Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
obecnou rovnici získáš tak že si zjistíš normálový vektor teto přímky. Ten je kolmy ke směrovému kery získaš tak že od sebe odečteš souřadnice bodů s(CD)=(10;0,7) vektory jsou kolmé když je jejich skalární součin roven 0.
jak vypadají další tvary najdeš v tabulkách na straně 91
Edit: taky sem přehlídl to ze tam jsou jen 2 souřadnice každopádně ted uz je to dobře
Něco mi říká, že nelze zapsat obecnou rovnici přímky v prostoru, vyšla by z toho rovina. http://www.matweb.cz/primka "Bohužel tato metoda selhává v prostoru, neboť lineární funkcí neurčíte třetí rozměr."
↑ Fredy.00:
tamten možná, ale Ty jsi nenašel normálový vektor, ale směrový vektor CD. Tedy rovnou můžeš psát parametrickou rovnici přímky.
Tedy udělej si nejdřív jasno, který vektor jsi našel.
----------------------------------------------------------------------------------------
Z rovnice "10 x + 0,7 y + c = 0" uděláš plnohodnotnou tak, že místo x, y, dosadíš souřadnice bodu, co přímce náleží. Ale zatím to nedělej, protože tato rovnice Tvou přímku neudává. OK?
↑ Fredy.00:
Pochop, prosím, že z bodů C [-4;2,5] a D [6;3,2] jsi udělal vektor u=CD a má souřadnice [10; 0,7]. A je to vektor směrový do parametrické rovnice. Na normálový (do obecné rovnice) ještě musíš přehodit a změnit znaménko [0,7 ; -10].
Tedy obecná rovnice je 0,7x-10y+c=0.
Do rovnice dosazuji např. bod C, protože na přímce leží. 0,7*(-4)-10*2,5+c=0. a dopočtu c.
Rozumíš tomu? Děkuji.
↑ jelena:
Víš, já mám fotografickou pamět...
Pokud mi ten postup krok po kroku rozepíšeš, víc mi pomůžeš, než když mio bdueš něco vysvětlovat.
Děkuji
...
třeba tady sem dělal vektory ze dvou bodů, a vyšlo to blbě (správný výsledky jsou červeně, ale nevím jak k nim dojít)...
http://imageshack.us/photo/my-images/808/leerym.jpg/
↑ Fredy.00:
v odkazu děláš úplně stejnou chybu, jako v tomto tématu - odečteš souřadnice jednoho bodu od sebe. Tak žádný vektor nevznikne.
-------------------------------------------
Pokud potřebuješ vzory, tak bude dobrá kniha řešených příkladů nebo online. Mne vysvětlování nebaví, promiň (mohu kontrolovat, to mi nevadí).
↑ Fredy.00:
na novém obrázku a v odkazu v tématu o trojúhelníku je chyba, že vezmeš jeden jediný bod a odečteš od sebe jeho x a y. Při tom si myslíš, že počítáš vektor.
Vektor však počítáš tak, že vezmeš 2 různé body A, B a odečteš od sebe jejich x, tak dostaneš x pro vektor a jejich y tak dostaneš y pro vektor.
Napiš si body nad sebou a odečti souřadnice v 1. sloupci (máš x) a v druhém sloupci (máš y) pro vektor AB:
B [x, y]
A [x, y]
AB [x, y]
↑ jelena:
Tak já vycházím z tabulek, kde je toto:
u1 = b1 - a1
u2 = b2 - a1
(to je vzorec na SMĚROVÝ, že ano?)
takže když mám body:
C = [5;1]
D = [8;-5]
tak to dosazení, podle mě má vypadat:
u1 = 1 - 5
u2 = -5 - 8
z čehož vyjde
u1 = -4
u2 = -13
takže směrový by měl být (-4;-13)
Je to tak dobře?
pořád odčitáš souřadnice jednoho bodu.
když vezmu tvoje body tak to ma byt takto:
u1=8-5
u2=-5-1
vezmeš souřadnici x jednoho bodu a odečteš ji od souřadnice x druhého bodu.
takže když mas body C a D C[c1;c2] a D[d1;d2] tak je to nasledovně:
u1=d1-c1
u2=d2-c2