Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám tady takový příklad se kterým si pořád nějak neumím poradit... Bude to podle mě ale zatraceně jednoduché, jen nevím ten fígl:
Pohyb částice je dám rovnicemi:
Určete rovnici a tvar její trajektorie.
...vyjít to má
... parabola
Díky
Jejda a já to půl dne zkoušel derivovat, integrovat, krátit... :-D
Jak mam při takovýchto příkladech přemýšlet abych se dostal k závěru? Nemám problém něco zintegrovat ani zderivovat, ale hodně mě trápí že jsem nedostatečně seznámen s tím "jak to funguje".
Pak mám třeba další příklad o částici "Částice se pohybuje přímočaře z bodu A do bodu B se zrychlením a které je určeno vztahem
(c jsou kladné konstanty a x je vzdálenost od A. Cílem je určit vzdálenost AB a maximální rychlost. Je na to nějaký fígl který by mi to pomohl obrazně pochopit, nebo nějaká poučka. vztahy že v = ds/dt a nebo integrál a znám. Jen mi nějak nedochází ten postup k tomu...
Mohl by jsi mi to prosimtě v pár větách nějak přiblížit?
EDIT 05:30: Tak jsem nad tím druhým příkladem celou noc přemýšlel, počítal a nikam nedošel. Črtnul jsem si obrázek. Ze zadání jsem pochopil že nebudu počítat dráhu, resp rozdíl dráhy, ale právě to x které je v rovnici. Pak jsem přemýšlel dál a vymyslel jsem že ona částice bude svištet a čím dál bude, tím více bude brzdit až se zastaví v B. Tam bude v=0. Tak jsem to integroval a rozepsal, ale tady jsem zkončil, x mi vždycky vyleze jinak než kolik vylézt má ... (
)
↑ Ebola:
Já bych tohle řešil přes energii.
Upřesnění zadání: V bodě A je nulová rychlost. V bodě B je také nulová rychlost.
Zvolíme soustavu souřadnic tak, že
, ![kopírovat do textarea $B[b;0]$](/mathtex/5e/5e330e8d017ea86295c733402899e608.gif)
Na částici působí síla
a ta vykoná práci, která se rovná změně kinetické energie.
, takže
↑ Ebola:
Jinou možností, jak postupovat u druhé úlohy, by bylo uvědomit si, že podmínka
představuje diferenciální rovnici
(derivuje se podle času), která má obecné řešení
,
kde
a
jsou integrační konstanty, které určíme z počátečních podmínek
,
(ta druhá říká, že počáteční rychlost je 0).
Pokud má jít o skutečný pohyb, bude
a tedy možno volit
, takže
a z první poč. podmímínky dostaneme
. Zákon dráhy pohybu bude mít proto výsledný tvar
,
odtut už snadno úlohu dořešíme.
↑ zdenek1:
Tak jsem to udělal podle tebe. Zanedbal jsem hmotnost a vytknul jsem onu vzdálenost a dostal 2 kořeny. Jeden pro b=0 (nemá smysl) a pak druhý
s tím že pokud je A = [0,0] tak velikost vzdálenosti bude právě b a vyšlo to jak má, díky :-)
Teď už se jen snažím dořešit jaká bude maximální rychlost (její hodnota). Zintegroval jsem to zrychlení podle x a posléze i podle času a teď tápu kdy bude výsledek největší a jaká bude jeho hodnota...
EDIT: Z rovnic je jasné, že nejvyšší rychlost bude v čase skoro 0, protože čím větší x, tím více bude brzdit. Žeby přes limitu x->0?
↑ Ebola:
Z rovnice pro práci do bodu o souřadnici ![kopírovat do textarea $[x;0]$](/mathtex/4f/4f012da232124542a2e70df016a289a7.gif)

Teď můžeš určit normálně extrémy funkce
pomocí derivací, nebo přemýšlet.
Funkce odmocnina je rostoucí v celém def. oboru, takže maximum bude tam, kde je maximum vnitřní funkce.
Vnitřní funkce je
, což je kv. fce. Graf je parabola otevřená dolů, takže maximum je ve vrcholu.
Vrchol je ve středu mezi kořeny, tj. 
Tomu odpovídá 
Stránky: 1