Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 06. 2011 15:43

hawranek
Místo: Liberec
Reputace:   

Matice- rozšiřování

Ahoj, mám dotaz na matice....počítám hodnost matic dle Gaussovy eliminace a trochu jsem se sekla...vím, že by mi pod diagonálou měli vycházet nuly. A vím, že když nemám k dispozic čtvercovou matici, můžu si ji "rozšířit" jedním ze řádků (někdo to dělá ze sloupců), ale zapomněla jsem, jak se to dělá, na internetu to nemůžu najít a protože jsem tak trochu d*bil, tak jsem si to, co jsme počítali na cvičeních vyhodila...Díky ;-)

Když jde všechno podle plánu, musí být někde něco špatně....Na mně se musí pomalu. Hodně pomalu. Ale nakonec to pochopím.

• (téma jako vyřešené označil(a) hawranek)

#2 02. 06. 2011 15:53

LukasM
Reputace:   193 

Re: Matice- rozšiřování

↑ hawranek:
No, určitě by šlo připsat nulový řádek/sloupec, tím se hodnost nezmění. Ale spíš bych se zeptal.. Na co potřebuješ čtvercovou matici?

#3 02. 06. 2011 16:09

hawranek
Reputace:   

Zeptám se teda jinak. Mám tuto matici

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-06/23750_matice%2BB.jpg

Jak ji mám vypočítat? (rsp. její hodnost)

Když jde všechno podle plánu, musí být někde něco špatně....Na mně se musí pomalu. Hodně pomalu. Ale nakonec to pochopím.

#4 02. 06. 2011 16:18

LukasM

↑ hawranek:
Normálně ji uprav na horní stupňovitý tvar. Od druhého řádku odečti dvojnásobek prvního, od třetího čtyřnásobek prvního. Pak už jen od třetího řádku odečteš druhý a máš horní stupňovitý tvar. Stačí spočítat hlavní sloupce a je to, máš hodnost. Zřejmě to v tomhle případě bude 2 nebo 3.

#5 02. 06. 2011 16:31

hawranek
Reputace:   

O_o....předpokládejme, že nevím, co je horní stupňovitý útvar a hlavní sloupce. I když provedu výpočty dle tvého popisu, nikde nevidím řešení. Jsem zvyklá udělat nuly pod diagonálou, ale jak mam kurnik tady z toho udělat diagonálu?

#6 02. 06. 2011 16:51

LukasM

↑ hawranek:
Tak si pod to dopiš řádek se samými nulami :-)

Já jen říkám, že ten řádek tam nemusí být aby to fungovalo. Při tom určování hodnosti z upravené matice s ním stejně nijak nepracuješ.

#7 02. 06. 2011 16:53

hawranek
Reputace:   

Já jsem pak zmatená když tam ten řádek nemám :-D P.S: Trapný omyl: ukázalo se, že řádkama se "rozšiřuje" při výpočtu diskriminantu....tak se mi to semlelo dohrady :-D Ale díky :-)

#8 02. 06. 2011 16:55

LukasM

↑ hawranek:
Nevím co myslíš výpočtem diskriminantu. Pokud tam mělo být determinant, tak je to silně zavádějící tvrzení, protože svádí k myšlence, že nečtvercové matice mají determinant (což není pravda).

Zápatí