Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 06. 2012 15:07

user
Reputace:   24 

Cyklická relace pro parciální derivace

Ahoj, potřeboval bych osvětlit důkaz tohoto vztahu
$(\frac{\partial y}{\partial z})_{x}(\frac{\partial z}{\partial x})_{y}(\frac{\partial x}{\partial y})_{z}=-1$

Našel jsem toto, vyplývá to ze vztahu (17), ale stejně mi není jasné proč je tam znaménko -.

Děkuji

#2 16. 06. 2012 15:41

pietro
Reputace:   187 

Re: Cyklická relace pro parciální derivace

#3 16. 06. 2012 15:44

skoroakvarista
Místo: Praha
Škola: FJFI ČVUT - ASI
Pozice: Student
Reputace:   20 

↑ user:
Zdravím, pomůže tohle?

Nechť jsou na okolí bodu $\vec{\lambda}=(x_0,y_0,z_0)$ zadány funkce $x(y,z)$, resp. $y(x,z)$, resp. $z(x,y)$ implicitně vztahem $F(x,y,z)=0$.
Pokud na rovnici $F(x,y,z)=0$ budeme nahlížet jako na rovnici zadávající funkci $x(y,z)$, pak $\frac{\partial x}{\partial y}(y_0,z_0)=-\frac{\frac{\partial F}{\partial y}(\vec{\lambda})}{\frac{\partial F}{\partial x}(\vec{\lambda})}$.
Pokud na rovnici $F(x,y,z)=0$ budeme nahlížet jako na rovnici zadávající funkci $y(x,z)$, pak $\frac{\partial y}{\partial z}(x_0,z_0)=-\frac{\frac{\partial F}{\partial z}(\vec{\lambda})}{\frac{\partial F}{\partial y}(\vec{\lambda})}$.
Pokud na rovnici $F(x,y,z)=0$ budeme nahlížet jako na rovnici zadávající funkci $z(x,y)$, pak $\frac{\partial z}{\partial x}(x_0,y_0)=-\frac{\frac{\partial F}{\partial x}(\vec{\lambda})}{\frac{\partial F}{\partial z}(\vec{\lambda})}$.
Potom platí rovnost $\frac{\partial x}{\partial y}(y_0,z_0)\cdot\frac{\partial y}{\partial z}(x_0,z_0)\cdot\frac{\partial z}{\partial x}(x_0,y_0)=-1$ - stačí dosadit za příslušné derivace.

#4 16. 06. 2012 15:52

Tomas.P
Reputace:   22 

#5 16. 06. 2012 15:54

user
Reputace:   24 

Děkuji za odpovědi, moc mi to pomohlo. Zamyslím se nad tím a jestli mě napadne ještě nějaká nejasnost, tak se ozvu.

Zápatí