Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 06. 2012 15:07

user
Reputace:   24 

Cyklická relace pro parciální derivace

Ahoj, potřeboval bych osvětlit důkaz tohoto vztahu
$(\frac{\partial y}{\partial z})_{x}(\frac{\partial z}{\partial x})_{y}(\frac{\partial x}{\partial y})_{z}=-1$

Našel jsem toto, vyplývá to ze vztahu (17), ale stejně mi není jasné proč je tam znaménko -.

Děkuji

#2 16. 06. 2012 15:41

pietro
Reputace:   187 

Re: Cyklická relace pro parciální derivace

#3 16. 06. 2012 15:44

skoroakvarista
Místo: Praha
Škola: FJFI ČVUT - ASI
Pozice: Student
Reputace:   20 

↑ user:
Zdravím, pomůže tohle?

Nechť jsou na okolí bodu $\vec{\lambda}=(x_0,y_0,z_0)$ zadány funkce $x(y,z)$, resp. $y(x,z)$, resp. $z(x,y)$ implicitně vztahem $F(x,y,z)=0$.
Pokud na rovnici $F(x,y,z)=0$ budeme nahlížet jako na rovnici zadávající funkci $x(y,z)$, pak $\frac{\partial x}{\partial y}(y_0,z_0)=-\frac{\frac{\partial F}{\partial y}(\vec{\lambda})}{\frac{\partial F}{\partial x}(\vec{\lambda})}$.
Pokud na rovnici $F(x,y,z)=0$ budeme nahlížet jako na rovnici zadávající funkci $y(x,z)$, pak $\frac{\partial y}{\partial z}(x_0,z_0)=-\frac{\frac{\partial F}{\partial z}(\vec{\lambda})}{\frac{\partial F}{\partial y}(\vec{\lambda})}$.
Pokud na rovnici $F(x,y,z)=0$ budeme nahlížet jako na rovnici zadávající funkci $z(x,y)$, pak $\frac{\partial z}{\partial x}(x_0,y_0)=-\frac{\frac{\partial F}{\partial x}(\vec{\lambda})}{\frac{\partial F}{\partial z}(\vec{\lambda})}$.
Potom platí rovnost $\frac{\partial x}{\partial y}(y_0,z_0)\cdot\frac{\partial y}{\partial z}(x_0,z_0)\cdot\frac{\partial z}{\partial x}(x_0,y_0)=-1$ - stačí dosadit za příslušné derivace.

#4 16. 06. 2012 15:52

Tomas.P
Reputace:   22 

#5 16. 06. 2012 15:54

user
Reputace:   24 

Děkuji za odpovědi, moc mi to pomohlo. Zamyslím se nad tím a jestli mě napadne ještě nějaká nejasnost, tak se ozvu.

Zápatí