Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ 0manrike:
U výrazů tvaru (kde i X, Y případně mohou být funkce), se nejprve použije úprava
a tím se z toho "udělá" složená funkce (kde vnější funkcí je exponenciální funkce, vnitřní funkcí je součin ) ,
což umožní použít používat věty o počítání limit resp. derivací složených funkcí.
Tak například věta o derivaci složené funkce říká, že (za příslušných předpokladů).
Pří tom symbol nutno číst tak, že do (což je derivace funkce f v bodě y) dosadíme y = g(x) .
Speciálně (protože ).
Zdravím, potřebovala bych kontrolu výpočtu, zderivovat funkci zderivovat podle c2
(c1*x+c2*sin(x)-y)^2=0
děkuji
↑ onyx:
Zdravím,
ze zápisu není úplně jasné, co se má počítat a co vyjadřovat - založ si, prosím, vlastní téma viz pravidla, překontroluj zadání + použij TeX pro zápis (Editor je napravo od okna zprávy). Děkuji.
nedokáže mi někdo spočítat následující?
toto není účelem fóra - spíš prodiskutovat Tvůj problém, abys ho dokázal spočítat samostatně.
Dobrý večer, trošku tápu v parciálních derivacích tak bych se chtěl zeptat jestli na to jdu dobře.
Je zadána funce ,a je potřeba spočítat . Napadá mě tohle řešení jako derivace součinu.
z čehož po dosazení mi vyšlo
a nebo jsem úplně mimo.
Za ochotu předem díky.
4f1x (1,1)+f1y(1,1), je-li f(x,y)=odmocnina1+3xdeleno x2
↑ Nikolajvjb:
Prosím, ako prvé si založ na svoj dotaz vlastnú tému v správnej sekcii a pri tej príležitosti tiež odporúčam preštudovať pravidlá, nech to vyzerá ako prosba a nie ako rozkaz. Ďakujem.
↑ symetrala: Parciální derivace se dělají tak, že derivuješ jen dle dané proměnné a všechno ostatní jsou pro tebe konstanty. Zkus mrknout na tohle video, jsou tam sice i derivace druhého řádu, ale k tomu asi brzo taky dojdete ve škole ;-) https://youtu.be/NE7yzct-E0M