Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
"Mě by třeba zajímalo, jak jste se sem na forum vůbec dostali :-)"(c)
Cíleně jsem hledal(a) nějaké Matematické fórum. | 30% - 82 | |||||
Hledal(a) jsem pomoc s matematikou (jsem studující). | 37% - 101 | |||||
Hledal(a) jsem pomoc s matematikou (jsem vyučující). | 1% - 4 | |||||
Potřeboval(a) jsem řešení problému z praxe. | 3% - 8 | |||||
Fórum mi bylo doporučeno. | 5% - 14 | |||||
Jiná cesta, případně doplním v tématu "O nás :-)". | 4% - 13 | |||||
V čtenářském deníku mi chybela kniha "Stařec a moře". | 1% - 5 | |||||
Hledal(a) jsem zdroj řešení projektů svých studentů. | 0% - 2 | |||||
Hledal(a) jsem kružítko. | 5% - 15 | |||||
Už si nepamatuji. | 8% - 22 | |||||
Počet hlasujících: 228 |
↑↑ Lishaak:
Zájem o studijní úspěchy mám velký a také mám radost ze studijních výsledků, blahopřeji srdečně :-)
Ještě se soběcky raduji, že budeš větší klid a prostor na působení tady (neboť výchovná práce mi nejde - bez citátů od lukaszhe bych byla ztracena a diskrétní matematika už vůběc ne)
Pohodové prázdniny :-)
Prázdninové vysílání našeho Radia má velmi pozitivní zprávu:
kolega marnes již používá místní vymoženosti TeXu, čimž splnil svůj slib složený v návaznosti na tento výchovný podnět :-)
K dosaženému výsledku kolegovi srdečně blahopřeji a věřím, že od ostatních kolegů to bude velmi radostně přijato a podpořeno (a ne, že rozvedete kritiku každého řadku, jinak budete mít co do činění se mnou, to bych vám neradila - citlivě na kolegu, prosím, má prázdniny :-)
Odpočinkové prázdniny a hodně nových zážitků :-)
↑ Marian:
1 :-) my tušíme. Proto povídám, že "místní vymoženosti" - jelikož dokud jsme neměli místní vymoženosti, tak to dopadlo takto: (samozřejmě, že je to čitelné, ale pan forkosh nás nemá rád nebo proč tomu tak je?).
Edit: pan forkosh za to evidentně nemůže:
http://www.forkosh.dreamhost.com/mimetex.cgi?\white{}\frac{\pi}{3}vr^2=\frac{\pi}{3}v(s^2-v^2)
takto to je to trochu lepší vizuálně, ale obsahově stejně dobré: "opaque"
Zásadní problémy řeším, однако.
--------------
2 :-) Každý řádek ne, ale přiměřeně - já zas naučím kolegu marnese vždy odříkat tuto magickou formuli (vážně - mám to nad magickou formuli moc nesmyslně napsáno? - ale prosím v tématu, ne zde, děkuji)
3 :-) Asociace, můj vážený TeX Guru
Вновь игру свою начните
И я знаю, чудо повторится.
Если б знали, мой учитель,
Как вам верит ваша ученица.
4 :-( že bych se já jednou naučila správně umísťovat čárky a háčky ve slově, správný pořádek slov ve větě a sklonování vzorů "nůše, píseň, kost" od 4. pádu - to se už bohužel nestane, omluva.
a hezký pozdrav.
↑ jelena:Nojo, jen do mě. Za dobrotu na žebrotu:-). A já se tak snažil, abych právě ty řádky psal jednotlivě a aby ty úpravy byly zřetelné. Nezbývá mi nic jiného, než opět slíbit, že už se to nebude opakovat!!!
Samozřejmě to psaní v Texu:-)
A sliby se mají plnit, že? :-)
↑ marnes:
Řádky jsou pěkné, úpravy srozumitelné - mé sdělení bylo mířeno kolegům, aby kritika byla v přiměřeném rozsahu a pozvolná (třeba rozbor "hranatosti závorky" apod. obliběná témata).
V každém případě ve Tvém případě další vývoj v seznámění a ovládání TeX má smysl, třeba budeš potřebovat studentům zpracovat nějaký materiál. Samozřejmě v tom pokračuj a jen se zdarně zdokonaluj :-)
V mém případě je to zcela zbytečná dovědnost, jako spousta dalších zcela zbytečných dovědnosti.
