Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím, dostala jsem příklad k přípravě na maturitu a nevím, jak na něj.
"Dokaž, že tečny hyperboly omezují s asymptotami trojúhelníky stejného obsahu."
Když vedu vrcholovou tečnu, z pravoúhlých trojúhelníků je vidět, že obsah obrazce je S=a.b, ale nevím, jak to zobecnit na jakoukoliv tečnu.
Při pokusu hledání odpovědi na internetu jsem narazila jenom na časopis z roku 1932, kde je pouze zmínka, že toto je známá vlastnost.
Předem děkuji za důkaz této vlastnosti
↑ Aquabellla:
Máme danou hyperbolu. Zvolíme si soustavu souřadnic tak, aby počátek byl ve středu hyperboly a osy hyperboly byly totožné s osami souřadnic. (To lze udělat vždy).
Pak má hyperbola rovnici 
Mějme bod ![kopírovat do textarea $T[x_0;y_0]\in\mathcal H$](/mathtex/bb/bb0ce06ddba4b825c4d33844518a4b73.gif)
Tečna má rovnici
a asymptoty jsou 

Body
a
určují vektory
a 
Obsah

Protože ale bod
leží na hyperbole, splňují jeho souřadnice rovnici 

Pěkný maturitní příklad :-). Co to studuješ za školu?
↑ zdenek1: děkuji :-)
jednou jsem se pokoušela o důkaz (můžeš případně zkritizovat, děkuji), ale nepodařilo se mi použit materiál v odkazu od kolegy.
Zdravím.

↑ zdenek1:
Děkuji mockrát :-)
Studuji Gymnázium Na Vítězné pláni a můj profesor je František Staněk, který je celkem známý na akademické půdě svou náročností a zaměřeností na důkazy. Dokonce jsem tu některé příklady viděla vyřešené z minulých let, takže nejsem jediná, kdo potřeboval akutní pomoc :-)
Stránky: 1