Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den :) Potřebovala bych a poradit s jedním příkladem.
1. technický CACo2 je vyráběn z páleného vápna a koksu v odp. tlak. peci. Průběh reakce: CaCo2 +3 C = CaCl2 + 2 CO. Hv=430 040 KJ/K mol CaCl2. KOlik reakč. tepla se a) uvolní , b) spotřebuje na výrobu 1 tuny (tech. CaC2 v KJ/h a v KW/s) (M=64Kg/k mol), CaC2 obsahuje 85% CaC2. Ztráty tepla neuvažujeme.
m= 1 t
m= 850 Kg (85%)
n=m/M
n=850/64
n=13,28 mol
a)
Q=Hv * n
Q= 430 340 * 13,28=571 4915,2 KJ
Potom už nevím jak dál z čeho vypočítat ty tuny.
V podstatě zadanou reakci ani u výpočtu potřebovat nebudem?
Děkuji za připomínky či rady při pátku
↑ Pavlína.V:
Zdravím,
to je nesmírně zajimavá úloha - zejména z pohledu chemického (všechno, co jsem vybarvila, vzbudilo můj zájem)
Pavlína.V napsal(a):
technický CACo2 je vyráběn z páleného vápna a koksu v odp. tlak. peci. Průběh reakce: CaCo2 +3 C = CaCl2 + 2 CO. Hv=430 040 KJ/K mol CaCl2.
(vyčislení komentuješ, oprava se dá provést pomocí editu příspěvku)
Řekla bych, že má být technický karbid vápenatý CaC2 vyráben z CaO a koksu (C). Vznik CaCl2 je docela záhadou (ten z páleného vápna a koksu nevznikne).
Tedy reakce: 
Teď bych potřebovala vědet, co označujete H_v (a zda před touto H nebylo
) - podle mého se uvolní nebo spotřebuje se rozhodne podle znaménka
(výroba karbidu je endotermická - pokud se nepletu, tedy mělo by se spotřebovat), podívám se, co používá pan Richter.
Upřesní prosím.
Potom už nevím jak dál z čeho vypočítat ty tuny
které "tuny"? Děkuji.
Měla jsem ještě jeden příspěvek - je to v pořádku? Lze odkazované téma označit za vyřešené? Děkuji.
----------------
"Nechal jsem te trochu topit se v mych reakcich, ale zle jsem to vubec nemyslel. Prave naopak" (c).
↑ Pavlína.V:
děkuji (také za označení předchozího tématu). Hledala jsem odkaz na materiály pana Richtera a již jsem tento příklad rozebírala - viz Odkaz. - text zadání a otázka je:
a) "nebo" b) - tedy je třeba se rozhodnout, zda teplo se uvolní nebo spotřebuje.
Jelikož hodnota H je kladná, značí to endotermický proces a teplo se spotřebuje (tedy volíme odpověď b) - množství tepla na zhotovení 1t technického (o obsahu aktivní látky 85 %) je tak, jak jsi vypočetla.
V odkazu mám podrobnější vysvětlení - případně se poptej.
Jinak od vás byli kolegové bons, emco02, simonaj1 (tá byla úplně perfektní a měla hodně tady prokonzultováno - ale spíš matematiku). Zkus prohledat dle autorů, může se hodit.
--------------------
úplně OT a s tématem vůběc nesouvisí: některá témata bez kapesníků se nedají číst - takové dojetí - kolega BrozekP již není Einstein, ani není v 2. ročníku, můj problémový proces byl vyřešen novým zařízením a systémem k němu, ale panu učiteli i nadále chybí
před H.
Jistota ovšem - "neumíš - naučíme, nechceš - donutíme" (má anglické titulky, předmětné řčení je od 1.20 sek)
"Ale pravdou je, že v tomto příspěvku se jeví jako pravděpodobné, že toto slovo bereš v reakci na minulý příspěvek" (c)
Stránky: 1