Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 04. 2011 21:51 — Editoval BassCi (10. 04. 2011 21:56)

BassCi
Zelenáč
Reputace:   

Kvadratická funkce

Prosím o řešení či nějaký nápad pro řešení tohoto problému: (řešil jsem ho zde již jednou, ale bez úspěchu, přesto děkuji;)
mám kvadratickou funkci f(x)=2nx-x*x , kde n je vrchol funkce a x1 a x2 její řešení
tato funkce se nekonečně posouvá tak, že vrcholy nejbližších funkcí jsou si vzdálené o x*x   (x na druhou) a jejich pomyslé konce ramen se sbíhají v nule
problém nastává, když se pokouším tyto funkce sjednotit tak ,že chci nalézt vzorec pro y: chci zjistit hodnoty všech funkcí, které mi protínají libovolné y, tedy tak, abych z toho šlo vyjádřit pravidelnost výskytu bodů, které se podle mě zakládají zejména na druhé mocnině a při podrobějším zkoumáním problému násobků 6, ale to není důležité

jestli si myslíte, že je to neřešitelné nebo víte, která oblast matematiky to řeší či neřeší, prosím napište ;)

• (téma jako vyřešené označil(a) Dana1)

#2 10. 04. 2011 23:02 — Editoval OiBobik (10. 04. 2011 23:50)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

Re: Kvadratická funkce

↑ BassCi:

Zkus to trochu přeformulovat, prosím. ¨

Představa "posouvající se funkce" je poněkud zavádějící - chápu to dobře tak, že uvažuješ nějakou posloupnost kvadratických funkcí?

"že vrcholy nejbližších funkcí jsou si vzdálené o x*x   (x na druhou) a jejich pomyslé konce ramen se sbíhají v nule" - to znamená co? že bod [0,0] náleží všem těm parabolám (tedy že pro každou z těch funkcí platí, že funkční hodnota v bodě 0 je 0)?
Poznámce "jsou si vzdálené o x*x" už vůbec nerozumím. Jak může být funkce posunuta o x^2, když x je neurčitá proměnná?

Ze zadání není příliš jasné, o co ti jde (alespoň já to z toho tedy nejsem schopen vyčíst).

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#3 11. 04. 2011 00:20

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ OiBobik:

Zdravím,

už byl učiněn pokus plnit představu kolegy. Teď se dovím, že:

BassCi napsal(a):

(řešil jsem ho zde již jednou, ale bez úspěchu, přesto děkuji;)

↑ BassCi:

Naš řešitelský tým také děkuji a jménem týmu prosím, abys nám to sdělil v příslušném tématu a vyhodnotil naše pokusy. Děkuji.

#4 11. 04. 2011 07:17

BassCi
Zelenáč
Reputace:   

↑ OiBobik:↑ OiBobik:

je to posloupnost kvadratické jedné kvadratické funkce a posunutí je vždy +1 na ose x a rozdíl v y je vždy rozdíl předešlých n (vrcholů) + 2, přesněji vrcholy se dají definovat funkcí x^2 takže ku příkladu n=9;16;25...

všechny se sbíhají v jenom bodě, průsečíku os KSS, to vychází z y=2nx-x^2 , ovšem jen pro jedno rameno, druhé je v x jiné..

a jde mi o to zapsat libovolný počet funkcí tak, abych z toho šlo určit pravidelnost bodů takových, kde se tento počet funkcí protíná s libovolným boem na ose y

#5 11. 04. 2011 09:02 — Editoval Honzc (11. 04. 2011 09:05)

Honzc
Reputace:   248 

↑ BassCi:
Takovéhle něco?
http://www.sdilej.eu/pics/adcaef4f6897277b9872b3ec4fc6fcdb.png

#6 11. 04. 2011 16:05

BassCi
Zelenáč
Reputace:   

přesně tak