Teď třeba jsem zjistila, že při mém nastavení v profilu zobrazeni "Oxygen" mám fialovou barvu nápisu docela hezkou, ale v jiném nastavení to není viditelné.
Takovými tlachy jsem přerušila oslavné projevy ke studijnímu uspěchu našeho váženého Moderátora a kolegy Lishaaka, raděj pokračujmě v oslavách :-)
↑ jelena:
Važ slov. Pro mě by to teoreticky také měla být zbytečná dovednost, ale ukázalo se, že LaTeX používám častěji, než jsem předpokládal.
Např. včera - přišel dopis z UK. Musel jsem jim napsat, že teda k nim jdu. Sesmolil jsem blbůstku ve Wordu, ale to písmo byl tak hrozné, že jsem musel dopis napsat v LaTeXu. Sice to trvalo 3x dýl (nějaké nastavení pozic na stránce), ale výsledek více lahodil mému oku.
Stejně jsem i psal seznam maturitní četby nebo seminárku do dějepisu. Všechno bez čehokoli matematického, ale stejně si to zasloužilo pěkné vysázení.
Teď ještě zvládnout tu 500stránkovou knihu o LaTeXu, abych mohl psát víc a víc.
Važ slov
a konej číny!
Ve Tvém případě ovšem opomíjení studia LaTeXu by byl skutek neomluvitelný. Která fakulta nakonec bude mít to štěstí, že tam jdeš?
Já mluvím jen a pouze o mé soukromé sbírce zbytečných dovědností, kterou vlastním a která se úspěšně doplňuje. Ohledně LaTeXu - zatím jsem ani profesně, ani osobně nevytvořila žádný dokument, který bý stal za takovou typografskou úpravu, aby forma vyvažovala obsah díla (upravu, přesahujicí rámec slušného použití možností WORDu nebo Writeru v kombinaci s převodem do pdf). Ale pokud někdo v mém okolí bude požadovat, ať si to nastuduji, tak to udělám, a pak to standardně zařadím do sbírky zbytečných dovědnosti.
Doporučila bych čtení 500 strankové knihy proložit čtením 88. dopisu Luciliovi (Seneca).
Abych zachovala návaznost, tak sdělím, že tento rok na Colours bylo dobře, security byla neuvěřitelně slušná (což pro nás je velké pozitivum od roku 2005, v dalších letech se to horšilo, bohužel). Z toho, co jsme neznali, nejvíc se libil Speed Caravan, a co jsme znali, tak určitě nic nezklamalo očekávání.
Jaké jsou další zážitky z letní kultury, kolegové?
Zdravím :-)
--------------
Když pomyslím na ty věci, které jsem mohl udělat, zatimco jsem dělal něco úplně jiného, úplně mě zavalí vlna lítosti, provinilosti a nakonec přijde pýcha.
Člověk je, jaký je, ale myslím, že jsem se měl naučit hrát na piano. W. Saroyan
↑ jelena:
No nevím, zda budou mít radost, ale půjdu nejspíš na IES FSV UK. Podle Novinky.cz tam jdou ti nejúspěšnější z NSZ, tak uvidíme, jaká bude konkurence.
Jinak kultura alespoň u mě celkem bída. Chtěl jsem jet do Ostravy mrknout na Jamieho Culluma, kterého jen tak neuvidím, ale nakonec jsem usoudil, že to je moc daleko :( Bylas?
↑ halogan:
Zdravím,
a pevně doufám, že tam bude dobrá konkurence a budou mít radost.
Pro zajimavost a srovnání - měli jsme teď na navštěvě rodinu naši spolužáčky z Východu, syn studuje Akademii národního hospodářství v Moskvě, tak mám přibliženo, co je nového:
- především, jak bylo těžké se vůběc dostat na neplacenou (zdarma) formu studia - výborné absolvování slušné SŠ, maturita, semináře, obdoba NSZ + výcvik od kvalitních репетиторов (neumím najit tomu správný český ekvivalent, není to doučování v žádném případě). No, moc se to nezměnilo, až na obdobu NSZ a na možnost podat více přihlášek.
Z předmětů, co se studuje zaujalo množství matematiky (analýza - sbírka - oblibený Demidovič a teorie - ještě více oblibený Fichtengolc, ale pry je v novém vydání malým písmem, špatně se čte, jinak nic se generačně nemění), ale také povinně "Rodná řeč a kultura projevu", "Dějiny" a "Filosofie".
