Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o řešení či nějaký nápad pro řešení tohoto problému: (řešil jsem ho zde již jednou, ale bez úspěchu, přesto děkuji;)
mám kvadratickou funkci f(x)=2nx-x*x , kde n je vrchol funkce a x1 a x2 její řešení
tato funkce se nekonečně posouvá tak, že vrcholy nejbližších funkcí jsou si vzdálené o x*x (x na druhou) a jejich pomyslé konce ramen se sbíhají v nule
problém nastává, když se pokouším tyto funkce sjednotit tak ,že chci nalézt vzorec pro y: chci zjistit hodnoty všech funkcí, které mi protínají libovolné y, tedy tak, abych z toho šlo vyjádřit pravidelnost výskytu bodů, které se podle mě zakládají zejména na druhé mocnině a při podrobějším zkoumáním problému násobků 6, ale to není důležité
jestli si myslíte, že je to neřešitelné nebo víte, která oblast matematiky to řeší či neřeší, prosím napište ;)

↑ BassCi:
Zkus to trochu přeformulovat, prosím. ¨
Představa "posouvající se funkce" je poněkud zavádějící - chápu to dobře tak, že uvažuješ nějakou posloupnost kvadratických funkcí?
"že vrcholy nejbližších funkcí jsou si vzdálené o x*x (x na druhou) a jejich pomyslé konce ramen se sbíhají v nule" - to znamená co? že bod [0,0] náleží všem těm parabolám (tedy že pro každou z těch funkcí platí, že funkční hodnota v bodě 0 je 0)?
Poznámce "jsou si vzdálené o x*x" už vůbec nerozumím. Jak může být funkce posunuta o x^2, když x je neurčitá proměnná?
Ze zadání není příliš jasné, o co ti jde (alespoň já to z toho tedy nejsem schopen vyčíst).
↑ OiBobik:
Zdravím,
už byl učiněn pokus plnit představu kolegy. Teď se dovím, že:
BassCi napsal(a):
(řešil jsem ho zde již jednou, ale bez úspěchu, přesto děkuji;)
↑ BassCi:
Naš řešitelský tým také děkuji a jménem týmu prosím, abys nám to sdělil v příslušném tématu a vyhodnotil naše pokusy. Děkuji.
↑ OiBobik:↑ OiBobik:
je to posloupnost kvadratické jedné kvadratické funkce a posunutí je vždy +1 na ose x a rozdíl v y je vždy rozdíl předešlých n (vrcholů) + 2, přesněji vrcholy se dají definovat funkcí x^2 takže ku příkladu n=9;16;25...
všechny se sbíhají v jenom bodě, průsečíku os KSS, to vychází z y=2nx-x^2 , ovšem jen pro jedno rameno, druhé je v x jiné..
a jde mi o to zapsat libovolný počet funkcí tak, abych z toho šlo určit pravidelnost bodů takových, kde se tento počet funkcí protíná s libovolným boem na ose y