Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
nejsem si jisty. ale takove limity se resi pres Lhospitalova pravidlo. Tedy, zderivujete vrch, zderivujete spodek .... a pak udelate limitu:
to je ta 1. ... nekde delam chybu a nevim kde, mozna v derivaci >D ...
jeziis ..ja jsem blb ... 0*sin je nulaaaa
↑ Lerion:
ted vas nejak nechapu >D .. jak to myslite ..ja dosel na ty derivace, nebo na ty derivace fci << jak se na to ted divam... slo by to mozna vyresit i upravou 
pak za sin2x dosadite 2*sinx*cosx
ted na to zase koukam, tim by se asi nic nevyresilo, muselibzchom to pak jeste nejak upravit. Ted me nenapada jak >D

↑ koudis:
K tomu prvnímu: skutečně za cos(2x) dosaďte uvedený vzorec, dále v čitateli využijete vztahu sin^2(x)+cos^2(x) = 1 a pak zkrátíte, tím dostanete výraz
, což je v podstatě tzv. tabulková limita = 1.
↑ Lerion:
zde je ověření přes WA
http://tinyurl.com/4rvn3fy
Výpočet je zde:
Je nutné, aby jsi znal limitu x->0 sin x / x. Samozřejmě, já zde opět využívám limitu, která stojí za zapamatování a to že lim x->0 1 - cos x / x^2 = 1/2. Nebudu už tady vypisovat jak se k tomu dojde. Pokud tě to zajímá tak se podívej na můj předešlý příspěvek ,kde jsem takovou limitu spočítal dvěma způsoby. U jednoho postupu jsem i rigorozně ukázal, jak jsem aplikoval větu o limitě složené funkce:
Viz příspěvek zde
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=166208#p166208
↑ Lerion:
Tomu prostě nevěřím. Na gymnáziu jsme si jako nástavbu řekli, že lim x->0 sin x / x = 1, ale třeba limitu x->0 (1-cosx)/x^2 = 1/2 už vůbec ne. Docela se divím, že na wikipedii ji berou jako základní, ale je možné, že ji už konečně jako základní limitu zařadili. Vycházím totiž ze 3 skript z různých vysokých škol, kde se jako základní nepovažuje. Ono mnohdy při výpočtu limit zjistíš, že některé limity a jejich výsledky je opravdu vhodné si pamatovat, ale na to narazíš při studiu na VŠ.
↑ Arty:
Jestli se na nějakou VŠ dostanu tak ano :D Také mi to přijde velice těžké...ale proč by to teda bylo v učebnicích pro gymnázia? Myslím, že odtut tyto příklady diktovala...ten druhý také moc nechápu :-/