A perlička - pokud někdo nezvládá matematiky, což jsou vyřazovací předměty, má možnost za určitých podmínek přestoupit na obor "business informatika", kde není tak náročná matematika.
Zdá takto náročná příprava má dopad na úroveň východní ekonomiky, to neumím posoudit, to přenechám odbornikům, tedy Tobě.
Jamieho jsme nevideli, neboť my nedřív z programu vybíráme všechno z Východu a až zbyde čas, tak se díváme, co nabízí západní kultura. Tak jsme ve stejné době měli Diwan Project, dobře se to zpívá. Ale, což o Jamieho - ale neuvidět nás, to se vyčte. Je potřeba již v prosinci si pořidit listek a není to tak daleko. Peče ze strany slezské pobočky bude zabezpečena - tak se těšíme na příští rok :-)
↑ jelena:
Ha, odborníka ze mě snad vypracují. Nevím o tom tématu zhola nic, jen umím trochu počítat. Jdu tam jen proto, že to nabízí lepší uplatnění a lidštější (nemyslím to nijak zle) kolektiv, než MFF.
No uvidíme.
Jinak na Colours možná příští rok, podle line-upu. Ale jako festival to vypadá velice dobře. Kromě Jamieho, Morcheeby apod., tam byly i různé semináře a besedy (redaktoři z Reflexu apod.), takže možná příští rok se možná stavím.
To Jelena, ad Borůvkový čaj a spol. ;)
Máš velice podobný nick, jako používala na různých místech na internetu jedna kamarádka z FJFI, která právě borůvkový čaj ráda pila :) Tak jsem chtěl vědět jestli náhodou nejsi ona, což ovšem zjevně nejsi, tak promiň :)
Ad faktoriály - opravdu nemám potřebu chlubit se tím, že umím upravovat výrazy s faktoriály, fakt ne :D
ad kolega co musí nebo nemusí: to mě pobavilo :D Chce-li ten kolega od nás přesně poradit, kde dělá chybu, pak nám MUSÍ napsat více podrobností; nenapíše-li je, pak mu asi těžko poradíme, že? :)
↑ Mephisto:
děkuji za otazky - pravda, pokud bych psala do "Zajimavých úloh", tak bych už mohla uspořádat nějakou soutěž ohledně znalosti podstatných faktů mé životní drahy - snad již všechno bylo řečeno zde, tady, tam. Jediná podstatná změna, o které jsem snad nesdělovala, že máme už 2 kočky, ne jednu (o to víc se luxuje).
Na různých místech internetu se nevyskytuji, těch míst je v podstatě malo - neboť mám příliš výsoké požadavky na podmínky. Místní blahobyt tohoto fóra mi vyhovuje, občas sice bývám drzá, uvědomuji si to (také občas).
Určitě nejsem ta, s borůvkovým čajem.
K ruské národnosti se nehlásím (také jsem vysvětlovala), ale mateřská řeč to je, druhá mateřská řeč je čeština (hm, můj slovosled a čárky ve slovech ..., ovšem čárek ve větě mám dost)
Čárky ve větě - chtěla jsem moc poprosit kolegu jarrro (pokud to čte), ať občas nějakou čárku do věty umísti. Nebo tečku. Moc děkuji.
Kolega "musí" - dle pravidel fora to splní, pokud chce poradit. Proto jsem pro sloveso "chtit" - na jedné a na druhé straně monitoru. (na pochodová cvičení jsem velmi citlivá)
Končím vysílání našeho radia - tak, teď něco od milých posluchačů, pokud si chcete navzájem něco sdělit.
--------
OT - doplnění kličových slov do témat o konstrukcích mi vůbec nejde - úděsně se to hledá, navíc před sebou mám knihu, co mám v planu dočíst, tak se hledá ještě hůř :-)
jelena napsal(a):
chtěla jsem moc poprosit kolegu jarrro (pokud to čte), ať občas nějakou čárku do věty umísti. Nebo tečku. Moc děkuji.
Na matematickom fóre dodržovať pravopis? Síce hrúbkam sa snažím vyhnúť ,ale čiarky a také veci kontrolovať sa mi až tak nechce nie sme na slovenčine/češtine
jarrro napsal(a):
Na matematickom fóre dodržovať pravopis?
