Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím. Počítám Františka Bělouna a zasekl jsem se u tohoto příkladu. Vůbec netuším, jak to vypočítat. Asi bych si tam udělal nějaký trojúhelník, ale nevím kde.
Je dán čtverec s délkou strany . Vypočítejte poloměr kružnice, která prochází vrcholy a středem strany
↑ Janisek: pokud je bod středem strany , tak se snažíme vypočítat kružnici opsanou trojúhelníku , střed této kružnice leží v průsečíku os stran trojúhelníku
pro velikost poloměru kružnice opsané, platí
když si ten trojúhelník překreslíš tak, aby jsi ho měl na výšku, označíš (je rovnoramenný), tak kde je úhel při vrcholu
neměl by být problém jakýmkoliv způsobem určit ten úhel, dokážeš si totiž vypočítat strany trojúhelníka
Prvně jsem počítal přes Pythagorovu větu takže poloměr vyjde děleno dvěma to vyšlo těch . A pak jsem počítal podle tvého vzorečku a to mi vyšlo, že A k těm 70,71 jsem se dostal tak, že
↑ Janisek: k tomu prvnímu - střed kružnice opsané není ve středu strany , ale leží na výšce trojúhelníku
k tomu druhému - strany trojúhelníka nejsou ale
rozklikni si skrytou část v předchozím mém příspěvku
↑ Janisek: jo promiň, jsem o příspěvek pozadu :) hlavní je, abys to pochopil (i své chyby)
↑ Janisek:
Šlo by to počítat i takto:
Využívám analytickou geometrii