Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nástěnné hodiny mají tvar pravidelného dvanáctiuhelníku.Okraj hodin tvoří ozdobné lišty.Sousední lišty svírají úhel :
A/ 135 o
B/ 144 o
C/ 150 o
D/ 156 o
E/ 168 o
tohle je zadání a vbc si nevím rady jak to spočítat když ani jeden úhel neznám :/

Staří znát součet vnitřních úhlů. http://cs.wikipedia.org/wiki/Dvan%C3%A1 … eln%C3%ADk
Pak už to jen vydělíš dvanácti.

↑ Bondrek:
Rozděl si hodiny na koláč s dvanácti dílky. Víš, že ve středu těch dvanáct úhlů dává dohromady 360° (úhel jednoho dílku dopočítáš). A pak je třeba si uvědomit, že každý dílek je rovnoramenný trojúhelník.
↑ Aquabellla:
360/12
čili jeden dílek má 30 stupnu
ale k čemu mi tato informace je dobrá když mám spočítat Sousední lišty a jejich úhel

↑ Bondrek:
Pomůže ti to spočítat úhly sousedních lišt. Máš nakreslený náčrtek těchto hodin a rozdělen na ty dílky? Tím dílkem je rovnoramenný trojúhelník, u kterého znáš úhel, který svírají ramena (to je těch 30°), takže lehko dopočítáš úhly při základně a pak už je jen krůček k úhlu, který chce po tobě zadání.
↑ Aquabellla:
"takže lehko dopočítáš úhly při základně a pak už je jen krůček k úhlu, který chce po tobě zadání."
lehko?:D pro mě spíš těžko udělla jsem si náčrtek ale ten mi moc nepomohl. :/

↑ Bondrek:
Ano, správně.