Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
No Napíšu to zde jak postupovat ;)
Těžnice se protínají v jednom bodě, těžišti T trojúhelníku. Bod T navíc dělí každou z těžnic na úsečky, jejichž délky jsou v poměru 2:1.
Střední příčka trojúhelníku je rovnoběžná se stranou trojúhelníku, jejímž středem neprochází. Navíc má poloviční délku této strany.
Tzn, počítej a rýsuj :-)
↑ janca361:
Z poměru 2:1 si rozdělíš těžnici, vypočítáš pomocí pythagorovy věty délky přepon (střední příčky) a když je poté vynasébíš dvěmi získáš délku strany, s kterou je rovnoběžná, potom ti ke konstrukci stačí jen kružítko a pravítko :-)
Nevím zda je to jednoduchý způsob ale toto mě napadlo :-)
↑ janca361:
Nás na základní škole pan učitel, vyzýval k tomu at ve všem hledáme logiku :-) A nebudu to dělat složitěji když mi to příjde takhle snadné :-) Tak má tu uživatel hozen odkaz na vedlejší Topic a nebo tady možnost :-) necht si vybere dle vlastního úsudku :-) jinak jani neco to má do sebe nedopočítávat ;) Je to o to přesnější :-)
↑ L1ebeq:
Ahoj.
Smiem vedieť. ako by si použil tú Pytagorovu vetu?
A prečo?
Úloha sa štandardne rieši tak. že sa doplní trojuholník na rovnobežník, napríklad ABA´C, kde AA´ má dĺžku ako dvojnásobok dĺžky ťažnice na stranu a.
V trojuholníku A´CB sa doplnia ťažnice, vznikne trojuholník TT´C, ktorý má strany dĺžky 2/3 daných ťažníc, presne, ako uvádza a kreslí Olin v odkaze od Janči....
Teraz poprosím o Tvoje riešenie pomocou stredných priečok...
Díky za pomoc, ale nějak se nemůžu dobrat jak se to má sestrojit pomocí pravítka a kružítka. Vždy mě tam při kontrukci schází nějaká informace. Sestrojím těžnici Ta, definuji si těžiště adá nevím jak. Bohužel jsem to zkoušel již několikrát a ne a ne na to přijít :(((
↑ Bigbaloo:
V odkazu, co jsem poslala byl tento obrázek:
Nepomohlo?
↑ ((:-)):
U nás se zase používá "nestandardní" postup, který je stejný jako má Ivana.
↑ ((:-)):
Ty možná víš jak to počítat, jenže mě toto napadlo jako první ... A pokud bych tento příklad dostal ve škole, tak bych to asi taky takhle počítal. Pokud se Dozvím ten jiný způsob a bude se mi zdát dobrý tak bych příště použil ten :-)
↑ janca361: Janco děkuji, už jsem si toho všimnul a udělal jsem to. Mockrát děkuji :)) všem
↑ L1ebeq:
Ja by som chcela vidieť ten postup pomocou Pytagorovej vety a stredných priečok.
↑ janca361:
Ahoj.
Mne "neštandardné" postupy neprekážajú, pokiaľ nie sú chybné... :-)
Ivanin postup chybný nie je ...
Prikladam nahlad trojuholnicka - resp. numericky vypocet pre overenie konstrukcie:
http://www.hackmath.net/cz/kalkulacka/v … %99e%C5%A1
Ked sa to da spocitat; da sa skonstruovat....
↑ Usatyslon:
Zdravím,
hezky vysvětleno zde