Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 11. 2010 16:22

Pavlína.V
Zelenáč
Reputace:   

Tepelné energetické bilance

Dobrý den :) Potřebovala bych a poradit s jedním příkladem.

1. technický  CACo2 je vyráběn z páleného vápna a koksu v odp. tlak. peci. Průběh reakce: CaCo2 +3 C = CaCl2 + 2 CO. Hv=430 040 KJ/K mol CaCl2. KOlik reakč. tepla se a) uvolní , b) spotřebuje na výrobu 1 tuny (tech. CaC2 v KJ/h a v KW/s) (M=64Kg/k mol), CaC2 obsahuje 85% CaC2. Ztráty tepla neuvažujeme.

m= 1 t
m= 850 Kg (85%)

n=m/M
n=850/64
n=13,28 mol

a)
Q=Hv * n
Q= 430 340 * 13,28=571 4915,2 KJ

Potom už nevím jak dál z čeho vypočítat ty tuny.
V podstatě zadanou reakci ani u výpočtu potřebovat nebudem?

Děkuji za připomínky či rady při pátku

• (téma jako vyřešené označil(a) Pavlína.V)

#2 19. 11. 2010 16:24

Pavlína.V
Zelenáč
Reputace:   

Re: Tepelné energetické bilance

Omlouvám se zadanoru rovnici jsem napsala špatně vyčíslenou

#3 19. 11. 2010 17:20

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Pavlína.V:

Zdravím,

to je nesmírně zajimavá úloha - zejména z pohledu chemického (všechno, co jsem vybarvila, vzbudilo můj zájem)

Pavlína.V napsal(a):

technický  CACo2 je vyráběn z páleného vápna a koksu v odp. tlak. peci. Průběh reakce: CaCo2 +3 C = CaCl2 + 2 CO. Hv=430 040 KJ/K mol CaCl2.

(vyčislení komentuješ, oprava se dá provést pomocí editu příspěvku)

Řekla bych, že má být technický karbid vápenatý CaC2 vyráben z CaO a koksu (C). Vznik CaCl2 je docela záhadou (ten z páleného vápna a koksu nevznikne).

Tedy reakce: $\rm{CaO+3C}\rightarrow \rm{CaC_2+CO}$

Teď bych potřebovala vědet, co označujete H_v (a zda před touto H nebylo $\Delta$) - podle mého se uvolní nebo spotřebuje se rozhodne podle znaménka $\Delta H$ (výroba karbidu je endotermická - pokud se nepletu, tedy mělo by se spotřebovat), podívám se, co používá pan Richter.

Upřesní prosím.

Potom už nevím jak dál z čeho vypočítat ty tuny

které "tuny"? Děkuji.

Měla jsem ještě jeden příspěvek - je to v pořádku? Lze odkazované téma označit za vyřešené? Děkuji.

----------------
"Nechal jsem te trochu topit se v mych reakcich, ale zle jsem to vubec nemyslel. Prave naopak" (c).

#4 19. 11. 2010 19:17

Pavlína.V
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:

Ježiš kam to koukám. OMlouvám se samozřejmě Vámi naznačená reakce je správně.

Hv je špatně  je tam Hr s nulou nad H.

b) kolik reakčního tepla se spotřebuje na výrobu 1 t.

Jsem v tom nějak moc zamotaná. :(

#5 19. 11. 2010 20:16

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Pavlína.V:

děkuji (také za označení předchozího tématu). Hledala jsem odkaz na materiály pana Richtera a již jsem tento příklad rozebírala - viz Odkaz. - text zadání a otázka je:

a) "nebo" b) - tedy je třeba se rozhodnout, zda teplo se uvolní nebo spotřebuje.

Jelikož hodnota H je kladná, značí to endotermický proces a teplo se spotřebuje (tedy volíme odpověď b) - množství tepla na zhotovení 1t technického (o obsahu aktivní látky 85 %) je tak, jak jsi vypočetla.

V odkazu mám podrobnější vysvětlení - případně se poptej.

Jinak od vás byli kolegové bons, emco02, simonaj1 (tá byla úplně perfektní a měla hodně tady prokonzultováno - ale spíš matematiku). Zkus prohledat dle autorů, může se hodit.

--------------------
úplně OT a s tématem vůběc nesouvisí: některá témata bez kapesníků se nedají číst - takové dojetí - kolega BrozekP již není Einstein, ani není v 2. ročníku, můj problémový proces byl vyřešen novým zařízením a systémem k němu, ale panu učiteli i nadále chybí $\Delta$ před H.

Jistota ovšem - "neumíš - naučíme, nechceš - donutíme" (má anglické titulky, předmětné řčení je od  1.20 sek)

"Ale pravdou je, že v tomto příspěvku se jeví jako pravděpodobné, že toto slovo bereš v reakci na minulý příspěvek" (c)

#6 19. 11. 2010 20:56

Pavlína.V
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:

Jéééé skvělééééé. :) Pochopila jsem děkuji za rychlou reakci.

Zápatí