Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte. Mám tady příklad: Držíme lanko o délce l na jejimž konci je kulička. Roztáčíme kuličku kruhovým pohybem. Jakou práci jsme museli vyložit aby se kulička otáčela ve výšce 1/2 délky lanka?
Díky moc! respekt!
Ta kulička na tom provázku se otáčí v jaké rovině? Je v zadání vše, co tam má být?
K čemu máš respekt?
A ta kulička je nejdříve na zemi a roztáčením se dostane do výšky l/2 nad zemí? Tím pádem lanko opisuje kužel?
↑ Peta8:
profesor držel za palec a ukazováček jeden konec lanka. Na druhém konci byla kulička. Držel jej ve vzduchu - nedotýkala se země. Pomalu roztáčel kuličku až se kulička kruhovým pohybem dostala do výšky 1/2 délky lanka. A ano opisovala kužel. Odpor vzduchu zanedbáváme.
Aby tedy vystoupala o výšku l/2?
Ahoj,
promiň, že jsem se neozval dříve. Ale nechtělo se mi to včera momentálně počítat (je to složitější) a pak jsem na to zapomněl.
Vidím tedy, že už to tady máš napsané.
Dobré je si pamatovat, že práci vypočítáš jako změnu energie. A tady se mění potenciální E tím, že to vyleze o l/2 a kinetická E tím, že se to roztočí.
Pokud to není tajné, rád bych se zeptal, kam chodíš do školy a jestli tuto úlohu po vás chce učitel vypočítat - abyste ji uměli a rozuměli?
Tak mám tu pár otázek :)
1) sin alfa = r/L
jak jsi zjistil, že to je 1/2?
je to, protože jsi počítal s alfou 45 stupňů?
2) třetí obrázek nechápu celý až na Fd=mv2/r
3) jak jsi upravil Ep = mhg v posledním obrázku na Ep=m.g.L/2 ?
omluvte mou stupiditu
Trochu jsem to rozepsal a vyšlo mi to úplně jinak :-)
Zkontroluju kdyžtak zítra, třeba to bude sloužit alespoň jako inspirace.
Obrázek má cca 1 MB.
http://www.nabla.cz/pracovni/priklad.JPG
Omlouvám se za trochu zmatečný zápis. Psal jsem skoro stejně rychle, jak jsem přemýšlel.
Děkuji za opravu vytýkání. Omlouvám se za chybu.