Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám dotaz na matice....počítám hodnost matic dle Gaussovy eliminace a trochu jsem se sekla...vím, že by mi pod diagonálou měli vycházet nuly. A vím, že když nemám k dispozic čtvercovou matici, můžu si ji "rozšířit" jedním ze řádků (někdo to dělá ze sloupců), ale zapomněla jsem, jak se to dělá, na internetu to nemůžu najít a protože jsem tak trochu d*bil, tak jsem si to, co jsme počítali na cvičeních vyhodila...Díky ;-)
↑ hawranek:
No, určitě by šlo připsat nulový řádek/sloupec, tím se hodnost nezmění. Ale spíš bych se zeptal.. Na co potřebuješ čtvercovou matici?
↑ hawranek:
Normálně ji uprav na horní stupňovitý tvar. Od druhého řádku odečti dvojnásobek prvního, od třetího čtyřnásobek prvního. Pak už jen od třetího řádku odečteš druhý a máš horní stupňovitý tvar. Stačí spočítat hlavní sloupce a je to, máš hodnost. Zřejmě to v tomhle případě bude 2 nebo 3.
O_o....předpokládejme, že nevím, co je horní stupňovitý útvar a hlavní sloupce. I když provedu výpočty dle tvého popisu, nikde nevidím řešení. Jsem zvyklá udělat nuly pod diagonálou, ale jak mam kurnik tady z toho udělat diagonálu?
↑ hawranek:
Tak si pod to dopiš řádek se samými nulami :-)
Já jen říkám, že ten řádek tam nemusí být aby to fungovalo. Při tom určování hodnosti z upravené matice s ním stejně nijak nepracuješ.
Já jsem pak zmatená když tam ten řádek nemám :-D P.S: Trapný omyl: ukázalo se, že řádkama se "rozšiřuje" při výpočtu diskriminantu....tak se mi to semlelo dohrady :-D Ale díky :-)
↑ hawranek:
Nevím co myslíš výpočtem diskriminantu. Pokud tam mělo být determinant, tak je to silně zavádějící tvrzení, protože svádí k myšlence, že nečtvercové matice mají determinant (což není pravda).
Stránky: 1