Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 10. 2008 15:48

weca
Zelenáč
Reputace:   

"Kutálení" válce s hmotným obsahem

Zdravím,
mám možná trochu přihlouplý dotaz, ale nejsem si moc jistý, tak se chci přecijen zeptat...Mám válec (zavařovací sklenici) a ten pouštím postupně z 1m po nakloněné rovině a měřím čas.Jednou je sklenice prázdná, pak je naplněná rýží z 1/4, z 1/2, ze 3/4 a nakonec je plná.Vím, že sklenice bude nejrychlejší plná a poté prázdná...Jde mi ale o to, jak to zdůvodnit a čím je zapříčiněno, že sklenice naplněná třeba jen z půlky bude pomalejší.Možná to bude mít něco společného s těžištěm, ale bohužel si s tím nevím rady.
Děkuji předem za rychlou odpověď :)

#2 22. 10. 2008 16:06 — Editoval Jirda (22. 10. 2008 16:07)

Jirda
Místo: Karviná
Reputace:   

Re: "Kutálení" válce s hmotným obsahem

Matematika je jednoduchá, záleží pouze na úhlu pohledu.

#3 22. 10. 2008 16:09

weca
Zelenáč
Reputace:   

Pomohlo mi to, díky moc !

#4 22. 10. 2008 19:11

Jirda
Místo: Karviná
Reputace:   

↑ weca:

Neni za co, kdybych ten pokus co je na te strance pred rokem neprovadel, jen tezko bych tu mohl zanechat odkaz.

Matematika je jednoduchá, záleží pouze na úhlu pohledu.

#5 22. 10. 2008 19:27

Ivana
Reputace:   32 

↑ weca:Kinetická (pohybová ) energie závisí na hmotnosti a rychlosti pohybujícího se tělesa.Zvýším-li hmotnost sklenice, bude i její kinetická energie větší. Proto se plná sklenice po nakloněné rovině dokutálí nejdříve. Ještě snad k vysvětlení použijeme vztahu  : $E_k=\frac{1}{2}mv^2$

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#6 23. 10. 2008 00:04

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ Ivana:

Z toho tedy nejsem moudrý. Můžeš prosím vysvětlit implikaci "Zvýším-li hmotnost sklenice, bude i její kinetická energie větší => plná sklenice se po nakloněné rovině dokutálí nejdříve", pokud to takto bylo myšleno?

(Z toho, že kinetická energie bude větší, neplyne, že se těleso pohybuje rychleji - může mít velkou hmotnost a malou rychlost. Srovnej např. s tím, že pírko dopadne ve vakuu ve stejnou chvíli jako ocelová koule, přestože kinetická energie koule bude značně větší. )

Zápatí