Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám možná trochu přihlouplý dotaz, ale nejsem si moc jistý, tak se chci přecijen zeptat...Mám válec (zavařovací sklenici) a ten pouštím postupně z 1m po nakloněné rovině a měřím čas.Jednou je sklenice prázdná, pak je naplněná rýží z 1/4, z 1/2, ze 3/4 a nakonec je plná.Vím, že sklenice bude nejrychlejší plná a poté prázdná...Jde mi ale o to, jak to zdůvodnit a čím je zapříčiněno, že sklenice naplněná třeba jen z půlky bude pomalejší.Možná to bude mít něco společného s těžištěm, ale bohužel si s tím nevím rady.
Děkuji předem za rychlou odpověď :)
↑ weca:
To ti odpovi na tve otazky:o)
..alespon castecne
↑ weca:Kinetická (pohybová ) energie závisí na hmotnosti a rychlosti pohybujícího se tělesa.Zvýším-li hmotnost sklenice, bude i její kinetická energie větší. Proto se plná sklenice po nakloněné rovině dokutálí nejdříve. Ještě snad k vysvětlení použijeme vztahu :
↑ Ivana:
Z toho tedy nejsem moudrý. Můžeš prosím vysvětlit implikaci "Zvýším-li hmotnost sklenice, bude i její kinetická energie větší => plná sklenice se po nakloněné rovině dokutálí nejdříve", pokud to takto bylo myšleno?
(Z toho, že kinetická energie bude větší, neplyne, že se těleso pohybuje rychleji - může mít velkou hmotnost a malou rychlost. Srovnej např. s tím, že pírko dopadne ve vakuu ve stejnou chvíli jako ocelová koule, přestože kinetická energie koule bude značně větší. )