Jasně, taky po sobě spoustu věcí nečtu, nevyužívám tučných/skloněných/barevných textů ke zpřehlednění a nemám typografickou klávesnici jako Lukee.
ALE: jestli je komunikace (slovní nebo písemná) příjemná, závisí nejen na obsahu, ale i na formě. A některé výlevy tady na fóru jsou tak odpudivé, že se mi na ně nechce reagovat. Cawte (či jiný free-cool-in zmršený pozdrav), smajlík, pár slov s překlepem po každých dvou znacích, kus vzorce, smajlík, PLEAS, vykřičník vykřičník vykřičník. Tobě to nevadí? Nadávat nemá smysl, ale zkusme jít příkladem. Oč lépe se čte text, kde čárky a tečky jasně vymezují logické celky? Oč hezčí je na něj pohled, když jsou tyto logické celky odděleny navíc i mezerou, která je ZA čárkou, a vykřičníky ani otazníky nejsou zdvojené? Možná to přeháním, ale beru to jako trénink na psaní bakalářky.
Mě poslední dobou velmi vytáčí jedno slovo, ani nevím, jak jsem se na něj stal tak alergický. To slovo je… no ani to nemohu napsat, prostě je to to slovo, které se správně píše bychom. Tak kdybyste třeba někdy měli nutkání to napsat jinak, než se to správně napsat má, tak si zkuste rozvzpomenout, že se to tak psát nemá :-)
Jinak souhlasím s Kondrem. Nechápu lidi, co si ani po sobě nepřečtou, co vlastně napsali.
↑ Olin:
Tady nejde tolik o to, že si lidé po sobě nečtou, co napsali (taky to nedělám). Zde jde o to, že už rovnou píší jako prasata.
Mě/mně, výpustka, mezery kolem interpunkce, byste/bychom, caps lock, y/i, ... Bohužel se třeba typografie příliš často neučí.
Na matematickom fóre dodržovať pravopis?
Já žil v domnění, že pravopis se dodržuje na jakémkoliv fóru, dokonce že se dodržuje při každé příležitosti, kdy člověk něco píše :-).
↑ jarrro:
Jarrro,
já se omlouvám, že jsem to řešila tak adresně - ale nepřišlo mi vhodné zasahovat s takovou poznámkou do matematického tématu. Tak jsem to otevřela tady. Opravdu -tady jsem opakovaně četla Tvůj komentář a pořad jsem nerozuměla:
"Editoval som. Koniec m je vlastne x_0. Nazvi to ako chceš len som nechcel používať x a indexy m...."
Tak jsem umístila tečky (nebo čárky) a hledala jsem, kde je "konec m" a co jsou "indexy m". Moje únava, nepozornost, nebo jiný důvod - všechno možné.
Doufám, že mi také rozumíš, děkuji. Je těžké domlouvat někomu, kdo sem chodí jen s dotazy, aby si dal tu práci a formuloval dotaz podrobně a srozumitelně, když my, co většinou jen odpovídáme (nebo vedeme podobné volné rozhovory) nebudeme dodržovat určité zásady. Já opět opakuji, že také jsem si vědoma mezer a chyb mé češtiny, bohužel, ale alespoň se o to snážím.
Ať je tato debata ku prospěchu místního dění, pozdrav :-)
↑ jarrro:Předmětem mé kritiky nebyl tvůj písemný projev tady na fóru (tvé příspěvky jsou srozumitelné a ani pravopisně mě nikdy nepohoršily), ale pouze ona citovaná věta. Tak doufám, že jsem se tě nějak nedotkl. Asi každý máme trochu jiná měřítka na to, co je přiměřené, rámcově se shodneme, takže navrhuji změnit téma ;)
↑ Kondr:
To je rozumné - třeba o tom, že slovensky jsem rozuměla dřív, než česky (kolegů ze Slovenska u nás studovalo více) - a toto je úplně první text, který jsem kompletně uměla v ramci své výuky jazyků přes zpěvy.
Nebo o přínosu borůvek pro noční vidění :-)
---------------
že príkladom nás kazia a nezostali mladí
jelena napsal(a):
"Editoval som. Koniec m je vlastne x_0. Nazvi to ako chceš len som nechcel používať x a indexy m...."
Myslel som že ľudí napadne,že to je
Editoval som koniec.M je vlastne x_0.Nazvi to ako chceš.Nechcel som používať x a indexy.M...