Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 04. 2011 21:51 — Editoval BassCi (10. 04. 2011 21:56)

BassCi
Zelenáč
Reputace:   

Kvadratická funkce

Prosím o řešení či nějaký nápad pro řešení tohoto problému: (řešil jsem ho zde již jednou, ale bez úspěchu, přesto děkuji;)
mám kvadratickou funkci f(x)=2nx-x*x , kde n je vrchol funkce a x1 a x2 její řešení
tato funkce se nekonečně posouvá tak, že vrcholy nejbližších funkcí jsou si vzdálené o x*x   (x na druhou) a jejich pomyslé konce ramen se sbíhají v nule
problém nastává, když se pokouším tyto funkce sjednotit tak ,že chci nalézt vzorec pro y: chci zjistit hodnoty všech funkcí, které mi protínají libovolné y, tedy tak, abych z toho šlo vyjádřit pravidelnost výskytu bodů, které se podle mě zakládají zejména na druhé mocnině a při podrobějším zkoumáním problému násobků 6, ale to není důležité

jestli si myslíte, že je to neřešitelné nebo víte, která oblast matematiky to řeší či neřeší, prosím napište ;)

• (téma jako vyřešené označil(a) Dana1)

#2 10. 04. 2011 23:02 — Editoval OiBobik (10. 04. 2011 23:50)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

Re: Kvadratická funkce

↑ BassCi:

Zkus to trochu přeformulovat, prosím. ¨

Představa "posouvající se funkce" je poněkud zavádějící - chápu to dobře tak, že uvažuješ nějakou posloupnost kvadratických funkcí?

"že vrcholy nejbližších funkcí jsou si vzdálené o x*x   (x na druhou) a jejich pomyslé konce ramen se sbíhají v nule" - to znamená co? že bod [0,0] náleží všem těm parabolám (tedy že pro každou z těch funkcí platí, že funkční hodnota v bodě 0 je 0)?
Poznámce "jsou si vzdálené o x*x" už vůbec nerozumím. Jak může být funkce posunuta o x^2, když x je neurčitá proměnná?

Ze zadání není příliš jasné, o co ti jde (alespoň já to z toho tedy nejsem schopen vyčíst).

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#3 11. 04. 2011 00:20

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ OiBobik:

Zdravím,

už byl učiněn pokus plnit představu kolegy. Teď se dovím, že:

BassCi napsal(a):

(řešil jsem ho zde již jednou, ale bez úspěchu, přesto děkuji;)

↑ BassCi:

Naš řešitelský tým také děkuji a jménem týmu prosím, abys nám to sdělil v příslušném tématu a vyhodnotil naše pokusy. Děkuji.

#4 11. 04. 2011 07:17

BassCi
Zelenáč
Reputace:   

↑ OiBobik:↑ OiBobik:

je to posloupnost kvadratické jedné kvadratické funkce a posunutí je vždy +1 na ose x a rozdíl v y je vždy rozdíl předešlých n (vrcholů) + 2, přesněji vrcholy se dají definovat funkcí x^2 takže ku příkladu n=9;16;25...

všechny se sbíhají v jenom bodě, průsečíku os KSS, to vychází z y=2nx-x^2 , ovšem jen pro jedno rameno, druhé je v x jiné..

a jde mi o to zapsat libovolný počet funkcí tak, abych z toho šlo určit pravidelnost bodů takových, kde se tento počet funkcí protíná s libovolným boem na ose y

#5 11. 04. 2011 09:02 — Editoval Honzc (11. 04. 2011 09:05)

Honzc
Reputace:   248 

↑ BassCi:
Takovéhle něco?
http://www.sdilej.eu/pics/adcaef4f6897277b9872b3ec4fc6fcdb.png

#6 11. 04. 2011 16:05

BassCi
Zelenáč
Reputace:   

přesně tak