Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
jo tak to fakt neumím...
aplikovala sem rozměny správně?
↑ Alenka.Janská: rotační kužel vypadá takhle
Podstavou je kruh a máš určit největší kužel. Máš 3 možnosti, jak kužel "vyrobit". Předpokládej, že a=5,6 cm; b= 4,8 cm a c=7,2 cm
1) podstava je na ploše a.b, pak r=b/2 v=c
2) podstava je na ploše b.c, pak r=b/2 v=a
3) podstava je na ploše a.c, pak r=a/2 v=b
Podle vzorce pro objem rotačního kužele
si spočítáš, který kužel je ten největší
↑ rleg:
jasný, jnež já jej má vyrobit z hranolu... jak najít v hranolu kužel?
↑ Alenka.Janská: Ano, máš hranol o straně a, b, c.
Stejně jako Michelangelo, kdysi o jedné své soše prohlásil, že socha v tom hranolu byla celou dobu a jediné, co udělal, že odstranil přebytečný kámen, i pro tebe platí, že kužel je v tom hranolu. Jen si ho musíš představit a odstranit přebytečný balast. Mimochodem, právě objem toho balastu máš spočítat v bodě b)
↑ rleg:
proč tam mlastně jsou tři délkové hodnoty, ikdyž já pro práci s HRANOLEM potřebuju jen dvě?
↑ jarrro:
jaký kvádr? vzorovej hranol ve tabulkách je šestihran

↑ Alenka.Janská:
pleteš si pojem a průjem
1.) Hranol
2.) Šestihran
↑ Hanis:
aha... jenže já mám takový ty matematický tabulky, kde je hranol se šesti hranama :-(
↑ Cheop:
Čau,
to asi nebude dobře.
V zadání je napsáno, že se jedná o rotační kužel. A jak je známo elipsu rotací nedostaneš.
Dokonce si myslím, že pokud by to mohl být eliptický kužel, pak by bylo úplně jedno jak by tam byl umístěn.
(V=pi*a*b*c/12)
Jen dvě poznámky:
1) Kvádr můžeme považovat za speciální případ hranolu.
2) I do "pravého" obdélníka lze "vepsat" kruh maximálního obsahu, i když nelze zajistit, aby se dotýkal všech čtyř stran, jak by se nám líbilo
(takových kruhů je dokonce nekonečně mnoho). V tomtéž smyslu i do hranolu lze "vepsat" rotační kužel maximálního objemu.
Připouštím, že jde o úlohu poněkud poťouchlou.

jo, ale napadlo mě, že se musí ošetřit i případ, kdy podstava kuželu nebude splývat s podstavou hranolu, zkrátka, že ten kužel dáme do krabice "nakřivo", např. vrchol kužele bude ležet ve vrcholu hranolu apod...
Mám pocit, že se všichni přispěvatelé nechali unést myšlenkou, že podstava kužele bude ležet v některé ze stěn kvádru. Bohužel maximální kužel tak nezískáme, jak se dá ověřit výpočtem pro případ obrázku níže. Výpočet není úplně snadný a také situace, kterou na obrázku naznačuji, dost pravděpodobně ještě také nedává rotační kužel maximálního objemu (můj osobní tip je, že vrchol hledaného kužele bude ležet ve vrcholu kvádru -- a všech 8 jeho vrcholů je si z tohoto pohledu rovnocenných).
Obecně to vidím na hledání maxima funkce několika proměnných, což je úloha náročností zcela mimo úlohy od ↑ Alenka.Janská:.
Zdá se mi, že chyba není na straně ↑ Alenka.Janská:, ale na straně autora sbírky, ze které jsou úlohy brány. Asi ani on/ona si tohle neuvědomil.
Nebo se pletu?
EDIT: ↑ Hanis: Ve stejnou dobu jsem psal totéž.
↑ musixx:
no díky za reakce lidi...
jen mi vrtá hlavou jak budu z takovýchto kidů reparovat :-(
↑ Stýv:tak matematická teorie je většniou odlišná od praxe....
učitel nám jednou povídal, že existuje 0, 00008% pravděpodobnost že projde bez problémů betonovou zdí...
ta pravděpodobnost je naprosto neužitečná, ale kdyby řekl že je to 0, 00009%, už by to bylo blbě :)

↑ Stýv:
Kdybych se striktně držel zadání "je třeba vyrobit co největší kužel" tak hold ten hranol rozřežu a polepím tak, že bude mít takřka stejný objem :-D
co se týče praktické části, tak se bude soustružit samozřejmě tak, aby podstavy splývaly
no a pokud se požaduje jenom v jednom kuse, tak ho tam nacpu nakřivo...
btw: znáte Banachův-Tarského paradox?
Já vám nevím, ale já bych ty křivé obrázky v klidu skryl a vrátil se k předpokladu, že hranolem míní kvádr a podstava kužele leží v jedné ze stěn našeho kvádru. Příklad je tak nejspíš stejně míněný.
↑ Alenka.Janská: Pokud je učitelka aspoň trochu soudná tak ti buď tak nejasně zadaný příklad nedá, nebo se na zadání doptáš.
↑ Alenka.Janská: Tam ti bude pár nul chybět. V obou případech by ta pravděpodobnost byla tak obrovská, že bych se bál sednout na židli, aby se mi nějak neprolnula se zadkem. Navíc bych tomu říkal spíš fyzika než matika. A pokud se bavíme o tunelovém jevu, tak bych tak rozhodně netvrdil, že to je věc nezajímavá nebo neužitečná. Že je zrovna tobě (nebo možná i mě) ta znalost neužitečná je věc jiná.