Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
čau lidi, čeká mě tuto středu maturita a chtěl bych se zeptat na jednu věc:
Je zadaná rovnice 
a za ulol máme : určete pro která přirozená čísla x platí, že V(x)=0
děkuji za rady
Kam az jsi se dostal? To, ze hledas, kdy plati, ze V(x)=0 znamena, ze ten vyraz cely polozis rovny nule a snazis se ho nejak pekne dostat do soucinoveho tvaru

↑ Jakubmat123:
Podobný problém jsem též řešila a někde jsem si přečetla, že výraz nabývá hodnoty 0, pokud je vychází v čitateli 0.....ve jmenovateli je to logicky jedno.
ok díky poslu sem ftku oment

tak jak tam je z toho jmenovatele vzatý to (x-1)*(3x-3x2+2)=.... tak nechápu kde vzali ten výraz
a ta odpoved se mi zdá špatná nebot x=2 tak i x=-1/2
↑ miminko.alidgy:
To neni uplne tak pravda, pokud v tomto pripade bude mit polynom v citateli stejny koren jako ve jmenovateli
↑ Jakubmat123:
je vyraz, ktery dostanes, kdyz vytknes
v citateli
↑ Jakubmat123:
Ano, pro prvni otazku jsou dva koreny, pro treti, tedy ktere koreny jsou prirozene plati pouze pro 2
jo jasný reálný čislo je kladny =D ale nechápu kde vzali z tý jednoduchý rovnice tak těžkou rovnice??
↑ Jakubmat123:
Vyňali -2, aby číslo pri
bolo1. Vyriešili vzniknutú kvadratickú rovnicu a rozložili na súčin koreňových činiteľov.
↑ Jakubmat123:
V citateli se vytknul vyraz
, zustal nam kvadraticky trojclen
, ktery se pomoci diskriminantu rozlozil na soucin, ve jmenovateli se take rozlozilo na soucin a probehlo pokraceni vyrazem 
jasný ale ja když to roznásobuju tak mi to nyvychází:jestly jsem to teda pochopil vytkli z tý zavorky -2 a pote tu kvadratickou rozložily na 2 členy ??
dobrý už to vyšlo díky a k tý nule dojdem teda že jmenovatel se musí rovnat nule??? a jenom jaktože mohli zkrátit -2(čitatel) a 2(jmenovatel) a nezmenili nikde znamenka???
↑ Jakubmat123:
citatel:
A ted rozlozis normalne podle diskriminantu, kdyz si najdes koreny. Nebo je problem jinde?

↑ Phate:
Ale v tom řešení, je napsané to stejné, co jsme napsala já ne? Jen já to mám trochu neohrabané,....ale jinak je to přece stejné ne?
↑ miminko.alidgy:
Prave, ze neni v tvem reseni by bylo take
, protoze pro jednicku je citatel nulovy
↑ Jakubmat123:
Znamenka se zmenila, pred vyrazem je neviditelne cervene minus :)
↑ Jakubmat123:
Nie jmenovatel (dolu), ale čitatel (hore) sa musí rovnať 0, ak má byť zlomok rovný 0.
chápu super díky ale x=1 by slo taky ale když se podle obrázku co jsem sem dával dostanem do konce tak je jenom 2 ale v prubehu by sla i 1 takže to maj opět zmateně zadané
↑ Jakubmat123:
Co maji zmatene zadani? jednicka deli i jmenovatel, takze bychom tim dostali nulu ve jmenovateli a to je spatne, proto jednicka ten vyraz nenuluje. Ten vyraz v ni neni definvoany
kde odškrtnu že je tato uloha vyřešena???? to psali v podmínkách??
↑ Jakubmat123:
V prvom príspevku dolu.
Stránky: 1