Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu se dvěma příklady.
1. Kouli je opsán rotační kužel, jehož výška se rovná šestinásobku poloměru koule r=6cm. V jakém poměru jsou povrchy obou těles?
2. Určete délky hran kvádru vepsaného do koule o poloměru r=7cm, jestliže poměr plošných obsahů jeho stěn je 1:2:3.
Předem děkuji za jakoukoli pomoc. Zkoušela jsem počítat a měla jsem v tom nějaké nejasnosti a výpočty mi nevycházeli.
↑ MonikaP:
Dobrý den, napiš, jak jsi to zkoušela počítat, jaké si měla nejasnosti a co ti (ne)vycházelo.
V prvním případě znám sice výšku kužele, ale jen z toho nemůžu vypočítat povrch. Vím, že počítám jen poměr, ale nevím jak se k tomu poměru dohrabat.
A v druhém případě znám tělesovou úhlopříčku kvádru, ale nevím, jak vypočítat ty hrany jen pomocí poměrů obsahů.
↑ MonikaP:
Zdravím,
je lepší dávat do tématu jen jednu úlohu a rovnou napsat svůj postup - pravidla.
1) pokud zakreslíš řez kuželu, máš rovnoramenný trojúhelník, do kterého je vepsána kružnice. Zakreslí příčku rovnoběžně základně trojúhelníku a procházející "horním bodem kružnice". Špíška je trojúhelník, který je podobný trojúhelníku v řezu. Jeho výška je 4 poloměry kružnice. je jasné proč?
2) můžeš označit ab:bc:ac=1:2:3=x a odsud po dvojicích pokračovat s vyjádřením jednotlivých stran a, b, c.
Z faktu, že kvádr je vepsán do koule máš vyjádření tělesové uhlopříčky (průměr koule) přes a, b, c.
Měla bys mít rovnici s jednou neznámou x.
Podaří se pokračovat? Děkuji.
Omlouvám se, zaregistrovala jsem se nedávno a pravidla jsem ještě nepřečetla. Už jsem poučená.
Druhý příklad jsem vypočítala už bez problému. Moc děkuji za pomoc. A v prvním příkladě jsem už měla nakreslený trojúhelník s vepsanou kružnicí, chápu, že si jsou ty dva trojúhelníky podobné, chápu, že výška špičky jsou 4 poloměry kružnice, ale pořád nechápu, jak se mám dostat k tomu poměru.
↑ MonikaP:
to je v pořádku :-)
Povrch koule máme vyjádřený přes r koule. Potřebujeme vyjádřit přes r také povrch kuželu.
Pokud v trojúhelníku v řezu sestrojím kolmici ze středu kružnice na rameno trojúhelníku (patu kolmice označím T), potom v pravoúhlém trojúhelníku SVT máme délku |ST|=r, |SV|=5r.
Můžeme tedy vyjádřit sin(TVS)=r/5r, odsud můžeme odvodit další goniometrické funkce úhlu (nebudeme počítat, ale odvozovat). Druhá možnost je určení délky TV přes Pythagorovu větu.
V trojúhelníku AXV (AX je polovina strany AB základny řezu, zároveň je to poloměr podstavy kuželu) XV výška kuželu, proto |XV|=6r).
Zde využijeme podobnost trojúhelníku AXV a STV pro určení zbývajících rozměrů, co potřebujeme (poloměr podstavy kuželu a délku boční strany).
kouli je opsán rotační kužel,jehož výška se rovná šestinásobku poloměru koule r=6cm.V jakém poměru jsou povrchy obou těles?
potřeboval bych to prosím vypočítat probíráme to ve stereometrii nějakým postupem abych to pochopil matematika mi moc nejde děkuji
↑ kolop:
Zdravím,
tato úloha je již v tématu naznačena, ale jen schematicky
1) pokud zakreslíš řez kuželu, máš rovnoramenný trojúhelník, do kterého je vepsána kružnice. Zakreslí příčku rovnoběžně základně trojúhelníku a procházející "horním bodem kružnice". Špíčka je trojúhelník, který je podobný trojúhelníku v řezu. Jeho výška je 4 poloměry kružnice. je jasné proč?
Povrch koule máme vyjádřený přes r koule. Potřebujeme vyjádřit přes r také povrch kuželu.
Pokud v trojúhelníku v řezu sestrojím kolmici ze středu kružnice na rameno trojúhelníku (patu kolmice označím T), potom v pravoúhlém trojúhelníku SVT máme délku |ST|=r, |SV|=5r.
Můžeme tedy vyjádřit sin(TVS)=r/5r, odsud můžeme odvodit další goniometrické funkce úhlu (nebudeme počítat, ale odvozovat). Druhá možnost je určení délky TV přes Pythagorovu větu.
