Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 10. 2008 15:48

weca
Zelenáč
Reputace:   

"Kutálení" válce s hmotným obsahem

Zdravím,
mám možná trochu přihlouplý dotaz, ale nejsem si moc jistý, tak se chci přecijen zeptat...Mám válec (zavařovací sklenici) a ten pouštím postupně z 1m po nakloněné rovině a měřím čas.Jednou je sklenice prázdná, pak je naplněná rýží z 1/4, z 1/2, ze 3/4 a nakonec je plná.Vím, že sklenice bude nejrychlejší plná a poté prázdná...Jde mi ale o to, jak to zdůvodnit a čím je zapříčiněno, že sklenice naplněná třeba jen z půlky bude pomalejší.Možná to bude mít něco společného s těžištěm, ale bohužel si s tím nevím rady.
Děkuji předem za rychlou odpověď :)

#2 22. 10. 2008 16:06 — Editoval Jirda (22. 10. 2008 16:07)

Jirda
Místo: Karviná
Reputace:   

Re: "Kutálení" válce s hmotným obsahem

Matematika je jednoduchá, záleží pouze na úhlu pohledu.

#3 22. 10. 2008 16:09

weca
Zelenáč
Reputace:   

Pomohlo mi to, díky moc !

#4 22. 10. 2008 19:11

Jirda
Místo: Karviná
Reputace:   

↑ weca:

Neni za co, kdybych ten pokus co je na te strance pred rokem neprovadel, jen tezko bych tu mohl zanechat odkaz.

Matematika je jednoduchá, záleží pouze na úhlu pohledu.

#5 22. 10. 2008 19:27

Ivana
Reputace:   32 

↑ weca:Kinetická (pohybová ) energie závisí na hmotnosti a rychlosti pohybujícího se tělesa.Zvýším-li hmotnost sklenice, bude i její kinetická energie větší. Proto se plná sklenice po nakloněné rovině dokutálí nejdříve. Ještě snad k vysvětlení použijeme vztahu  : $E_k=\frac{1}{2}mv^2$

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#6 23. 10. 2008 00:04

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ Ivana:

Z toho tedy nejsem moudrý. Můžeš prosím vysvětlit implikaci "Zvýším-li hmotnost sklenice, bude i její kinetická energie větší => plná sklenice se po nakloněné rovině dokutálí nejdříve", pokud to takto bylo myšleno?

(Z toho, že kinetická energie bude větší, neplyne, že se těleso pohybuje rychleji - může mít velkou hmotnost a malou rychlost. Srovnej např. s tím, že pírko dopadne ve vakuu ve stejnou chvíli jako ocelová koule, přestože kinetická energie koule bude značně větší. )

Zápatí