Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 01. 2011 21:54

Ebola
Reputace:   

Mechanika - trajektorie dána rovnicemi x,y

Ahoj, mám tady takový příklad se kterým si pořád nějak neumím poradit... Bude to podle mě ale zatraceně jednoduché, jen nevím ten fígl:

Pohyb částice je dám rovnicemi: $x = A*cos w*t$ $y = B*cos2w*t$ Určete rovnici a tvar její trajektorie.

...vyjít to má $y = \frac{2Bx^2}{A^2}-B$ ... parabola

Díky

• (téma jako vyřešené označil(a) Ebola)

#2 05. 01. 2011 22:04

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Mechanika - trajektorie dána rovnicemi x,y

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 06. 01. 2011 00:35 — Editoval Ebola (06. 01. 2011 05:48)

Ebola
Reputace:   

Jejda a já to půl dne zkoušel derivovat, integrovat, krátit... :-D

Jak mam při takovýchto příkladech přemýšlet abych se dostal k závěru? Nemám problém něco zintegrovat ani zderivovat, ale hodně mě trápí že jsem nedostatečně seznámen s tím "jak to funguje".

Pak mám třeba další příklad o částici "Částice se pohybuje přímočaře z bodu A do bodu B se zrychlením a které je určeno vztahem $a = c_1 - c_2 x$ (c jsou kladné konstanty a x je vzdálenost od A. Cílem je určit vzdálenost AB a maximální rychlost. Je na to nějaký fígl který by mi to pomohl obrazně pochopit, nebo nějaká poučka. vztahy že v = ds/dt a nebo integrál a znám. Jen mi nějak nedochází ten postup k tomu...

Mohl by jsi mi to prosimtě v pár větách nějak přiblížit?

EDIT 05:30: Tak jsem nad tím druhým příkladem celou noc přemýšlel, počítal a nikam nedošel. Črtnul jsem si obrázek. Ze zadání jsem pochopil že nebudu počítat dráhu, resp rozdíl dráhy, ale právě to x které je v rovnici. Pak jsem přemýšlel dál a vymyslel jsem že ona částice bude svištet a čím dál bude, tím více bude brzdit až se zastaví v B. Tam bude v=0. Tak jsem to integroval a rozepsal, ale tady jsem zkončil, x mi vždycky vyleze jinak než kolik vylézt má ... ( $\frac {2c_1}{c_2}$)

#4 06. 01. 2011 10:46

zdenek1
Administrátor
Web

↑ Ebola:
Já bych tohle řešil přes energii.
Upřesnění zadání: V bodě A je nulová rychlost. V bodě B je také nulová rychlost.
Zvolíme soustavu souřadnic tak, že $A[0;0]$, $B[b;0]$
Na částici působí síla $F=ma=m(c_1-c_2x)$ a ta vykoná práci, která se rovná změně kinetické energie.
$W=\int_0^bFdx=m\int_0^b(c_1-c_2x)dx=m(c_1b-\frac12 c_2b^2)$
$\Delta E_k=0$, takže
$m(c_1b-\frac12 c_2b^2)=0$

#5 06. 01. 2011 11:55 — Editoval Rumburak (06. 01. 2011 11:56)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Ebola:
Jinou možností, jak postupovat u druhé úlohy,  by bylo uvědomit si, že podmínka $a = c_1 - c_2 x$  představuje diferenciální rovnici
$x'' = c_1 - c_2 x$  (derivuje se podle času),  která má obecné řešení

$x(t) = \frac{c_1}{c_2}\,+\,A \sin (\omega t \,+\, \varphi)$

kde $\omega = \sqrt{c_2}$   a $A,\, \varphi$  jsou integrační konstanty, které určíme z počátečních podmínek

$x(0) = \frac{c_1}{c_2}\,+\,A \sin \varphi \,= \,0$$x'(0) = \omega A \cos \varphi \,=\, 0$    (ta druhá říká, že počáteční rychlost je 0).
Pokud má jít o skutečný pohyb, bude $\cos \varphi \,=\, 0$ a tedy možno volit $\varphi = \frac{\pi}{2}$ ,  takže

$x(t) = \frac{c_1}{c_2}\,+\,A \sin (\omega t \,+\, \frac{\pi}{2}) = \frac{c_1}{c_2}\,+\,A \cos \omega t$

a z první  poč. podmímínky dostaneme $A = -\frac{c_1}{c_2}$.  Zákon dráhy pohybu bude mít proto výsledný tvar 

$x(t) \,= \, \frac{c_1}{c_2}\(1\,-\,\cos \omega t\)$,

odtut už snadno úlohu dořešíme.

#6 06. 01. 2011 22:12 — Editoval Ebola (06. 01. 2011 22:24)

Ebola
Reputace:   

↑ zdenek1:
Tak jsem to udělal podle tebe. Zanedbal jsem hmotnost a vytknul jsem onu vzdálenost a dostal 2 kořeny. Jeden pro b=0 (nemá smysl) a pak druhý $b = \frac {2c_1}{c_2}$ s tím že pokud je A = [0,0] tak velikost vzdálenosti bude právě b a vyšlo to jak má, díky :-)

Teď už se jen snažím dořešit jaká bude maximální rychlost (její hodnota). Zintegroval jsem to zrychlení podle x a posléze i podle času a teď tápu kdy bude výsledek největší a jaká bude jeho hodnota...

EDIT: Z rovnic je jasné, že nejvyšší rychlost bude v čase skoro 0, protože čím větší x, tím více bude brzdit. Žeby přes limitu x->0?

#7 06. 01. 2011 22:49 — Editoval zdenek1 (06. 01. 2011 22:50)

zdenek1
Administrátor
Web

↑ Ebola:
Z rovnice pro práci do bodu o souřadnici $[x;0]$
$m(c_1x-\frac12 c_2x^2)=\frac12mv^2(x)$
$v(x)=\sqrt{2c_1x-c_2x^2}$
Teď můžeš určit normálně extrémy funkce $v(x)$ pomocí derivací, nebo přemýšlet.
Funkce odmocnina je rostoucí v celém def. oboru, takže maximum bude tam, kde je maximum vnitřní funkce.
Vnitřní funkce je $2c_1x-c_2x^2$, což je kv. fce. Graf je parabola otevřená dolů, takže maximum je ve vrcholu.
Vrchol je ve středu mezi kořeny, tj. $x_V=\frac{c_1}{c_2}$
Tomu odpovídá $v_{max}=\sqrt{2c_1\frac{c_1}{c_2}-c_2(\frac{c_1}{c_2})^2}=\sqrt{\frac{c_1^2}{c_2}}$

#8 07. 01. 2011 05:48

Ebola
Reputace:   

Díky za pomoc, tak jsem to nakonec zvládl dopočítat. Označuju jako vyřešené. ;)

Zápatí