V trojúhelníku AXV (AX je polovina strany AB základny řezu, zároveň je to poloměr podstavy kuželu) XV výška kuželu, proto |XV|=6r).
Zde využijeme podobnost trojúhelníku AXV a STV pro určení zbývajících rozměrů, co potřebujeme (poloměr podstavy kuželu a délku boční strany).
Obrázek si vypůjčím od kolegy Cheopa z tématu - viz Obrázek Pro řešení využíváme trojúhelník s oranžovou základnou (jeho výška je ) a trojúhelník s modrou základnou. Trojúhelníky jsou si podobny. Nakresli si obrázek a zkus, prosím, odvodit vztahy, jak je popsáno. Ozvi se, jak to šlo. Děkuji.
↑ kolop:
to je trošku problém - úloha není úplně snadná, pokud se v látce moc neorientuješ. Máš propočteno více úloh? Jelikož potřebuješ:
a) mít představu obrázku pro zadanou situaci "kouli je opsán kužel" v prostoru,
b)"přetvořit" tento obrázek do roviny řezu (na obrázku vidíme rovnoramenný trojúhelník, který vznikne řezem kuželu rovinou kolmou podstavě a procházející hlavní osou kuželu. Do trojúhelníku je vepsán kruh, který vznikne v řezu koule),
c) vyznačit zadané údaje,
d) úloha požaduje poměr povrchů, proto vypsat vzorce pro povrchy koule a kuželu,
e) vyznačit, co ve vzorcích víme a co je třeba odvodit ze zadání.
Tak dojdeš k závěru, že vzorec pro objem koule můžeš použit tak, jak je z tabulek. Ale ve vzorci pro povrch kuželu musíš vyjadřovat jak výšku, tak poloměr podstavy, tak boční stěnu přes poloměr koule.
Více - to už bych musela vyřešit úlohu celou, tak to není správné - váš učitel musí vědět, co dokážete samostatně, popřípadě s nějakou nápovědou. Ať se podaří s úlohou pokročit.
Edit: úloha požaduje poměr povrchů - opraveno.
↑ kolop: tak alespoň napůl :-) Ty uděláš obrázek, vyznačíš všechno, co je zadáno a napíšeš poměr povrchů. Já odvodím poloměr podstavy kuželu. Ale až zítra. Vděčni si budeme.
↑ kolop: dobře, jen si ještě, prosím všimni mého editu v příspěvcích - úloha požaduje poměr povrchů (ne objemů, jak jsem psala), ale postup a dělba práce jsou stejné :-), jen vzorce budou pro povrch, ne pro objem.
Už vím jak na to ale potřeboval bych vědět jak zjistím poloměr podstavy kužele když znám akorát výšku a ta je 36cm a že kouli je opsan rotační kužel a poloměr té Koule je 6cm
Ale jak zjistím poloměr podstavy kužele? Děkuji
↑ kolop:
Zdravím, číselně jsem dopočetla, abych porovnala s Tvým výsledkem (ale místo 993 mám cca 1017, nejspíš jsi "více" zaokrouhloval), lepší však zapisovat konečné vyjádření povrchů tak, jak vyšlo z odvození.
Povrch koule je vzorec z tabulek , povrch kuželu mi vyšel po úpravě , poměr povrchů nezávisí na konkrétní hodnotě koule. Pokud ještě potřebuješ kontrolu, tak rozepiš, prosím, odvození pro rozměry kuželu.
↑ kolop:
No - rátala by som cez obsahy.
Označíme polomer kužeľa R.
Potom platí, že obsah polovice prierezového trojuholníka je
Ten istý trojuholník má obsah (spojíš stred kružnice s 1 vrcholom základne)
Z rovnosti obsahov .
Z Pytagorovej vety
Preto
Potom už hľadaný pomer povrchov (guľa:kužeľ)
Teda:
Ale dá sa postupovať aj ináč.
Pani moderátorka ako vždy iste pozná lepší postup...
Zdravím,
↑ kolop: napiš, prosím, podrobně celý Tvůj postup, ať je jasné, proč paní učitelka neuznala a co by šlo opravit, abys úlohu úspěšně dokončil. Děkuji.
Narysoval sem osu X y označil na ní výšku Teda 36cm udělal sem kružnici o poloměru 6cm a spojil vrchol s hranou kružnice a na ose X mi vyšlo 7,2 poté sem podle Pythagorovy věty dopocital s což vyšlo 36,71 cm
A pak už jen dosadil koule S=4*pí*r
Kužel S pí*r (r+s) a poměr jsem měl už jen podle výsledků protože nevím jak poměr vypočítat hledal sem na internetu ale nic sem nenašel