Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
kolika způsoby je možné vydláždit m.n/2 kostkami domina obdélník tvořený m.n "čtverečky" (kde aspoň jedno z čísel m,n je sudé, rovněž připouštíme m=n)? (Jedna dominová kostka "pokrývá" dva sousední čtverečky.).
↑ check_drummer:Znáš nějaký elegantní nebo alespoň rozumně pochopitelný důkaz? Vzorec je snadné najít, ale vypadá příliš divoce, než aby šel snadno odvodit.
↑ Kondr:
Abych řekl pravdu neznám žádný důkaz tohoto tvzení. Úloha mi však přišla zajímavá tím, že je snadno formulovatelná a na první pohled obtížně řešitelná. Snad jsem tím neporušil některé z pravidel fóra. :-)
↑ check_drummer: Z porušení pravidel neobviňuji, ani nenaznačuji :-) Šlo mi spíš o to, jestli má cenu se pokoušet úlohu řešit s papírem a tužkou bez nějaké drsné literatury.
↑ Kondr:
Takhle potom, co jsem zhlédl vzrec na wikipedii a nástin řešení, bych řekl, že to asi není práce na jeden večer. Spíše na nějakou seminární práci. :-) Na druhou stranu i věty, u kterých je znám pouze komplikovaný důkaz, mohou mít důkaz jednoduchý - byť dosud lidstvu neznámý. :-)
Stránky: 1