba pri vložení napätia a následne vzniklom, merateľnom toku.

#7 06. 11. 2010 19:25

jrn
Reputace:   11 

↑ pietro:

Jojo s tím já absolutně souhlasím, špatně jsem se vyjádřil.

Zápatí